Власт нас враћа у мрачно доба када је 'вербални деликт' слао грађане на Голи оток

"И поред њиховог упирања да докажу како се ради о модерном законском рјешењу које имају многе државе у својим кривичним законима, јасно је да је ово огроман корак уназад који нас враћа у давно прошло вријеме када је 'вербални деликт' слао грађане на Голи оток..."

Република Српска 21.03.2023 | 08:06
Власт нас враћа у мрачно доба када је 'вербални деликт' слао грађане на Голи оток

- Све су гласнији и бројнији они који сматрају да спорни Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, којим власт жели криминализовати и драконским износима кажњавати клевету и увреду, треба хитно повући из даље процедуре, а један од битних аргумената је и тај што у предложеном нацрту уопште није третиран јавни интерес.

Драган Тодоровић, руководилац Правног одјељења у Бањалучком центру за људска права, истиче да изостанак навођења јавног интереса као разлога за искључење противправности код кривичних дјела против части и угледа представља још један показатељ који открива праву намјеру коју су власти имале приликом писања предложеног нацрта измјена.

"И поред њиховог упирања да докажу како се ради о модерном законском рјешењу које имају многе државе у својим кривичним законима, јасно је да је ово огроман корак уназад који нас враћа у давно прошло вријеме када је 'вербални деликт' слао грађане на Голи оток. Уколико ове измјене буду усвојене и ступе на снагу, неће проћи много времена прије него што будемо свједоци преоптерећености судова предметима који се тичу ове области. Стога мислим да би најбоље било када би власти послушале примједбе јавности и великог броја удружења и одустале од предложеног нацрта", наглашава Тодоровић за "Независне новине".

Бањалучки адвокат Александар Јокић истиче да чињеница да се измјене и допуне Кривичног законика РС доносе јако често, нарочито када се има у виду значај овог прописа, говори у прилог тврдњи да друштвена дешавања, па тако ни јавни интерес, нису основни мотиви за ове измјене.

"Из образложења предложених измјена и допуна се јасно види да немамо никакву студију, никакво истраживање или анализу спроведених поступака који би указали на потребу прописивања ових кривичних дјела. О томе свједоче и високе новчане казне прописане у минималним и максималним износима, што је показатељ да је циљ ових измјена био да се дјелује и утиче на све оне који јавно говоре, а не да се заштити јавни интерес", рекао је Јокић за "Независне новине".

Бањалучки новинар Дарко Момић истиче да се у нацрту јавни интерес нигдје не спомиње зато што "аутори спорног нацрта не знају шта је јавни интерес, јер да знају не би овакав нацрт упутили у парламентарну процедуру".

"Јавни интерес је да се заштите част и достојанство сваког грађанина и то није спорно, али чак ни то не пише у образложењу спорног нацрта Кривичног законика, иако смо то могли да чујемо од заговорника његовог усвајања, прије свега од предсједника Српске и лидера најјаче владајуће странке Милорада Додика. Међутим, исто тако је јавни интерес да се афирмише право на слободу говора и мишљења, а оно се овим нацртом не афирмише, већ гуши", рекао је Момић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, тврдња да је јавни простор затрован и да свако о свакоме може да износи или говори шта хоће и некажњено вријеђа његову част и достојанство само допола је тачан. Јавни простор, оцјењује Момић, јесте затрован, али свако ко сматра да је оклеветан може по Закону о заштити од клевете да поднесе тужбу и тражи обештећење.

"То што неко нема никакву имовину на себи или никаква примања, па оклеветани не могу да добију обештећење или сатисфакцију није аргумент и оправдање за доношење оваквог кривичног законика, јер то није у јавном интересу и тачка. Замислите да се због неколико криминспектора који дилују дрогу или неколико специјалаца који пљачкају по друмовима свим криминспекторима и свим специјалцима одузму пиштољи?! Не иде, је ли тако?", поручује Момић.

Миодраг Живановић, предсједавајући Жалбене комисије Савјета за штампу и онлине медије у БиХ, истиче да се на нашим просторима заправо деценијама не спомиње јавни интерес у било којој прилици, па ни у овој сада...

"Тако да ће се појавити велики проблеми ако овакве измјене буду усвојене. Власт заправо ради на томе да останемо затворени у ове наше мале државе са државним ткивом које је уништено и разорено због три деценије популизма. Уколико се не заустави усвајање предвиђених измјена, ми ћемо бити гурнути у оно што би физичари назвали временским рупама, односно бићемо враћени уназад не знам колико стотина година", каже Живановић за "Независне новине".

Зашто у Нацрту закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске ниједном реченицом није третиран јавни интерес питали смо и Министарство правде Републике Српске, али одговор до закључења овог броја "Независних новина" нисмо добили.

Спорни нацрт данас је на дневном реду пред посланицима Народне скупштине РС, од којих су новинарска заједница, те бројне домаће и међународне организације затражиле да не подрже усвајање овог законског рјешења.

