Нови раст камата: Рате кредита веће и за 185 КМ!

Европска централна банка (ЕЦБ) је средином марта повећала кључне каматне стопе за пола процента, уједно потврдивши да још није завршила с подизањем каматних стопа у еурозони.

Босна и Херцеговина 29.03.2023 | 11:43
Нови раст камата: Рате кредита веће и за 185 КМ!

Нове одлуке Европске централне банке поред тога што значе да борба против инфлације није завршена, значе и да ће се додатно увећати рате кредита, због раста стопе ЕУРИБОРА.

А колико су рате веће од јуна 2022. године када је ЕЦБ, након 11 година, први пут подигао референтну каматну стопу сликовито је за БУКУ објаснио доктор економских наука и директор ПРЕФ-а, Милош Грујић.

За примјер смо узели некога ко се у јуну 2021. године кредитно задужио у износу од 100.000 марака са варијабилом каматном стопом на 20 година, када је просјечна каматна стопа била око 3,5% годишње.

Истовремено, шестомјесечни ЕУРИБОР је био мањи од нуле. У формули за обрачун кредита се тај сабирак изједначавао са нулом. Дакле, појашњава Грујић, каматна стопа је била око 3,5%. У складу са тим мјесечна рата је износила скоро 580 КМ. 

"Након повећања током јесени 2022. године, шестомјесечни ЕУРИБОР је премашио два одсто. Када на 3,5 % додате та два процента добијате каматну стопу од 5,5% годишње. Претпоставили смо да је та промјена била након 13 мјесеци. У складу са тим показатељима, рата након промјене у другој половини 2022. године је износила око 680 КМ.

Данас је шестомјесечни ЕУРИБОР око 3,281%. Та вриједност се додаје на уговорени фиксни дио камате који је износио 3,5%. Дакле, нова каматна стопа износи 6,781%. Према моделу за обрачун кредита односно према кредитном калкулатору нова рата износи скоро 765 марака.

То је повећање од скоро 85 марака мјесечно у односу на посљедње повећање или за скоро 185 у односу на прву рату кредита“, појаснио је Грујић за БУКУ и уједно напомиње да су многим грађанима рате веће и за доста већи износ од 185 КМ, уколико су узели кредит на краћи период или пак већи износ кредита.

Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ наглашава да могућност мијењања каматних стопа постоји све док инфлација не буде спуштена, како је планирано, до два посто.

Ипак напоменуо је да је ријеч о подизању каматних стопа на депозите:

“У БиХ се те каматне стопе на депозите још не повећавају, а повећавају се само камате на кредите зато што банке имају законско право повећати камате на кредите јер су тако уговориле накнаду с ЕУРИБОР-ом, а не зато што су им пуно повећани трошкови”, појаснио је Кутле.

Наведимо на крају и мишљење економисте Фарука Хаџића који сматра да треба бити врло опрезан и пратити дешавања везано за финансијски сектор, јер даљње повећање каматних стопа може угрозити и финансијски сектор, док би заустављање раста каматних стопа задржало висок ниво инфлације.

(Бука)  Фото:БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јоја

29.03.2023 11:03

Ослобадјај Русијо од ових тлацитеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

29.03.2023 14:26

Само дизите не требало вам.

Name

Деа

29.03.2023 13:08

Греска у старту, само дај кредит, да су узели са фиксноом каматном стопом рата је већа за 20км и брига те шта ће се десити за 20 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе

29.03.2023 18:27

Све економски експерти. Милош Грујић купује акције тwиттера и фацебоок -а по највишој цијени. Наравно шпекулације туђим парама.

ОДГОВОРИТЕ