Ученицима мимо закона траже санитарне књижице?!

Родитељи ученика Медицинске школе из Добоја упутили су саопштење за јавност у коме тврде да се од ученика општег смјера Медицинске школе тражи санитарна књижица да би обављали праксу у болници.

Република Српска 22.03.2023 | 20:26
Ученицима мимо закона траже санитарне књижице?!

Медицинска школа се позива на споразум са болницом, којим болница тражи од ученика санитарну књижицу, а родитељи тврде да је то мимо закона.

Дијана Глигорић обратила се у име родитеља ученика трећих и четвртих разреда општег смијера Медицинске школе Добој у коме наводи да само тај смјер мора да плаћа санитарну књижицу ради обављања праксе, док остали смијерови не морају и тврде да Закон о заштити становништва од заразни болести РС јасно каже да не требају.

" Дјеца трећег и четвртог разреда медицинске школе - општи смјер која обављају праксу у болници морају имати санитарну књижицу, док дјеца која раде праксу за друге смјерове (физиотерапеутм стоматолог) нису била приморана радити санитарну књижицу. И они раде са пацијентима, а не са предметима. Међутим закон о заштити становништва од заразних болести РС, члан. 20. став 9 јасно каже да не требају", каже се у саопштењу родитеља ученика трећих и четвртих разреда медицинске школе Добој.

"Упутили смо допис болници којим тражимо да нам одговоре да ли траже санитарну књижицу и ако траже, на основу чега то траже од дјеце. Одговор још нисмо добили", додаје се у саопштењу.

Како кажу, већ двије седмице дјеца не иду у болницу на праксу, већ остају у учионицама.

"Постављамо питање на које законе, правилнике и акте се позивају руководиоци установа који склапају споразуме? Како их могу склапати против закона, а на штету трећих лица, без њихове сагласности", истиче се у саопштењу родитеља.

Из Медицинске школе наводе да је Споразум о извођењу практичне наставе за ученике трећег и четвртог разреда занимања медицински техничар потписан на почетку школске године и да болница инсистира да имају обављен санитарни преглед који се обавља у овлаштеним установама сваких 6 мјесеци.

“Тим споразумом се регулишу међусобна права и обавезе у вези са извођењем практичне наставе. Тако смо радили и ове годијне. Као што је у нашој школи, тако и у свим медицинским школама Републике Српске. Наши ученици сваке године обављају санитарни преглед и санитарни преглед се обавља у овлаштеној здравственој установи, а то је Институт за јавно здравство који има прописан цјеновник за те услуге. Наша ученике сваке године ослободе партиципације за продице које су из социјално угрожених категорија", наводи директор Медицнске школе Добој Милена Дамјановић.

Савјет родитеља Медицинске школе је прошле године у априлу упутио  иницијативу према Институту за јавно здравство и Министарству здравља да се ова проблематика ријеши на најбољи могучи начин за ученике.

“Санитарни преглед као санитарни преглед на којем се инсистира од установе није споран, него је спорно плаћање, значи висина те партиципације која је додатни удар на буџет наших родитеља. Намјера школе није ниједног тренутка да оштети ученике, нити смије да буде. Нама је приоритет наставни процес, квалитет наставног процеса и ми ћемо као што смо и раније и убудуће да радимо на томе”, наводи директор медицинске школе.

Родитељи су се по питању санитарних књижица обратили 15.марта просвјетној инспекцији и чекају одговор, из школе наводе да ће поступити по рјешењу инспекције подсјећаујући да Медицинска школа нема додира са новцем којим се плаћају санитарни прегледи.

(БН)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Добој

22.03.2023 20:23

Браво!!! Буде се моје добојлије ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

23.03.2023 09:41

Ста опет кукате добили сте ти стотињак марака за изборе могу вам покрити све троскове до следецих избора па опет у ред за следецих стотину марцина само треба те и ви подици цијену на двјеста марака па цете моци све платити јада лисе багра то вам и треба и јос горе за продате дусе срам вас да буде.1

Name

Хјјј

22.03.2023 20:53

Данашњи родитељи дају себи за право превише тога. Хоћеш да школујеш дете, а овамо нећеш да платиш санитарну књижицу, као да се та деца данас чувају. Боље спречити него лечити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Хјјј

23.03.2023 06:44

Данашњи родитељи су доведени до просјачког штапа,многи се боре да прехране породицу,а,Ви,их још осуђујете!!!Ако је закон за ученике медицинског смјера да обављају санитарне прегледе,зашто није за све смјерове?!Или,је у питању освета,за недовољно подршке главном Баји!!! Ово не постоји,ни у једној држави свијета,нека је на част(коју немају)клепачи закона!!!

