Оне су преживеле рак дојке, неке и више пута!

Данас 20. марта обележава се Национални дан борбе против рака дојке, а наше познате личности су успеле да победе ову опаку болест.

Забава 20.03.2023 | 18:53
Оне су преживеле рак дојке, неке и више пута!

Тина Ивановић је наиме, боловала од рака дојке, а тумор је оперисала три пута.

 

Тина је после три године (од друге операције) поново оперисана и лавовски је издржала операцију. Као и протекла два пута, и овај пут је оперисао тим стручњака који се потрудио да одстрани све лоше ћелије како би спречили ширење болести. Тина је захват лавовски поднела.

Tina Ivanović
ФОТО: ПРИНТСЦРЕЕН

Певачица Бојана Барјактаревић, трострука је победница такмичења у емисији "Никад није касно", причала је јавно о својој борби с канцером који јој је први пут дијагностикован 2017. године. Тешко је примила вест да има рак дојке, али како је рекла, решила је да се бори. Након што јој је 2017. године дијагностификован рак на левој дојци, певачица је психички пала, али само накратко. Иако је победила малигни карцином, 2019. појавиле су се метастазе у пределу пазуха.

- Рекла сам себи да нема предаје. Мора нормално да се живи и ради, а биће како Бог каже - изјавила је својевремено певачица која се достојанствено носила са чињеницом да јој поново предстоји борба са опаком болешћу.

Уследиле су хемиотерапије, губитак косе и бројна одрицања, али она није желела да се сажаљева и предаје.

Bojana Barjaktarević
ФОТО: КУРИР/ПРИВАТНА АРХИВА, ПРИНТСЦРЕЕН ФАЦЕБООК

- Лекари су ми рекли да је метастаза под пазухом. Операцијом су ми отклоњене 24 жлезде, па је уследила хемотерапија и ето, позитива ме је спасила. Морате да се суочите са тим и да се лечите. Слушам ја лекаре, али слушам и своју интуицију. Никада нисам лежала кучи и сажаљевала се. Ја сам после прве хемотерапије отишла на свирку да радим. Мене је доктор питао да ли сам нормална, али ја нисам желела да размишљам о томе веч да будем са људима и радим - објашњава своју борбу која је била неминовна.

Певачица Ћана ретко је у медијима, не зато што то не воли, већ зато што је заузета послом.

Ћана је поред успешне каријере имала и тешке периоде у животу, о чему је и сама говорила у медијима

- Није било никаквих симптома, једноставно сам једно јутро устала и помислила да треба да идем код лекара. Када ми је саопштено да имам тумор, себи сам рекла: "Добро, у животу сам имала много борби које сам добила. Ова је мало тежа, али ћу и њу добити." Ту болест сам схватила као упозорење, а не као казну. Била сам сигурна да ћу изаћи као победник, ниједног момента се нисам уплашила - испричала је Ћана.

Ćana
ФОТО: КУРИР ТЕЛЕВИЗИЈА, СХУТТЕРСТОЦК

- Скоро целу 2013. годину сам се борила. Срећа, па сам отишла на време, избегла сам хемотерапије и зрачења, јер је тумор био у зачетку. Верујте ми, у том периоду сам имала потребу да изгледам боље него што се осећам. На контроле сам одлазила нашминкана, са све оним дреновима, да покажем и себи и другима да сам добро. Операцију сам поднела одлично, али сам имала проблем са бактеројом стафилококом, која ми је умало дошла главе и због тога су морали хиш два пута да ме оперишу. Супруг је био у већем страху од мене. Кад су ми рекли да је дијагноза лоша, он је возећи кући промашио све улице, ишао је у контрасмеру. Морала сам да га смирујем. Ја уопште нисам паничила. Свака болест служи да нас подучи, осим ако се не открије прекасно. То сам схватила, зато сам након борбе снимила песму "Биће свега само неће нас - завршила је Ћана своју исповест.

