Европска банка бори се с инфлацијом: Шта ће бити са каматама?

Неколико банака у Босни и Херцеговини од почетка ове године обавијестило је клијенте о расту каматне стопе на већ одобрене кредите. Подсјетимо да је каматна стопа у Европској унији током прошле године подизана четири пута, а банке у БиХ пратиле су тај тренд.

Република Српска 28.03.2023 | 08:35
Европска банка бори се с инфлацијом: Шта ће бити са каматама?

Из Европске централне банке (ЕЦБ) најавили су да ће и у наредном периоду доћи до подизања каматних стопа с циљем даљег обуздавања инфлације.

Овакве најаве увијек додатно забрину грађане који су задужени, а чија се камата везује за ЕУРИБОР.

Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ, рекао је за „Аваз“ да је Европска централна банка подигла каматну стопу на депозите крајем другог мјесеца.

- И у овом мјесецу би Европска централна банка требала подићи камате за 0,5 посто, јер још ефекти инфлације нису онакви какве је Европска централна банка очекивала.

Могућност мијењања каматних стопа постоји све док инфлација не буде спуштена, како је планирано, до два посто - казао је Кутле.

Друга очекивања

Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ, рекао је за „Аваз“ да је Европска централна банка подигла каматну стопу на депозите крајем другог мјесеца.

- И у овом мјесецу би Европска централна банка требала подићи камате за 0,5 посто, јер још ефекти инфлације нису онакви какве је Европска централна банка очекивала.

Могућност мијењања каматних стопа постоји све док инфлација не буде спуштена, како је планирано, до два посто - казао је Кутле.

Законско право

- У БиХ се те каматне стопе на депозите још не повећавају, а повећавају се само камате на кредите зато што банке имају законско право повећати камате на кредите јер су тако уговориле накнаду с ЕУРИБОР-ом, а не зато што су им пуно повећани трошкови - појаснио је Кутле.

Због све већих поскупљења која не прати раст плаћа, грађанима за „крпљење рупа“ преостаје дужничко ропство, односно дизање кредита.

Подаци Централне банке БиХ показали су да су грађани БиХ код комерцијалних банака задужени готово 11 милијарди КМ. Од тог броја 70 посто чине ненамјенски потрошачки кредити.

(Аваз)  Фото:Пиxабаy

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Сyднеy

28.03.2023 06:53

А ста мисле европљани ко це платит овај рат запада против Русије, Па ви каматама ,инфлацијом ,високим цјенама свега и свацега и мозете сетати улицама и протестоват колико хоцете али повецање плата нецете добити јер све паре се усмјеравају на рат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

28.03.2023 07:30

У праву сте милијарду посто опростите није то европа вец бело робље америке.

Name

СТАТИСТИЦАР

28.03.2023 07:45

Ре.гдје се оаре усмјеравају у бих,хице ли де повецавати овде плате и пензије?хоце парламентарвима и функ ионерима.ниста боље?

Name

реСиднеј

28.03.2023 08:00

Мора се. Путин је извршио агресију на суверену државу. Чак се превише благо реагује. Рјешење је свеопшта инвазија на Русију и заузимање Москве, хапшење Путлера и да му се суди за ратне злочине.

Name

Татар

28.03.2023 08:19

Ма не стриктно ради народа они ће укинути камату

Name

Па то се и ради

28.03.2023 10:00

Поход на Русију прво подло прозирно јер знају да не могу војно, а као сто се да закљуцити апетити им расту и узивали су у благостању највисе на грбаци руског цовјека и руских ресурса а и свих других на Истоку и Југу.... Нпр. толико беспослени а осиони баве се свим изопаценостима а на Истоку раде као мрави и стварају вриједност у теским условима..... Не треба заборавити да се некима и са Истока допао тај модел"волим овај резим плата иде а ја лезим па пљују по отадјбини " па су неки и из тих разлога похрлили и створили додатне потескоце у ионако преоптереценом систему од нерадника, а пљацке висе нема.....

Name

Мирослав

28.03.2023 14:01

Изгледа да и са њима управља, онај нас господин Марковиц? Нема проблема, само стампас еуроне, са висе нула, па како пропадају, достампавас нуле. Ја радим за еуроне, знам ста сам могао купити пре годину за њих, а ста могу сад. А тек троскови грејања, струје, одрзавања, смеца, воде, хране, знацајно се повецавају из месеца у месец. За сада се да зивети, али цекам да видим ста нам времена доносе. Сви знамо да неваља, али како направити да ваља? Зао ми је, да и мој неки цент иде за орузје и рат, из пореза којег платим дрзави.

Name

Да

28.03.2023 20:59

Анте Марковиц је радио као страни агент (цији и за кога и ције интересе) првенствено на разбијању Југославије и економском униставању али уз замјену теза прицама о реформи, замајавање до циља по плану налогодаваца....

Name

Мрки

28.03.2023 07:17

Ма то је теорија завјере ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

28.03.2023 07:31

Колико има запослених у Централној банци БиХ и ради ли шта? Што су продали златне резерве грађана? Зашто не донесу мјере заштите грађана као све друге Централне банке у ЕВропи? Зашто је прескупа зграда у Бањојлуци Централне банке празна,а они хоће да праве нове канцеларије ? Гдје су паре које држе у иностранству,што не помогну народу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

28.03.2023 07:50

Што би покојни Дино Дворник пјевао "удри јаче манијаче..."! Јесу људи дизали кредите за све само да се покажу пред другима а сада "цвиљење"тих што су непромишљено урадили ме не занима! Ријетко ко живи по оној старој народној "Покриј се онолико колико ти је јорган дуг!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка

28.03.2023 09:07

У њемацкој су досад и неколико пута дизали плате. Тако да није страсно . Да ли је Босни тако, то це одговорити они којима су грађани продали глас за 50 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

28.03.2023 11:03

Ја сам у здравству и мени је некако исто. Можда не примијетио огромну разлику, јер ми је сваки мјесец различита плата због додатака. Једини сто је подигнуто на минијоб са 450 на 520€, али добро је и то, радис мало више сати, али неће бас да дижу сатницу ни на томе.. У сваком случају у Њемацкој је пууууно боље него у Босни.

Name

Дејани

28.03.2023 09:26

Подизање камата је принудно. Камата мора бити веце у односу на инфлацију. За једну годину последице рата или кризе у Украјини инфлација је 12%, сто знаци да банке морају да подигну камату на још већи проценат како би поклопили инфлацију. То ће довести до губитка послова, али можда 4-9%. Знаци шта се боље исплати, да 4-9% људи изгуби посао или да се годишње губи животни стандард 12%?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозда људи

28.03.2023 13:30

Не знају за "улице вјецитих дузника".... У бивској Куги су дизали кредите до на 30 година ко није хтјео стан,на атрактивним локацијама су правили виле а временом су су плацали све безнацајније рате до на крају у висини једне сибице,док је нпр. резија за бесплатно добијене станове ипак расла.....

Name

Скуп зивот

28.03.2023 09:36

Наса Влада зови од Кредита , ако не добију нове кредите боце поскупљења и народ це то да надокнади , бирали сте сад плацајте , нецете на протесте онда плацајте .

ОДГОВОРИТЕ
Name

И треба

28.03.2023 13:25

И то је све.

ОДГОВОРИТЕ