“Модернизација у кинеском стилу, нова прилика за свет”

Конференција “Модернизација у кинеском стилу, нова прилика за свет” одржана је у среду на Економском факултету у Подгорици. 

Свијет 23.03.2023 | 09:35
“Модернизација у кинеском стилу, нова прилика за свет”

Догађај који су заједно организовали Кинеска медијска група, Економски факултет Универзитета Црне Горе и црногорски портал Медиа Биро, отворила је продеканка те високошколске институције за међународну сарадњу доцент др Тамара Бацковић, а уводна излагања имали су амбасадор Народне Републике Кине у Црној Гори Фан Кун и бивши председник Црне Горе Филип Вујановић.

Скупу је присуствовало око 200 црногорских званичника, стручњака, представника медија и младих студената.

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић је рекао да Црну Гору и Кину везује дубоко традиционално пријатељство, и да се Кина увек придржавала принципа равноправности великих и малих земаља и није се мешала у унутрашње ствари да би остварила практичну сарадњу са Црном Гором.

Црна Гора није у ризику од дужничког ропства према Кини, поручио је Вујановић.

"Не постоји државна политика Кине да уведе Црну Гору у дужничко ропство. Имамо потенцијал да вратимо дугове и нема ризика од дужничког ропства, како се то погрешно пласира у јавности", рекао је Вујановић на конференцији.

Вујановић је том приликом поручио да се односи Црне Горе са Кином морају заснивати на принципима одговорности, равноправности и поштовања суверенитета, истичући да са Кином интензивно сарађују највеће земље Западне Европе.

Амбасадор НР Кине у Црној Гори Фан Кун казао је да је пријатељство Кине са Црном Гором традиционално и да датира још из доба Југославије, те да нема препрека за будућу и још бољу сарадњу.

“Осим кредитирања које је Црна Гора користила, постоји много простора за додатну сарадњу. Систем приватно-јавног партнерства и концесија привлачан је кинеским компанијама. Имамо могућност, интересовање а и стратегију, да истовремено улажемо у више различитих пројеката у области инфраструктуре и енергетике. Тако би се створиле повољне прилике за развој и улагање кинеских инвеститора”, казао је Фан.

Он је такође поручио да је Кина спремна да Црној Гори помогне и у регионалном повезивању.

“Добар географски положај Црне Горе представља велики потенцијал. Црна Гора Кину и ЕУ треба да доживи као тржишта са којима може истовремено сарађивати, јер Кина има одличну сарадњу са земљама ЕУ и спремна је заједно са њима да учествује у будућим пројектима у Црној Гори”, објаснио је амбасадор НР Кине.

Председница Привредне коморе Црне Горе, Нина Дракић је казала да је сарадња Кине и Црне Горе у 2022. години много већа него претходних година.

“Код нас постоје предрасуде да је кинеско тржиште далеко и да би то наше производе учинило мање конкуретним због додатних трошкова. Али, верујем да постоји потенцијал у извозу. Унутрашњи договори и организација би сигурно побољшали извоз наших производа у Кину. А то је само један од сегмената сарадње”, казала је Дракић.

Председник Црногорског туристичког удружења Жарко Радуловић је казао да сарадња са Кином у области туризма постоји, али да је лоша.

„Незадовољан сам сарадњом са владама у овом делу. Њихово неразумевање је нула туриста са овог тржишта које има велики потенцијал. Проблем су визе, јер кинески туристи не могу да је добију онлајн. Да се поради на визном решењу, имали би милијарду кинеских туриста. Ми можемо да урадимо све што је урадила Кина, али зато морамо да радимо као Кинези“, поручио је Радуловић.

Учесници конференције су уједно рекли да је Кина последњих година постигла изузетна достигнуц́а у економском и друштвеном развоју, док се економска и трговинска сарадња Кине и ЕУ континуирано продубљује. Придруживање Црне Горе Европској унији иде руку под руку са развојем односа са Кином. Постоји огроман потенцијал за сарадњу двеју земаља у областима као што су економија и трговина, изградња инфраструктуре, нови извори енергије, међуљудска и културна размена.

(КМГ) Фото: КМГ 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ду

23.03.2023 09:09

бајин стил и начин живота је прилика за свет, ускоро и сценариј за филм

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахахахахах

23.03.2023 09:58

Ахахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.03.2023 15:21

ДА ЛИ ЋЕ НЕКЕ ПАМЕТНЕ ГЛАВЕ, СПАСИТИ ОВАЈ СВИЈЕТ.

ОДГОВОРИТЕ