Уз нуклеарни отпад пријете и потреси

Локација Центра за збрињавање радиоактивног отпада у општини Двор налази се у релативно слабо тектонски активном подручју, али се у близини налазе много активније зоне извора земљотреса, у којима се могу догодити и јаки потреси, попут оног у Петрињи, показују резултати студије опасности од земљотреса.

Регион 18.03.2023 | 10:49
Уз нуклеарни отпад пријете и потреси

Фонд за финансирање разградње Нуклеарне електране Кршко саопштио је да су стручњаци Геофизичког одсјека Природословно-математичког факултета у Загребу представили у Фонду резултате студије опасности од земљотреса за складиште ниско и средње радиоактивног отпада из Кршког на локацији Центра за збрињавање радиоактивног отпада у оснивању.

"У оквиру студије одређени су параметри опасности од земљотреса на локацији Центра. У ту сврху израђен је и кориштен каталог земљотреса за подручје радијуса 200 километара око локације, на основу којег је проучена историјска и новија регионална опасност од земљотреса, с детаљнијим описом земљотреса /сеизмичности/ локалног подручја /до 50 километара/", објашњено је из Фонда.

Осим каталога, у одређивању опасности од земљотреса, коришћени су и подаци добијени проучавањем локалних и регионалних расједа, као и резултати мјерења са сеизмолошке станице на локацији Центра и геофизичких истраживања.

Резултати ове студије биће кориштени као подлога за спровођење противпотресног пројектовања и изградњу.

Хрватска планира да радиоактивни отпад из Нуклеарне електране Кршко, као и постојећи институционални отпад, одлаже на локацији Трговска гора на подручју општине Двор, на граници са БиХ, подсјећа Срна.

(Срна) Фото: принтсцреен

Коментари / 0

Оставите коментар