Певачица Анабела Атијас успела да се излечи од рака дојке. Имала је само 19 година када је оперисала тумор на дојци, о чему је причала како би пробудила код девојака и жена важност редовне контроле и самопрагледа. - Мени се то давно десило, са само 20 година. Оперисана сам у Шведској 1995. године. Имала сам ту срећу да чујем разговор мојих пријатељица које су причале о прегледу, односно мамографији. Слушала сам старију пријатељицу која је говорила тада да је самоконтрола веома важна и, ето, игром случаја мени је то остало у глави, тај разговор и јасно се сећам да тренутка када сам напипала квржицу на дојци. Тог петка сам се враћала из дискотеке, отишла да се туширам и напипала квржицу. У понедељак сам одмах отишла на преглед, урађена ми је биопсија и у року од три дана ми је заказана операција - испричала је Анабела.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2023/02/10/08/3348924_гранд-специјал-08022023-0063_фф.јпг?вер=1679321733" алт="Анабела Атијас" />
ФОТО: АНТОНИО АХЕЛ/АТАИМАГЕС

- Неколико месеци сам била на хормонској терапији, и успешно се опорављала јер је тумор откривен на време, све је прошло без последица. После тога сам остала у другом стању, добро сам изнела трудноћу, али нисам могла да дојим Луну. После шест година уградила сам силиконе, мада су ми лекари саветовали да то урадим и раније. Психа је много битна, не предајте се болести, живите са тим као да је тренутан проблем, који ће бити решен - искрена је била Анабела.

Сузана Петричевић, глумица и водитељка емсиије на Курир телевизији "Пусти бригу" открила је како је текла њена борба са карциномом дојке од тренутка кад је <стронг>напипала квржицу и добила дијагнозу до операције и процеса излечења, а све се десило 2016. године.

- Осетила сам изненадни умор, нападе слабости и поспаност. Наравно, приписала сам их пролећу и крштеници. То је била грешка. Никада не занемарујте симптоме умора. Дошло је лето, одмор са породицом. Долазим са плаже, журно утрчавам јер ме чека припремање вечере за породицу. Улазим под туш и први пут тада прелазим руком преко мале квржице на самом дну дојке. Помислим ребро, увек сам имала узражена ребра. Завршим с тим и отрчим у кухињу - причала је Сузана.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2022/09/27/15/3189943_4б7а7122_фф.јпг?вер=1679321775" алт="Сузана Петрицевиц" />
ФОТО: МАРКО ТОДОРОВИЋ

- Тек када сам трећи пут напипала то "ребро" родила се сумња. Прошло је неколико дана на мору, било је дивно, само се јављала та једна лоша помисао, кратка и брза, и одмах друга, умирујућа, да ћу за неколико дана бити у Београду и отићи на преглед. Никоме ништа нисам говорила, нисам желела да их узнемирим и покварим им летовање. Сада се себи смејем због тога, али то сам ја.

- Оперисана сам 15 новембра, урађена ми је потедна операција дојке и лимфног чвора испод пазуха. Никада нећу заборавити тренутак када ми је после буђења лекар саопштио да су ми лимфни чворови чисти, али да ипак морамо да сачекамо хистопатологију. Његова прогноза ипак је била позтиивна. Тих 15 дана чекања били су ми најдужи у животу - открива Сузана.

Певачица Верица Шерифовић је 2018. године оперисала рак дојке и победила ову опаку болест захваљујући позитивним мислима. Иако је мислила да ово њој никада не може да се деси, разболела се, али је уз помоћ лекара и ћерке пребродила тешке тренутке.

<имг срц="хттпс://www.курир.рс/дата/имагес/2020/09/30/10/2338327_слика-1_фф.јпг?вер=1679321802" алт="Верица Шерифовић" />
ФОТО: ПРОМО

Певачица Верица Шерифовић 2018. године храбро се суочила са раком дојке. Мајка Марије Шерифовић тада је оперисана на Институту за онкологију и радиологију у Београду.

- На срећу, откривено је све на време. У том тренутку тумор је био мали. Сада сам добро, после операције коју је успешно обавио доктор Џодић и хвала му на свему, редовно идем на контроле - рекла је она 2019. године и додала да јој је најтежи период био од када је сазнала дијагнозу па до операције.

- Операција је, срећом, брзо заказана, па је тај највећи стрес брзо прошао. Желим свим женама да саветујем да раде самопреглед груди јер сам ја управо тако открила болест на време. Тада није ништа страшно - саветује Верица, од које се у тим тешким тренуцима није одвајала ћерка.

(курир.рс)

Коментари / 0

Оставите коментар