Пријевремени избори у Црној Гори 11. јуна ове године

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић расписао је пријевремене парламентарне изборе за 11. јуни ове године.

Регион 17.03.2023 | 14:10
Пријевремени избори у Црној Гори 11. јуна ове године

– Сви су свјесни дубоке политичке и институционалне кризе, коју је произвела неодговорна већина. Истрајно сам се држао Устава, да не допринесем томе. Двадесетог августа влади је изгласано неповерење.

Од тада је текао рок, да се до 19. септембра предложи мандатар. За то се нису стекли услови. Неки се нису одазвали на консултације, нити доставили потписе којима би подржали кандидата. Убијеђен сам да је најбоље било скраћење мандата и расписивање избора. Умјесто тога, промјењива већина прибјегла је неуставном дјеловању и донијела измјене Закона о предсједнику. Вратио сам га на поновно одлучивање. Упркос упозорењима, контроверзни закон је усвојен.

Указом сам прогласио закон који је ступио на снагу и производи правна дејства. Познато је како се завршио покушај формирања Лекићеве владе. Стога су се стекли услови да сагласно Уставу, члан 92 став 3 донесем указ о распуштању парламента. Примењујући члан 92 став 5, донио сам одлуку о расписивању избора за 11. јуни – рекао је црногорски предсједник.

На питање новинара о образложењу јучерашње одлуке о распуштању парламента, предсједник Црне Горе рекао је да се позвао на Устав и „врло јасну норму“.

– Да ли сам се позвао на Закон о предсједнику, за који сам казао да је неуставан и да ме не обавезује? Тај закон је дио правног система, и бит ће док га Уставни суд не искључи, а искључит ће га. Озбиљан однос ме наводи на овај резон – тај закон је дио правног система, шта год ја о њему мислио. Они који су га креирали створили су нека неуставна решења.

На данашњи дан тај закон је важећи. Без икаквког позива на тај закон, с позивом на Устав, предсједник има право да указом распусти парламент. То је разумљиво и чисто тумачење, након детаљног сагледавања с тимом правника. У указу се закон не помиње, позвао сам се директно на члан 92 Устава – истакао је.

(Вијести.ме)   Фото: Мондо

Коментари / 0

Оставите коментар