Дисциплиновање медија може да буде почетак краја ове власти

Власт када покуша да на неки начин законским решењима дисциплинује медије - то може да забрине сваког нормалног човека, каже Жељко Бодрожић, предсједник Независног удружења новинара Србије (НУНС), осврћући се на нацрт Закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим се покушавају криминализовати увреда и клевета у Српској.

Република Српска 23.03.2023 | 08:24
Дисциплиновање медија може да буде почетак краја ове власти

Он је мишљења да власт у Републици Српској не сања неке судске процесе где ће кажњавати драконски новинаре, него рачуна на то да ће сами новинари, од којих је мањина спремна да ради у пуном капацитету и пише отворено о свему што се дешава, добро размислити када пишу нешто да ли може да буде угрожена њихова егзистенција.

Оцијенио је, између осталог, и да се у Републици Српској нешто, како каже, кува.

"Када се властима чини да су најјаче, оне су истовремено и најслабије. Ја мислим да је ово показатељ с једне стране њихове силине, а с друге и страха који је евидентан код њих шта ће бити после. И они су сами свесни да могу како хоће, али да не могу докле хоће", истакао је Бодрожић у интервјуу за "<стронг>Независне новине".

Говорећи о спорном закону, он каже да је у питању власт која и до сада није имала сензибилитета према слободи изражавања и политичким опонентима.

"Нажалост, они су и за политичке противнике изабрали новинаре који се професионално, одговорно и независно баве својим послом. Власт када покуша да на неки начин законским решењима дисциплинује медије - то може да забрине сваког нормалног човека. То да се дешава у некој држави са дугом демократском традицијом изазвало би реакције и бојазан због тога што сваки такав закон може да се драстично злоупотреби, а камоли у оваквим друштвима као што је бх. друштво, односно Република Српска", навео је Бодрожић.

Осврћући се на критике и осуде спорног закона, које стижу са свих страна, Бодрожић каже:

"Мени се чини да, пошто они већ дуго владају, сила бога не моли, они се тако понашају све вријеме. Све што су до сада замислили углавном су остварили. У великој мјери су заробили државу и виде да отпор није тако велик да они не могу да крену и даље. Међутим, ја мислим да се, као и у другим земљама, а нарочито у Републици Српској, нешто "кува". Када се властима чини да су најјаче, оне су истовремено и најслабије".

Мисли да је ово показатељ с једне стране њихове силине, а с друге и страха који је евидентан код њих шта ће бити послије.

"И они су сами свјесни да могу како хоће, али да не могу докле хоће. И сада неке ствари раде, тако да кажем, у инат, тврдоглаво гурају напријед, желећи да својим бирачима и конзументима докажу да су и даље јаки и непоколебљиви и да држе у потпуности власт. Али мислим да им власт сад полако цури кроз прсте и да праве грешке.

Оволика сада пажња и европске јавности и јавности из региона, сви ти протести, препоруке које долазе са свих страна да се закон скине са дневног реда, говоре да би се нормалан човек повукао и добро размислио шта и како даље, без обзира на то колико имао власт. Међутим, ја мислим да се многима од њих власт излила у мозак и да они више не размишљају рационално и да не виде да ово може да им буде почетак краја", казао је предсједник Независног удружења новинара Србије.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Раденко

23.03.2023 08:06

Сваки нормалан цовјек неби ни помислио да доноси овакав накарадан закон,сустина је у томе да су у страху и свим силама.се боре.да сацувају опљацкано;лоси људи ,зла власт!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2023 10:43

Ајде ми реци јел мислиш дy у опозицији нема криминала и да незаостају пуно иза владајуцих?

Name

РС

23.03.2023 08:11

Тако прицате вец три мандата крај ове власти,а они деру и даље,нисте способни због проданих дуса изборити се са власти ви.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

23.03.2023 16:11

Де ти мени реци јели ово нормално и исправно?