(Независне) Фото: Архива

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

Бокки

21.03.2023 07:30

Миле, пишаш по нацији већ 25 година, а тзв међународну заједницу баш брига, јер ћеш потписати Дејтон ИИ прије бијега у Русију, па те молим да сад по глупим овцама обавиш и велику нужду. Боље нису заслужиле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голи и дзепови

21.03.2023 13:12

Осим богатаске елите сви други људу у овој дрзави су сваки дан на голом отоку.

Name

Уб

21.03.2023 07:36

Овде је све јасно Ако они горе мисле да ће за нас,народ направити благостање-прбајте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НиколаБЛ

21.03.2023 07:41

Златно доба ЕX YУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.03.2023 11:18

Истина,радницима било боље,нерадницима лосије,а сад контра

Name

А

21.03.2023 08:01

Јесте више допиздили са тим клеветањем и Закон о клеветању. Ма заболи ме, ако га имају многе модерне државе може и Р Српска. Свака шуша се и истреса по овим тзв порталима. Ево баш ваш портал од смрада човјек га не може ни отворити. Мислим на независне.нет

ОДГОВОРИТЕ
Name

А а?

21.03.2023 10:11

А сто ови на власти не бирају клевете? То ниста?

Name

Ре А

21.03.2023 11:28

Које државе имају закон ?Поредиш нормалне државе са ентитетом који је парада кича,криминала и полуписмених бурлиних послушника ! Шта теби смета писање истине ? Ајде још мало брани секту ,ево од Бијељине иде модеран свијет да склони примитивце са власти .Поздрав.

Name

Србо

21.03.2023 08:06

Можда је голи оток и добар, бар се ови политичари нетребају сикирати пошто су старији, некад су виши официри слали на голи оток млађе официре јер су им се свиђале њихове жене а биле пуно млађе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТАТИСТИЦАР

21.03.2023 08:46

Ре.КАД РТРС ПОСТАНЕ ОБЈЕКТИВНА ТЕЛЕВИЗИЈА И БУДЕ ДОЗВОЛИЛА ДА СЕ ЦУЈЕ И ДРУГАЦИЈЕ МУСЉЕЊЕ ОД ОНОГ КОЈЕ УЗНОСИ САМК ВЛАДАЈУЦА ЕЛИТА,НЕЦЕ БИТИ КОМЕНТАРА НИ НЕГАТИВНИХ НИ ПОСИТИВНИХ НА ПОРТАЛИМА И НЕЗАВИСНИМ МЕДИЈИМА.МРАК КОЈИ ЈЕ НАОРАВИЛА РТРС ЈЕ ДОВЕО ДО СВЕГА ОВОГА,Т АДА ДОЛАЗИ ДО КРИТИЦКЕ МИСЛИ И ООРАВДАНЕ И НЕОПРАВДАНЕ.СВЕ ЈЕ ДО ЊИХ.

Name

сова

21.03.2023 08:08

Срећа да нас нема преко пет милиона када се врши другачија контрола над народом. А и немамо море за голи оток.... Тако да у сваком злу има и нешта добро. Али зато имамо трајну категорију, камиказе које нас воде у недођију, сем оних који су на вријеме спаковали кофере. Народ је увијек бирао власт управо онако како и заслужује...Збогом памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озбиљно

21.03.2023 08:18

Гасите коментаре да људи не иду у затвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

21.03.2023 08:30

Закон већ постоји,само се неки праве будале, или се не праве, већ су оправе будале !" Шта брига суд и тужилаштво , ако ја и Комшија упутимо низ увреда један другом, а да при томе нико никога није тужио за увреду" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Т

21.03.2023 08:35

Тако и треба, нисмо ми за демократију. Браво за Владу РС, требали су и раније

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

21.03.2023 09:33

Ми од како постојимо позивамо у тами безакоња односно накарадних закона које су инсталирали ови квазиполитицари који то правдају да свака нормална држава има овакве законе.Прво је то што ми нисмо никад ни били нормална држава а с њима сигурно нецемо ни бити а друго господо лажете .Све ове године проведене на трону ви нам упорно и безобразно лажете.

Name

Отахарин

21.03.2023 08:55

Тачно. Само не знамо, гдје је сада, Голи оток??? Постоји ли, већ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слави

21.03.2023 09:42

Тако и треба ред увести а не да се прича измишља коме шта падне на памет да се оптужује без доказа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ицо

21.03.2023 10:04

Сто народ не протестује вец само по интернету писе ово оно и цека боље...

ОДГОВОРИТЕ
Name

р.југа

21.03.2023 10:06

Мрацно вам је доба господо како су вам досли на власт ови стиценици етницких торова у које су утјерали сваки свој народ.То и јест равно голом отоку мозда и горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид Штрбац

21.03.2023 10:53

За вербални деликт се иде у затвор а за пљачку коју свакодневно врши секта добивају се министарска мјеста и директорске фотеље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

21.03.2023 11:12

Голи оток свакако треба ставити у функцију као некад, али се бојим да би нам требало барем 10 голих отока за лоповлук који се дешава над народом од стране политичара и политичких симпатизера,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран српска посла

21.03.2023 11:43

Српска посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.03.2023 17:29

ЋАВО ЋЕ ОВУ ВЛАСТ ОДНИЈЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