Name

Јао

22.03.2023 20:58

Увијек удар на родитељски буџет! Јао! Па нека дјеца прескоче један викенд излазак у ноћни клуб или маникир или профи шминкање и ето уштеде за санитарни. Стварно смо биједни. Само да нам је какве садаке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доротеа

22.03.2023 21:10

И у БЛ се плаћају санитарне књижице. Налази су ригорозни и ако није негативан,ради се поново и плаћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика бн

22.03.2023 23:45

На све нацине покусавају да отјерају нард са ових простора, сад ударили и по дјеци. Само да нам бог сацува љубису, он је једини лијек за гуликозе народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хммм

23.03.2023 00:54

Занима ме да ли оне хорде приуцених конобара и фризерки, који су за 3 мјесеца ``заврсили`` медицинску сколу, такодје имају уредне санитарне књизице, или се за њих то не вази??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

23.03.2023 04:58

Требају болнице увест и уговор којим је уценик при заврсетку сколе дузан десет година радит у здравству РС а не да имају бесплатно сколовање ,бесплатну праксу и кад добију диплому правац њемацка и тамо раде, Колико коста сколовање од првог основне па до дипломирања и стеценене дипломе и звања доктора и онда тако сколован оде у њемацку која добије доктора а да није евра улозила у његово сколовање,Само уговори и то у свим секторима образовања а ко прекрси уговор и оде једноставно му понистит диплому, па нека га сколује њемацка

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

23.03.2023 16:16

Па ваљда родитељи плаћају порез од којег се дјеца школују. Како ти мислиш по писати уговор с 15 годишњим дјететом? Пола плате оде држави и фондовима и сад треба школу 2x плаћати. Прави си американац!

Name

Сyднеy

23.03.2023 05:08

Сјецам се 83 ,84 године мој разред хемиских техницара две године исао на праксу сваке седмице један дан у творницу акомулатора Тесла у Брцком, И умјесто да вјезбамо у лабораторији ,ми мускарци радили у погонима а дјевојке у кухињи, За две године нисмо усли два пута у лабораторију а цитава пракса се састојала од носења оних празних кутија за акомулаторе до траке где се убацивале оне оловне плоце у њега, Сјецам се иста ситуација била и са овим старијим годину од нас кад смо ми били 3 а они 4 разред а и са младим кад смо ми били 4 а они 3 разред, И на крају добили дипломе хемијских техницара лабораната и писало да имамо две године праксе рада у лабораторији а за две године усли два пут у лабораторију која се налазила у саставу тог предузеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

23.03.2023 06:30

ОВА СЕКТА СНСД ИЗМИШЉА СВЕ, ДА САМО УЗМЕ ВИШЕ ПАРА ОД НАРОДА. И ЗРАК ЋЕ ПОЧЕТИ НАПЛАЋИВАТИ. ЗА КОГА СТЕ ГЛАСАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

23.03.2023 09:55

Све се чини да се дјеци огади и скола и остало.Дрзавом владају месари људи који купују дипломе по бенз. пумпама а овамо дисциплину ударају пи дјеци,ма фуј..

Name

Ре

23.03.2023 10:10

Ако раде с пацијентима, СВИ морају имати санитарну књизицу! Нека преакоце један викенд у граду, ето пара.

Name

Добој 123

23.03.2023 08:08

Овдје је санитарна књижица најмањи проблем. Иза ове приче стоји нешто сасвим друго, а то је љубомора на садашњу директорицу Медицинске школе која је препородила исту, увела ред и дисциплину. Једном ријечју, школа је доживјела процват и напредак 100%. Овдје нису родитељи у питању, већ један родитељ чија је кћерка требала бити избачена из школе, а разредник те дјевојке је господин Столица, бивши директор школе и против кандидат садашње директорице. Паметном доста...

ОДГОВОРИТЕ