БиХ коначно почела званичну сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом

Босна и Херцеговина почела оперативну сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом; биће отворена канцеларија Контакт тачке

Босна и Херцеговина 21.03.2023 | 11:37
БиХ коначно почела званичну сарадњу са ЕУРОПОЛ-ом

У Сарајеву је потписан Правилник о раду и оперативној сарадњи заједничке контакт тачке за Босну и Херцеговину за сарадњу с ЕУРОПОЛ-ом.

Правилник су потписали министар безбједности у СМ БиХ Ненад Нешић, шеф Делегације ЕУ у БиХ Јоханн Саттлер и шефица Одјељење за стратегије и спољне односе ЕУРОПОЛ-а Патрициа Силвеира.

Министар Нешић је рекао да је ово велики корак који ће приближити БиХ Европској унији. Он је поручио да је отклоњена и посљедња препрека за оперативну сарадњу ЕУРОПОЛ-а и БИХ, те да ће у мају бити отворена канцеларија Контакт тачке у згради Министарства безбједности у Сарајеву, а након тога и у Хагу, гдје ће представник БИХ бити припадник из МУП-а Републике Српске. 

Амбасадор Сатлер је истакао да је данашње потписивање резултат преданог рада службеника Министарства безбједности БиХ и Делегације ЕУ у посљедње двије и по године.

Двије ствари још недостају, додао је Сатлер, а то су информатичка опрема за Контакт тачку коју ће донирати ЕУ, те реконструкција просторија у којима ће бити Контакт тачка, што ће такође финансирати ЕУ и биће завршена до до Дана Европе, 9. маја. 

Шеф Делегације ЕУ у БиХ је рекао и да ће сарадња са ЕУРОПОЛ-ом за БиХ значити боље резултате у борби против криминала, посебно организованог криминала, трговине наркотицима, трговине људима, илегалних миграција итд.

Шефица Одјељење за стратегије и спољне односе ЕУРОПОЛ-а Патрициа Силвеира рекла је да је полицијска сарадња ЕУРОПОЛ- са западним Балканом важнија него икада. "Морамо удружити снаге у борби против свих криминала и интензивирање те сарадња остаје приоритет за ЕУРОПОЛ", додала је Силвеира.

"Што се тиче БИХ ми већ имамо квалитетну сарадњу, а потврда тога су различита сазнања која смо размијенили. Понављам спремност ЕУРОПОЛ-а да помогне безбједносним структурама у БиХ", нагласила је Силвеира.

(БН) Фото: БН

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Зворничанин

21.03.2023 10:50

Ово никако не паше политичкој похлепној банди.Додик,Бакир,Човић и Дебели дезертер има,да смање лични годишњи приход за 70%.Штетаааа !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нешић

21.03.2023 11:27

Све је пид "контрилом"???

Name

Бл

21.03.2023 11:01

Два дана после објаве покрадених резултата избора , СНСД ов Савјет министара је пренио надлезност са МУП РС на мин. Безбједности БиХ. Треба ли даље објасњавати ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност

21.03.2023 12:30

Безбједоносним структурама требају неовисни,храбри сефови ,писмени и сколовани а не подобни политици која их поставља и именује ту је квака цијелог система

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.03.2023 13:00

Несићу ниси шефа питао ружице те сигурно Неће му бити право

Name

Сикс

21.03.2023 13:08

Могу одмах Нешића са ухапсе

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

21.03.2023 13:10

Засто бас србина из РС саљу у Хааг?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

21.03.2023 13:12

Да није трагицно било би смијесно. Овај сатлер оцигледно ради за мафију, купљен је. Цуј несиц потписао а он на Скаy апликацији. Овде је стварно помрацење, тацно сто казу овде логика губи смисао. Цовјек не зна били се смио или плакао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одмах

21.03.2023 19:49

За почетак овом Криминалцу Нешићу треба Лисице на Руке.

ОДГОВОРИТЕ