Штрајкови широм Француске због пензионе реформе

 - Демонстранти у различитим регионима Француске наставили су штрајкове против пензионе реформе након одлуке француске премијерке Елизабет Борн да се позове на члан 49.3 Устава чиме је закон усвојен без одобрења парламента, преносе француски медији.

Свијет 16.03.2023 | 20:13
Штрајкови широм Француске због пензионе реформе

Борнова је раније данас рекла да је Влада усвојила закон о повећању старосне границе за одлазак у пензију у земљи након што се позвала на члан 49.3 Устава.

Полиција је сузавцем растјерала скуп сакупљача смећа у париском предграђу Витри-сур-Сене, јавио је радио "Франсинфо".

Поред тога, демонстранти су блокирали путеве у граду Рен на сјеверу земље да би ометали саобраћај.

Демонстранти су палили гуме и канте за отпатке и подигли ограде користећи контејнере за смеће, наводи радио и додаје да су се као посљедица штрајка саобраћајне гужве "протезале" на 40 километара.

Истовремено, у западном граду Бресту, лучки радници поставили су барикаду од контејнера и ограничили приступ комерцијалној луци.

У близини града Валенс демонстранти су блокирали жељезничку пругу, привремено обуставивши саобраћај возова, јавио је радио "Франс Блу".

Борнова је у јануару представила нацрт контроверзне пензионе реформе која укључује постепено подизање старосне границу за пензионисање у земљи за три мјесеца годишње почев од 1. септембра 2023. До 2030. године старосна граница за одлазак у пензију достиже 64 године. 

(Срна) Фото: АА

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

16.03.2023 20:36

Теско је и замислити, ста би направила опозиција и паметњаковици из ЕУ, кад би Србија или РС наметнула овакав закон, без расправе, бес синдиката, или без тутора из ЕУ. А Макрон мозе, смисли, наметне, људи улицаре, али закон це у врло кратко време ступити на снагу. Из осталог дела ЕУ цуте, јер им Макрон треба, Бозе сад скупа ратујемо. А сто се он руга демокрацији, то сад није пристојна тема. Али једном је Бастиља пала, како ствари стоје, и опет це "Бастиља" пасти, јер су протести из дана у дан масовнији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.03.2023 20:48

Ниси упознат а коментаришеш и причаш глупости, шта се и због чега дешава у Фран, и ми ће мо то урадити са Ранком Мишић ,почеће се она за почетак бацати по сали НСРС.

Name

Трн

16.03.2023 21:24

Е то је кад народ нема страха од диктаторске власти и гдије се постује демокретија. Овдје ДИКТАТУРА не пролази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као сто видис

17.03.2023 09:52

Диктатори млате тај народ и све им је просло, али они се боре....