Предсједништво БиХ институција која игнорише ревизоре

Предсједништво Босне и Херцеговине је једина институција која није успоставила интерну ревизију, па Министарство финансија и трезора БиХ нема могућност да их контролише.

Босна и Херцеговина 17.03.2023 | 08:47
Предсједништво БиХ институција која игнорише ревизоре

„Од укупно предвиђених 58 институција које су обавезне успоставити интерну ревизију њих 57 потписало је споразум. Предсједништво је једина институција која није потписала споразум о вршењу функције интерне ревизије“, истакнуто је у годишњем консолидованом извјештају интерне ревизије.

У извјештају је упозорено да је неопходно да Предсједништво што прије успостави ову врсту ревизије.

Појашњења ради, сврха интерне ревизије је да контролише да ли су одређене управљачке и друге активности ревидираних институција у складу са законом.

У  Централној хармонизацијској јединици Министрства финансија и трезора БиХ су за ЦАПИТАЛ појаснили да је улога интерне ревизије да помогне руководству одређене институције у ефикасном извршавању њихових обавеза.

„Ревизори оцјењују адекватност система за финансијско управљање и контроле у смислу индентификације ризика, оцјене ризика и управљања ризиком“, појаснили су у Централној хармонизацијској јединици.

У консолидованом извјештају ове јединице је наглашено да и поред донијетих закључака Савјета министара БиХ да се убрза и оконча успостављање интерне ревизије, још увијек све институције успоставиле и кадровски попуниле ове јединице, како је предвиђено прописима.

Како кажу, свега четири институције су попуниле инерну ревизију како је прописано.

Канцеларија за ревизију и Уставни суд БиХ не желе ревизију
Двјема институцијама, Канцеларији за ревизију институција БиХ и Уставном суду БиХ је остављена могућност да самостално оцијене да ли им је потребна ревизија, али су се обје институције одлучиле да то не желе.

“Ниједна од двије институције којима је одлуком дата могућност да самостално оцјене потребу за успостављањем функције интерне ревизије није успоставила интерну ревизију”, истакнуто је у Извјештају.

(Цапитал) Фото:Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

+

17.03.2023 08:08

КАКВА , БАХАТОСТ, ПРОСТАКЛУК И БЕЗВЛАШЋЕ НА НАЈВИШЕМ ВРХУ Б И Х. ФУЈ. ТО НЕМА НИГДЈЕ. А БРЉЕЗГАЈУ, ДА СУ ПАТРИОТЕ ЗА СВОЈЕ НАРОД. ЛАЖОВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

17.03.2023 12:08

Триглаву задају што пре треба обезглавити.

Name

Перо

17.03.2023 09:20

З а ли се јели предсједница председниства у посјети братској хрватско споменула Трговску гору или је договарала несто сто ми не знамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАТО

17.03.2023 09:44

А шта каже поштени Комшић по том питање ?

ОДГОВОРИТЕ