Шефови дипломатија Кине и Украјине разговарали телефоном, Кина позива на преговоре

Кина је вољна да ради са Украјином на заједничком промовисању одрживог и стабилног развоја билатералних односа, изјавио је у четвртак кинески државни саветник и министар иностраних послова Ћин Ганг у телефонском разговору са украјинским министром иностраних послова Дмитром Кулебом.

Свијет 17.03.2023 | 08:35
Шефови дипломатија Кине и Украјине разговарали телефоном, Кина позива на преговоре

„Откако су пре 31 годину успостављени дипломатски односи између Кине и Украјине, билатерални односи су задржали замах развоја“, рекао је Ћин „Украјина је изразила посвећеност успостављању искрених односа са Кином на основу узајамног поштовања, за шта Кина показује захвалност“.

Кулеба је са своје стране рекао да Кина није само важан партнер Украјине за сарадњу већ и неизоставна кључна сила у међународним пословима. 

„Посматрајући односе двеју земаља из дугорочне перспективе, украјинска страна ће наставити да се придржава принципа једне Кине, поштује територијални интегритет Кине и радује се повећању међусобног поверења и продубљивању сарадње на разним пољима са Кином“, рекао је Кулеба.

Кулеба је изразио захвалност Кини на пружању хуманитарне помоћи Украјини.

Он је рекао да је документ о позицији који је објавила Кина о кризи и политичком решењу кризе у Украјини одраз искрености промовисања примирја, додавши да се Украјина нада да ће одржати комуникацију са Кином.

Ћин је поновио став Кине да увек заузима објективан и објективан став и посвећен промовисању мировних преговора о кризи у Украјини, као и да позива међународну заједницу да створи услове за преговоре.

„Кина је забринута због могуће ескалације кризе“, рекао је Ћин „Надамо се да све стране могу да остану мирне, рационалне и уздржане и да наставе мировне преговоре што је пре могуће како би се унапредило политичко решавање. Кина ће наставити да игра конструктивну улогу у ублажавању кризе и наставку мировних преговора“.


(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар