Шта доноси нацрт Закона о непрофитним организацијама

Непрофитне организације основане у Републици Српској, које у потпуности или само дјелимично финансирају страни субјекти биће означене као агенти страног утицаја.

Република Српска 24.03.2023 | 17:09
Шта доноси нацрт Закона о непрофитним организацијама

Ово стоји у Нацрту закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који је јуче усвојила Влада РС, а којим се оснива посебан регистар непрофитних организација.

„Под непрофитним организацијама подразумијевају се удружења и фондације као и стране и међународне невладине организације основане и регистроване у РС у складу са Законом о удружењима и фондацијама РС, које у цијелости или дјелимично финансирају друге државе, њихови органи или њихови овлаштени заступници, међународне стране организације, страни држављани или регистроване невладине организације које се финансирају из иностранства“, наведено је у поменутом нацрту закона у чијем посједу је ЦАПИТАЛ.

У закону се дефинише шта се подразумијева као политичко дјеловање и политичка активност и истиче да бављење тиме није дозвољено непрофитним организацијама.

„Политичко дјеловање непрофитних организација подразумијева учешће у предизборној кампањи политичких странака и кандидата, прикупљање средстава за политичке странке и кандидате и њихово финансирање, као и спровођење политичких активности у циљу формирања јавног мњења ради постизања политичких циљева“, прецизира се у закону.

Политичка активност према овом закону означава сваку активност према органима, институцијама или изабраним представницима Републике Српске или представницима РС у институцијама БиХ у погледу формулисања, усвајања или измјене прописа и политике РС.

„Непрофитним организацијама није дозвољено политичко дјеловање нити обављање политичке активности“,стоји у нацрту.

Како се даље наводи, политичким дјеловањем се не подразумијева дјеловање у области науке, културе, здравствене заштите, спорта, заштите потрошача, заштите права националних мањина и лица са инвалидитетом, заштите животне средине, борбе против корупције, филантропије, волонтеризма и информисања.

Непрофитна организација обавезна је Министарству правде доставити полугодишњи и годишњи извјештај са назнаком уплатиоца, висине дозначених средстава, врсте и износа накнаде и прихода изражених у новцу или другој вриједности као и извјештај о утрошку средстава.

Редован инспекцијски надзор над законитошћу рада ових организација врши се једном годишње, а изузетно, ванредни инспекцијски надзор спроводи се по представкама грађана, правних лица, јавно доступних информација, органа РС или на захтјев надлежног одбора НСРС.

„У случају да непрофитна организације дјелује супротно одредбама овог закона министар правде подноси захтјев надлежном суду за забрану обављања рада сходно одредбама Закона о удружењима и фондацијама РС“, каже се у нацрту.

Поред тога, каже се и да „у случају да непрофитна организације у свом дјеловању поступа супротно Уставу и прописима РС, односно када дјелује као агенти страног утицаја на штету индивидуалних или других права грађана или подстиче на насиље, користи говор мржње или подстиче вјерску или другу нетрпељивост у циљу постизања политичких циљева или уколико Пореска управа утврди неправилности у финансијском пословању, Министарство правде покреће поступак код надлежног суда за забрану обављања рада, као и поступак против одговорних лица у складу са Кривичним закоником РС“.

Казнене одредбе кажу да ће се казном од 1.000 до 5.000 КМ казнити непрофитна организација која не обиљежи промотивни материјал који објављује и дистрибуише, а на којем мора бити ознака непрофитне организације.

Истом казном казниће се и ако не поднесе пријаву или да нетачан податак везан за упис у Регистар, као и уколико не достави финансијски извјештај.

(Цапитал

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

+

24.03.2023 17:04

А штацемо са удружењима и непрофитним организацијама које финанцира Србија па са Руским па црква

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минус

24.03.2023 19:09

Ти у Федерацији то заведи како хоцес у Републици Српској це бити овако..

Name

Милан

25.03.2023 10:26

Немој се за то бринути, већ добро размисли како ћеш оправдати паре са Запада кад се све објелодани.

Name

??

24.03.2023 18:53

А шта ћемо са ЈП и ЈУ који су годинама у губитку,а нико није одговоран и нико не одговара?Шта ћемо са тим?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.03.2023 19:34

Казна казна и само казна.А након свега тога зна се казна

Name

Истина

25.03.2023 07:36

Гдје су ови посланици покуповали дипломе.Немају грам мозга да мисле својом главом. Дали знају да је свако вријеме диктатора завршило а куда ће онда?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

25.03.2023 09:00

Овај закон је усвојен на замјени теза, проблем који намјерно није јасно дефинисан је у томе што непрофитне, односно невладине организације, ћесто пута имају веома критићан став према властима, и то наравно треба законски огранићити, односно онемогућити! Нароћито су " трн у оку" невладине организације као што је Транспаренсy Интернационал, које ћесто због нетранспарентности прозивају власт! Њих свакако треба окарактерисати као Сорошевце, стране шпијуне и плаћенике, и прогласити их персонама нон грата, због свога критићког односа према властодршцима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

И јесу

25.03.2023 11:08

.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је у свим

25.03.2023 11:10

Нормалним дрзавама.

ОДГОВОРИТЕ