Бомбардовање Србије – крај међународног права

Поводом 24. годишњице почетка НАТО агресије на тадашњу СР Југославију в.д. предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић рекао је да ће тај чин у историји остати упамћен као злочин и крај међународног права, када је бомбардована једна суверена земља и срушен међународни правни поредак, без повода и без одлуке Савјета безбједности Уједињених нација.

Република Српска 24.03.2023 | 11:16
Бомбардовање Србије – крај међународног права

"Посљедице тога чина биле су читав низ агресија по истом моделу и преседану широм свијета. Многи интелектуалци у свијету који су тада дигли свој глас против бруталног напада 19 војно најјачих земаља свијета против једне мале суверене земље истицали су да то представља преседан којим се може водити било која друга свјетска сила да нападне другу мању независну земљу, те да ће то створити домино ефекат ратних сукоба широм свијета. Када се међународно право замијени правом јачег, имамо закон џунгле који ће трајати све док се поново не успостави баланс и нови међународни правни поредак“, истакао је Миличевић.

Он је додао, осуђујући свако насиље без обзира с које стране било почињено, да је лицемјеран став оних земаља које су тада извршиле напад на Србију и Црну Гору по питању актуелне највеће геополитичке кризе коју представља рат у Украјини.

„Наводни хуманитарни разлози којима неке земље и дан данас оправдавају агресију контрадикторни су пред чињеницама да су током 78 дана агресије кориштена убојита средства забрањена међународним конвенцијама, укључујући касетне бомбе и гранате напуњене осиромашеним уранијумом, а смртно је страдало више од три и по хиљаде цивила и војника, уништени су бројни привредни и инфраструктурни објекти. Тај безумни чин ће остати црним словима уписан у страницама свјетске историје, а српски народ упркос злочину који никада не смијемо заборавити и извући поуке како нам се не би поновио, треба да иде даље с циљем просперитета и боље будућности“, рекао је Миличевић.

Лидер СДС-а је на крају закључио да је мудром политиком данашњег руководства Србије наша матица постигла многе успјехе по питање реконструкције и изградње нове инфраструктуре, бољег стандарда становништва, након огромних разарања прије 24 године, те да што је најбитније успјешно се бори за очување мира, стабилности и добробити свих грађана Србије са посебном бригом о нашим сународницима на Косову и Метохији.

(БН) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ајд не сери,

24.03.2023 10:35

Видис ли како ти узима лицна и фамилијарна права твој преседник или диктатор да морас цутати ако непонављас његове реци.Па због таквих је онога времена и досло до бомбардовања срба и србије.Залосно је да после свега онга сто се десило опет имамо такве политицаре да народ наводе на страдање због лицних интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.03.2023 10:43

Све док “небески народ” не доживи катарзу и не почне се цивилизацијски понашати овакве изјаве ће”падати на плодно тло” Агресија бомбардовање ЗБОГ ЧЕГА ЗАШТО ХИЉАДУ ПУТА ПИТАЈТЕ СЕ ЗААААСССТТТОООО КАД БУДЕТЕ ПРИХВАТИЛИ ОПШТЕ ПОЗНАТЕ РАЗЛОГЕ БИЋЕ СВИМА БОЉЕ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теби никаква катарза

24.03.2023 19:37

Није помогла као сто видимо ни ти це...Треба бити на да све цовјек па ти катарза не треба....