Name

АЈДЕ СТИСНИТЕ

23.03.2023 08:12

АЈДЕ НЕКА СТИСНУ. ЕВРОПСКИ СУДОВИ ОБОРИЦЕ ИМ СВАКУ СУДСКУ ОДЛУКУ. ПА ДА ВИДИМО. И КАКО ЈЕ БИЈЕДНО ДА ДАРКО БАЊАЦ ПРИЦА ДА СУ ПЛАТЕ У РС СКОРО ЕКВИВАЛЕНТНЕ ПЛАТАМА У ФРАНЦУСКОЈ. СТВАРНО СУ ПОЛУДЈЕЛИ. КО ФОЛ ЕТО МОЈА СЕСТРА ТАМО. ОГАВНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОY

23.03.2023 08:32

То значи слободним језиком радићемо што нам је воља а ви несмијете ништа рећи. Стара изрека каже какав народ таква и власт, то заправо није власт која се брине за своје грађане него само за себе. Тражили сте и ето вам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

23.03.2023 08:45

Свему додје крај,па и овој багри на власти..човјек је у праву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

р3

23.03.2023 08:55

Власт хоће да народ натера на силу да је народ воли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

23.03.2023 09:01

Мозда је овима на власти у интересу да сидју са трона.Они су се накрали и ако им једина казна буде губитак власти то им је висе као награда.Најбољи примјер је управо Србија.Када је предходна власт Демократске странке изгубила изборе од СНС -Николиц-Вуциц вецина из те власти су преко ноци постали напредњаци,а наравно коалоциони партнери су остали Дацицеви Социјалисти.Тако да нико није одговарао за сав криминал ДС-а који се десавао у дрзави .Без правног Система промјене су Небитне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

23.03.2023 09:08

Управо тако. Процице и овај фасизам. Нико није вазнији од народа и нико није побиједио народ. Смрт фасизму, а слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Г

23.03.2023 09:15

Новинари доносе информације и то им је посао. Као што сви други имају одговорност да свој посао раде како треба, тако и новинари. Ако је до писања, напише се књига, позоришна представа, сценарио за филм... Ако је до слободе говора, направи се сатирична емисија, дакле, има милион начина да се критикује. Међутим, новинару није посао да критикује, већ он информише, на основу доказа. Уколико је супротно, није новинарство, већ пропаганда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.03.2023 09:21

Могу докле хоце у дрзавама покварених и глупих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

23.03.2023 09:26

Познато још од Римљана:"Што је ближи крај Империје, то су њени закони луђи!?"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

23.03.2023 09:27

Може али и не мора.Зависи од народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

браво

23.03.2023 09:39

тако је могу како хоце али не докле хоце то је вазно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

23.03.2023 09:48

Тачно је да то може да забрине сваког нормалног човјека, али питање је колико је овдје остало нормалних људи, јер су се многи зарад свог интереса, приклонили режиму, а многи ћуте на афере, на скандалозне изјаве главног Баје, као и на све негативне појаве. Да за клевету уведу казну од једног милиона, нико се неби ни почешао, док би напреднији и образованији народи, са недостатком полтронства, запалили земљу. Народ има власт, какву заслужује, тако да генерално, част изузецима, нисмо ни ми ништа бољи од ових на власти. Преко 15 година владају, пензије 400 КМ, буџет предсједника већи него америчког и ништа. Нама супер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оракле

23.03.2023 09:50

Крај ове власти призељкује свако ко види да она не развија и не унапредјује ниста унутар РС, поцев од законодавства, привреде, уопсте ради се о изостанку било каквог просперитета! Укратко рецено, ова власт вец одавно не нуди ниста осим погодности новим сукобима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дај боже

23.03.2023 09:52

Да је крај близу овој накарадној власти у Републици Српској,да грађани одахну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ринге раја

23.03.2023 10:33

Још је дааавно велики Достојевски написао, парафразирам. Доћи ће вријеме кад паметни неће смјети говорити да не би увриједили ембециле. Бојим се да је то управо ово наше вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

23.03.2023 14:59

Питам се зашто сви новинари и све ТВ куће и портали не престану писати и помињати властпдршце.игноришите их.гдје је новинарска солидарност.

Name

Милан

23.03.2023 19:38

Додик влада суверено и неприкосновено већ 20 година без тог закона и смијурија је сводити причу на те ствари, јер како је до сада владао без тог закона то значи да и даље исто тако може владати без тог закона! Права истина је да тај закон треба да би се стварали здрави међуљудски односи у друштву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

23.03.2023 20:12

Замоли га да ти брата направи док јос влада.

Name

Није Може

24.03.2023 15:49

Него мора!! Доста је Крађа пљачки и убијања,!?Све ове који зу подигли Руке за.Позвати на одговорност.

ОДГОВОРИТЕ