ФР: Шумски пожар, који је избио прије 8 месеци још тиња

Шумски пожар, који је избио пре осам месеци на југозападу Француске због суше и високих температура, још тиња под земљом, а изазива га мрки угаљ на тресетном земљишту.

Свијет 25.03.2023 | 11:00
ФР: Шумски пожар, који је избио прије 8 месеци још тиња

Стубови белог дима дижу се из шуме изван града Хостенса у региону Жиронде, јужно од Бордоа, објавио је данас Ројтерс.

Тињајући пожар изазива мрки угаљ на тресетном земљишту које подстиче пожар под земљом.

„Гори од средине јула“, рекао је радник француске Националне агенције за шуме (ОНФ) Гијом Карнир, наводећи да до сада нису пронашли начин да зауставе пожар.

 Карнир је напоменуо да је пожар у Хостенсу остатак огромних пожара који су опустошили јужну Европу прошлог лета када је наступила рекордна суша због климатских промена. 

Посебно је тешко погођен регион Жиронде где је 20.000 хектара шуме уништено, а постоји велики ризик од поновних пожара на лето, рекао је Карнир. 

 Локални званичник је рекао да то подручје у циљу превенције од избијања нових пожара надгледају дронови. 

Француско министарство унутрашњих послова саопштило је да ће мере за борбу против шумских пожара широм Француске представити у наредним седмицама.

Необично сува зима у деловима јужне Европе довела је до смањења влаге у земљишту и повећала је бојазан да би се могла поновити дешавања из 2022. године када је, према статистици Европске комисије, уништено 785.000 хектара у пожарима у Европи – више него дупло од годишњег просека за последњих 16 година.

(Тањуг) Фото: Архива/ СДИС 33 виа АП

Коментари / 0

Оставите коментар