Устав треба да заштити појединце од система (ВИДЕО)

"Суштина сваког поретка који жели добро својим грађанима је да штити људе од система, односно да људи који живе у том друштву никад не постану жртве система. Ако кажемо да је у Српској све супротно, онда значи да ово није демократско друштво."

Република Српска 24.03.2023 | 07:40
Устав треба да заштити појединце од система (ВИДЕО)

"Однос Милорада Додика и предсједника Србије Александра Вучића више није онакав какав је био, иако никад није био идеалан, ако је судити према изјавама људи из блиског Вучићевог окружења. Додику сукоб да Вучићем не треба ни сада ни никада, јер то себи не смије да дозволи, сматра Александар Трифуновић, уредник "Буке".

Трифуновић подсјећа да је Милорад Додик подржавао Бориса Тадића за предсједника Србије у вријеме кад је побиједио Томислав Николић, те да су односи дуго били замрзнути и да никад нису одмрзнути до краја.

"То више нису ни шумови на вези, то је озбиљан прекид односа", каже Трифуновић.

Додаје да је Додик, ипак, свјестан колико Српска у свему зависи од Србије, из које су небројено пута стизале разне донације.

"Бизарна је ситуација да је Додик изгледао моћније као предсједник Српске од предсједника Србије, због пропратног фолклора који је пратио Додика, због хеликоптера, моћних возила и сличног. То је било веома чудно, јер је одавало утисак да је Република Српска Швајцарска", оцјењује Трифуновић.

Говорећи о судбинама многих народа, Трифуновић подсјећа на текст Десимира Тошића који је рекао да је "историја пуна гробаља несталих народа које није поразила нека војна сила, како би се могло очекивати него су пропали и нестали јер су атрофирали њихови политички потенцијали". 

Он подсјећа и на књигу "Зашто нације пропадају" која говори о томе зашто су пропадали народи или нације од Римског царства па до данас.

"Књига поручује да нације и народи пропадају кад се уруше њихове институције. Суштина сваког поретка који жели добро својим грађанима је да штити људе од система, односно да људи који живе у том друштву никад не постану жртве система. Ако кажемо да је у Српској све супротно, онда значи да ово није демократско друштво. У Српској једна особа контролише све институције. То може да звучи као побједа те особе, али је то пораз цијелог једног друштва, свих нас", каже Трифуновић.

Наглашава да устав једне државе служи да заштити појединца од поретка, а не да штити поредак, те да је то лажно тумачење устава. 

"Ми треба да се боримо за најслабијег човјека у друштву, јер кад је он заштићен, то представља знак да је наш систем добар. Не треба систем да штити оне који су довољно заштићени имунитетом, примањима и некретнинама које се налазе ван БиХ", објашњава он.

Трифуновић се у том контексту пита шта би остало од Српске када би Додик једном одлучио да му је све досадило и отишао одавде.

"У Српској би тада остала скупштина која не зна да функционише без њега и странка која нема лидера јер је то интересна група која зависи од њега. Шта он има од јавног сервиса који служи искључиво њему, а не јавности? Шта је добио од универзитета који ћути? Он испоручује послушне институције некоме или нечему, а не бунтовне и живе, оне које причају о проблемима и који их рјешавају", истиче уредник "Буке".

Оно што је поражавајуће у Српској је што њени грађани, како каже Трифуновић, више не виде мотив да остану овдје и не виде разлоге за борбу.

"Живјели су људи у тежим условима и борили су се. Имамо одличне услове за живот какве мало ко има, природна богатства, а имамо гладне и жедне људе. То значи да је нешто овдје погрешно. Величина система није у величини заставе на институцији нити броју кубика неког блиндираног аута моћника из власти.

Величина институције се огледа у сигурности коју грађани виде у тој институцији и могућности да јој се у сваком тренутку могу обратити, а она их заштитити", закључио је Александар Трифуновић, уредник "Буке", у емисији Мат БН телевизије.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

