Очекивања: Црна Гора на прекретници

Грађани Црне Горе, дан уочи предсједничких избора, на којима учествује седам кандидата, имају различита очекивања од изласка на биралишта – једни су за промене, други су уверени да је једино актуелни шеф државе Мило Ђукановић кандидат који може да донесе бољитак.

Регион 18.03.2023 | 12:45
Очекивања: Црна Гора на прекретници

Било је и грађана који су за Тањуг рекли да ће изаћи на биралишта зато што је то њихова дужност, али нису сигурни ни за кога ће гласати.

"Очекујем промјену власти. Пошто сам пензионер највјероватније ћу гласати за Јакова Милатовића јер се до сада нико није трудио да нам повећа пензије. Можда нам је пензија пет евра повећана за 30 година", тврди један пензионер из Подгорице.

Оцјењује да је мало боље у Црној Гори од како је промијењена власт 2020. године.

"Надам се да ће победити Милатовић или Андрија Мандић. Трећег нема. Ако Мило сада не падне, онда је Црна Гора пропала", сматра пензионер.

Једна Подгоричанка мишљења је да у Црној Гори влада апатија, али је ипак оптимиста и, како каже, нада се нечему бољем.

"Као особи која иде на посао надам се бољој плати и условима, то је нешто што мене интересује. Каднидати су као и до сада. Бавили су се тим темама, али 30 година обећавају, па ништа од тога. Изаћи ћу на изборе да испуним грађанску дужност, али нисам заинтресована за неког посебног кандидата", рекла је она.

Један од бирача каже да очекује од предсједничких избора промјене на боље, али да то не мора да значи да треба да се промијени структура власти.

"Мени је прије свега важан друштвени живот, мислим да је јако очајна комуникација међу људима. И политичари томе доприносе. То је стара парола ‘завади па владај’. Повјерење је тешко дати. Нисам за промену него за промену на боље, а личност ту није важна", рекао је он.

Било је и оних који су изричито казали да неће гласати, али и они којима је Мило Ђукановић једини прави избор.

"Наравно да ћу да изађем на изборе. Као велики Црногорац и патриота гласаћу за Мила и очекујем његову победу у другом кругу", рекао је он.

Млађи бирач је за рекао да ће изаћи на изборе “ради реда” и да нема фаворита.

"Не знам ни ја како се опредељујем", био је искрен саговорник Тањуга.

Истраживања

Избори, који ће сутра бити одржани у Црној Гори, могли би да буду историјска прекретница јер ће се грађани изјашњавати између актуелног предсједника и претендента на још један мандат Мила Ђукановића, који је на власти дуже од три деценије и шест других кандидата.

Досадашња истраживања показала су да ће Ђукановић, који је кандидат Демократске партије социјалиста (ДПС), имати највећу подршку за улазак у други изборни круг, а одмах из њега је кандидат Демократског фронта Андрија Мандић.

Дио подгоричких медија, међутим, посљедњих дана предност за улазак у други изборни круг дају кандидату Демократа Алекси Бечићу или кандидату Покрета Европа сад (ПЕС) Јакову Милатовићу, посебно након инцидената који су пропратили његову кампању на Цетињу и у Никшићу.

(Тањуг) Фото: цдм.ме

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мрки

18.03.2023 11:53

Небитно... све опције су безвезе. Лоповска држава као и цијели Балкан

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.03.2023 12:25

Истина.

Name

КАМЕН

18.03.2023 13:38

Ови који це гласати за Мила су исти као и ови у РС који гласају за дудука то је глас за КРИМИНАЛ и КОРУПЦИЈУ

Name

ЦГ

18.03.2023 13:38

Црна Гора ми је драга држава , има ту поштених људи. Лијепа је и често сам на одмору у ЦГ. Међутим , када је политика у питању сви се као нешто свађају и боре за себе или за странку којој припадају, али кад је бизнис у питању, онда се и те како слажу . Зна се који је главни бизнис у ЦГ који “ заједно” одрађују . У тој се држави висе кокаина прође дневно него у мом селу хљеба!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јефто Момиров

18.03.2023 19:21

Црна Гора је у зицигу, нема ту државе, гдје живе Срби, Црногорци, Албанци, Бошњаци, Хрвати, пропаст је загарантована, виђено више пута, а ви како год хоћете !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рики ре јефто момиров

18.03.2023 23:18

Па ко би требало онда само да зиви у црној гори. Које би ти нације изузео а само једна да истане да би дрзава била како треба. По овом твом коментару име ти је лазно јер гарантовано си хрват јер ето хрвартска је готово па једнонационална дрзава. Ста би рекао за аустралију која има преко 200 нација па опет успјесна. До политицара је мој јефто а не до вјерске и национслне разлицитости

Name

Радивоје

19.03.2023 10:13

Греска сто је сест кандидата против Милле то је велика предност за Милу

ОДГОВОРИТЕ