На мети хакера често и обични грађани Српске

Хакерски напади, чије су мете до сада углавном биле државне институције, медији, политичари и јавне установе, све чешће угрожавају и обичне грађане, а да се на удару сајбер криминалаца могу наћи сви корисници интернета, упозоравају стручњаци који тврде да у виртуелном простору нико није сигуран.

Република Српска 18.03.2023 | 08:13
На мети хакера често и обични грађани Српске

Да је тако, потврђује случај Бањалучанке Н. Г. којој су хакери у четвртак у секунди блокирали профил на друштвеној мрежи “Инстаграм”, као и комуникацију на виберу и приступ контактима.

Ова жена, која није жељела да јој откривамо идентитет, за “Глас Српске” је испричала да је све почело поруком на “Инстаграму” коју је добила од познанице. Она је у тој поруци Н. Г. замолила да прекопира један линк и пошаље јој. Након што је наша саговорница то урадила, у кратком времену хакери су преузели контролу над њеним профилом.

"Позадина и на 'Инстаграму' и на виберу одједном је постала црна. Убрзо након тога почели су ме звати пријатељи да питају да ли ми је хакован профил јер, наводно, на профилу дијелим информације у вези са трговањем криптовалутама. Са мог вибер налога слали су и поруке како сам почела рударити биткоине, уложила 500 евра и за неколико сати трговања зарадила 10.000 евра. Људи који ме познају, знају да се тиме не бавим и посумњали су да су ми налози хаковани, па ме обавијестили", рекла је Н. Г.

Наводи да је “Инстаграм” профил успјела вратити пет сати након напада захваљујући пријатељима који су тој друштвеној мрежи пријавили сајбер напад.

"Нажалост, приступ виберу и даље немам иако је прошло 24 сата од напада. Покушавала сам са неколико сервисера за мобилне телефоне да ријешим проблем, али узалуд. Вибер мој број телефона као и и-мејл са којег имам приступ налогу не препознаје и константно добијам обавјештење да су неважећи. Све то створило ми је пакао јер вибер много користим при обављању пословних задатака, комуницирам са клијентима и радним колегама", жалила се у петак Бањалучанка.

Додаје да случај није пријавила полицији, као и да је од хакера на “Вотсап” добила поруку да су јој хаковали налоге и да им се јави да јој помогну.

"Порука је стигла са иностраног броја, који сам одмах блокирала. Нисам се упуштала у комуникацију јер су ми пријатељи савјетовали тако јер нападачи траже новац. Како и зашто сам постала мета хакера, не знам. Нити сам јавна личност, нити припадам некој политичкој групи, нисам инфлуенсерка која преко профила рекламира производе", казала је Н. Г. 

Декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци Предраг Ћеранић каже за “Глас” да на интернету нико није сигуран.

"Мотив је готово увијек материјална добит. Ако процијене да имате новац, хаковаће вам налоге и уцјењивати вас подацима, а прије то­г сајбер удара потрудиће се да прикупе информације да ли имате довољно новца да платите откуп својих личних података. Које ће податке из телефона жртве преузети, зависи од способности и вјештине хакера", објашњава Ћеранић.

Грађанима Српске који се нађу на мети сајбер криминалаца савјетује да случај одмах пријаве полицији која, како тврди, има могућност да открије починиоце тог кривичног дјела.

"У преговоре и договоре са нападачима никако се не треба упуштати", савјетује Ћеранић.

Да насиље на интернету постаје озбиљан друштвени проблем, сматра и социолог Драго Вуковић.

"Интернет је наша нова реалност за коју ми, обични људи нисмо спремни. Пружио нам је шансу да искажемо и оно што ваља и што не ваља. У сајбер простору превише је лоших људи, криминалаца који су вјешти до те мјере да то постаје посебна струка која на различите начине настоји преварити обичног човјека, намамити га, уцијенити и довести у безизлазно стање", казао је Вуковић.

Институције

Драго Вуковић каже да је за превазилажење овог проблема потребан јак институционални отпор, односно да надлежни буду оспособљени да се супротставе све насилнијем понашању на интернету.

"И грађани морају бити много опрезнији. Превише настоје да се показују и доказују другима, сликају се за пратиоце, показују ко су и шта су потпуним странцима. Све су то индикатори кризе личности у овом модерном времену. Савјет грађанима је да не буду превише радознали и да не нуде своје личне податке, особине и карактеристике као на тацни", рекао је Вуковић.

(Глас Српске) Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Сандра

19.03.2023 00:01

И треба тако некима када видим какве се све ствари дијеле.

ОДГОВОРИТЕ