Француску очекују штрајкови и протести широм земље

Француску данас очекују нови штрајкови и протести широм земље против планова предсједника Емануела Макрона да помјери старосну границу за пензионисање са 62 на 64 године, а полиција је упозорила да постоји "веома озбиљан ризик" од новог насиља на улицама.

Свијет 28.03.2023 | 09:57
Француску очекују штрајкови и протести широм земље

Скупови су на почетку били мирни, али се незадовољство повец́ало када је влада средином марта прогурала приједлог закона у парламенту без гласања, а у посљедњем дану протеста широм земље у четвртак, анархисти "Црног блока" разбијали су излоге, демолирали аутобуске станице и опљачкали ресторан Мекдоналдса у Паризу.

Слично насиље забиљежено је и у другим градовима.

 Министар унутрашњих послова Џералд Дарманин упозорио је у понедјељак да постоји "веома озбиљан ризик" од новог насиља данас, у престоници и шире, преноси Ројтерс.

Око 13.000 полицајаца биц́е ангажовано на скуповима, од чега нешто мање од половине у Паризу.

Према ријечима Дарманина, екстремистичке организације крајње љевице, од којих, како је навео, неке долазе из иностранства, "желе да запале Француску".

Полиција је савјетовала власницима продавница у Паризу које се налазе у дијелу града гдје се одржава протестни скуп да данас затворе радње.

Као и током ранијих обустава рада од средине јануара, возови и летови ц́е бити прекинути, а неке школе ц́е бити затворене, док се стални штрајкови настављају у енергетском сектору.

У понедјељак је најмање шест од седам рафинерија у Француској било затворено или функционисало смањеним капацитетом, а терминали за течни природни гас (ЛНГ) били су блокирани.

Влада тврди да је закон о пензијама од виталног значаја како би се обезбиједило да систем функционише, док синдикати и демонстранти поручују да постоје и други начини да се то уради.

Синдикати траже од Макрона да повуче или одложи предлог закона који је усвојен, али још није објављен, док га не размотри Уставни савјет, како би се ситуација смирила.

Макрон је поручио да је више него спреман за разговор са синдикатима, али на друге теме, наводи Ројтерс

(Тањуг)  Фото: Тањуг

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Лактаси

28.03.2023 08:25

Овако се мјења власт а не апатијом.Француска,Израел ,Енглеска... а нама изгледа потаман,е мој народе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниста се немјења

28.03.2023 11:57

Хегемон је припремио за подметање следеце играце... Мало це да гори на Западу па мало вјесто гасити и то је све.... Ново доба је настало....

Name

Илија цворовиц

28.03.2023 09:45

Данас:протести у Француској,Њемацкој,Британији,Израелу....Хоцемо ли и даље ратовати против Русије,стампати новац да би умирили градјане да протествују против корона мјера,слати орузје Украјини,куповати гас од Америке,улизивати се Бајдену,слусати ону гуску Фон дер Лајен,итд...или цемо напокон реци ДОСТА ЈЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

28.03.2023 13:48

И то це бити крај владавине Макрона. Или це сам отици, или це га улица отерати? Тако то изгледа кад се увалис у политику, и заборавис да у дрзави зиви народ. Његова господја бака има пуно висе зивотног искуства, могла га је посаветовати, или није хтела или није смела?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

28.03.2023 14:24

Што сте посијали сад жањите фукаро бјелосвјетска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се промјенило

28.03.2023 20:50

Бозе како је прљав Париз! Коловози пуни рупетина, остецени... Смеце на све стране осим улица за састањцења "политицара" ... Други Бангладес..... И Рим ме изненадио, у WЦ једног ресторана пацов скаце из отпада у строгом центру.....Прије 4 године.Све оронуло...

ОДГОВОРИТЕ