+

24.03.2023 07:14

ДА ИХ ЗАШТИТИ. ДА. АЛИ НИСМО МИ НИКО СХВАТИЛИ МНОГИ ВАЖНИЈУ СТВАР ИЗА ОВОГА. ДОДИК ЈЕ МУДАР. ЈЕР УМОРАН ЈЕ ОН ОД. ВОЂА ЈЕ У ШВЕРЦАЊУ СА РС ВЕЋ 3О ГОДИНА. И САДА, АКО СЕ НАРОД ОЗБИЉНО ОРГАНИЗУЈЕ И СКИНЕ СНСД СА ВЛАСТИ. ОСТАЋЕ ЗА ИСТОРИЈУ, НЕУПУЋЕНИМА, А ЊИХ ЈЕ ВИШЕ, ДА ЈЕ ТО ЗБОГ ОВОГ ЗАКОНА. И БИЋЕ У СИЈЕНЦИ, СВА ПОКРАДЕНО ДО САДА. ОД ЛОПОВСКЕ ПРИВАТИЗАЦИЈЕ ДРУШТВЕНЕ ИМОВИНЕ И СВЕ ШТЕТНЕ СТВАРИ ДО ДАНАС. БИЋЕ У СИЈЕНЦИ, НАЈВАЖНИЈЕ. ШТО ЈЕ ПРИХВАТИО ГОТОВО СКОРО УЛАЗАК У НАТО, ЗАТИМ РАСЕЉЕН НАРОД, ОПУСТОШЕНА И ГОТОВО УНИШТЕНА ПОЉОПРИВРЕДА. ОД ЧЕГА ЋЕ ЖИВИЈЕТИ СВА, МНОГА СИРОТИЊА ПО ГРАДОВИМА. СЕЉАК ЋЕ НАЧАПРКАТИ СЕБИ, А МИ ОСТАЛИ НЕЋЕМО НА БАЛКОНУ ВАЉДА КУПУС. ТРЕБА СНСД ЗБОГ ЕКОНОМИЈЕ И НАТА СМИЈЕНИТИ. ПОКРАЛИ ЈЕЛЕНУ, А ВИДИ СЕ КАКО СДС КОТИРА. БИЈЕЉИНА ЈЕ СВЕ ПОКАЗАЛА. СРЕЋНО, ЈЕЛЕНИ, ПЕТРОВИЋУ, ВУКАНУ, МИЛИЧЕВИЋУ И СВИМА ИЗ ОПОЗИЦИЈЕ. Крајишник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре 1

24.03.2023 08:52

Послије 2 св.рата дигли смо се из пепела.Да је Бају најурити или у затвор гдје му је мјесто уз вољу народа и рад кренуло бу све набоље.Први пољопривреда,производња,администрацију преполовити...

Name

@+

24.03.2023 10:34

Додо запоцео игру, спасавај се ко мозе.

Name

Домаци странац

24.03.2023 07:37

Или да застити систем од појединаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ре

24.03.2023 07:49

Бурле је у РС неуморан као на федерима, због огромног народног богаства у његовим рукама у којег има страх што трепери то богаство сваки дан у РС и свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљиво

24.03.2023 08:12

Овај Човјек, Новинар, он је милион пута паметнији од оне сељадије што сједи у такозваној народној скупштини ! На нај једноставнији начин објаснио је како "систем" функционише ! Морате бити кретен и идиот да мислите да ствари другачије стоје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

24.03.2023 08:50

Нисте ми јасни.Какав је то систем који се уздиже изнад устава а треба да га спроводи у цјелости а не да се поделимо у два противничка табора .Ваљда спроводјење устава гаранције свима добро ако се спроводи како треба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

24.03.2023 09:04

Паметно зборис Трифуновицу, али нас народ ниста Не слуса! Имамо ми насег сеоског водју и он је главни Баја. Ведри и облаци, а и капом узима. Тако се некад и црквама давало.. Ипак је лијепо процитати вас теxт , јер има неко ко мисли својом главом, а Не тудјом. Зив и здрав био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драг

24.03.2023 09:07

Сјајан теxт али теско да порука стигне до вецине нас, прије свега Срба на које се односи, теско до народа који се весели уз мице трофртајлке, узива у приземном реалитима и цијени и воли силу и моц. Јос увијек теско, или никако, бар за сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицно цовјеку

24.03.2023 09:20

Бас као и на Западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зв

24.03.2023 09:21

Мени је са врха пре 20г колико трпим досла наредба зарад мог писања ка њима да се процесуирам кроз њихов суд и институционално онеспособим кроз здтавствени систем којим ме злостављају плус одузели право рада лазним експертизама, проблеме стављају под тепих

ОДГОВОРИТЕ
Name

Распакивање

24.03.2023 10:08

Додик не треба имати трагичну илузију да ће само он проглашавати оно што жели. Ако распакује Дејтонски мировни споразум, Додик мора знати да неће угрозити постојање хиљадугодишње Босне и Херцеговине, али да хоће довести у питање постојање нижих административно-територијалних јединица створених 21. новембра 1995. године. На крају, нека Додик не заборави, у новембру 1995. нису постојале правоснажне пресуде највиших судова Уједињених нација – поручио је Бећировић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Инцест од предсједника

24.03.2023 21:41

Свака цаст овом Господину, враца ми наду у људе, доста висе прасецих вратова и фондова. То је неко кога могу да пратим а не овај инцест од предсједника сто краде иконе, убија младиће по муповима,…

ОДГОВОРИТЕ