Представници Удружења за заштиту права произвођача траже поштовање Закона

Иако је Законом регулисано поштовање ауторских и сродних права у БиХ се као и обично закон не поштује, речено је у Сарајеву на конференцији „Практична имплементација Закона о ауторским и сродним правима и Закона о колективном остваривању ауторских и сродних права“.

Република Српска 21.03.2023 | 16:42
Представници Удружења за заштиту права произвођача траже поштовање Закона

Представници Удружења за заштиту права произвођача траже поштовање Закона

Закон о заштити ауторских и сродних права у БиХ се треба поштовати на начин да сви корисници ауторских садржаја морају плаћати прописану новчану накнаду за то, порука је представника Удружења за заштиту права произвођача „Фонограма“.

“Било која дјелатност, било која грана која користи музику у сврху своје зараде мора да регулише ауторска и сродна права. Не причамо о великом новцу, то су мала оптерећења, јер смо у договарању тих тарифа водили рачуна да буду минималне накнаде за кориштење музике у пословним објектима, хотелима, кафицима и тржним центрима“, каже предсједник Управног одбора Удружења за заштиту права произвођача „Фонограм“.

Поштовање ауторских и сродних права у БиХ је законом добро уређено међутим, Законске одредбе се у пракси не спроводе.

“Инспекција, полиција и све остале институције које могу да утичу на спровођење закона не раде свој посао. Једино нам је остало судство, да тужимо људе које крше законе, а онда су то мукотрпни судски процеси“, наводи Швракић.

У БиХ је регисторвано преко 20 хиљада аутора, који су директно или индиректоно укључени у креативну индустрију. Због кршења њихових права једва преживљавају и приморани су да напуштају земљу, тврде у Фонограму.

„Одлазе људи из ове замље, а знамо кад из једне мале земље оду креативни људи у ком правцу онда иде култура“, истиче Швракић.

Што се тиче поштовања ауторских и сродних права у земљама у региону најбоље је ситуација у Србији.

„Имамо све бољу и бољу наплату тантијема, јер од тога живи велики корпус људи. У Републици Србији скоро 6,5 одсто БДП-а убацује креативна индустрија и то је једна од порука овдје у БиХ да људи схвате да је то бизнис, да музика није јавно добро и да сви који је користе треба и да плате“, каже експерт за ауторска права из Београда Родољуб Станковић.

Један о предуслова за улазак БиХ у Евроску унију је имплементација Закона о ауторским и сродним правима, кажу представници Фонограма и поручују да уколико желимо у Европску унију морамо натрејрати представнике извршне власти да у овој области раде свој посао. 

(БН) Фото:БН

Коментари / 0

Оставите коментар