Повући спорни закон, погодује само властима

Приједлог измјене Кривичног закона Републике Српске који би криминализирао клевету јос увијек нису дошле на дневни ред, али предлагач поручује да не одустаје од ове иницијативе. Према нацрту, клевета и увреда се враћају у кривични закон због чега се дигла медијска заједница, али и велики број међународних организација, међу њима и ОЕБС.

Република Српска 16.03.2023 | 20:01
Повући спорни закон, погодује само властима

Шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Бриан Аггелер рекао је за Н1 да ово није пракса земаља у ЕУ.

“Ми заиста разумијемо све већу забринутост људи у БиХ због говора мржње и дезинформација и подржавмо законита настојања институција да одговоре на те појаве. Потези морају бити оправдани и не могу се употријебити за гушење слобода и медија. БиХ је била једна од првих држава која декриминализирала клевету и била лидер у Европи у тој сфери, и сваки корак уназад не можемо подржати“, казао је.

Додао је и да је БиХ нажалост једна од држава која има најлошији пласман на љествици слободе медија.

“Више од 80% парничних поступака због клевете су поступци које су подњели носиоци јавних функција. Ако закон прође, закомпликоваће додатно ситуацију која ће погодовати носиоцима власти. Статистички показатељи довољно говоре за себе. Не видимо да обични грађани могу остварити своја права на овај начин”, рекао је амбасадор.

Власти Републике Српске које предлажу овај закон позивају се на европске земље које и саме имају клевету у оквиру кривичног закона.

“Тачно је да постоје такви прописи којима се клевета третира као кривично дјело. У ЕУ је веома добро регулирано медијско окружење и независно правосуђе. Тим смјером се креће ЕУ, а то је да и те прописе треба докинути јер не воде у будућност и треба тежити већој медијској слободи“, додао је.

Каже како овај приједлог треба повоћи из поступка, ако до тога дође, да ће ОСЦЕ понудити стручно знање како би имали прописе који задовољавају европске стандарде.

“Предложио бих да би најбоље било да се крене испочетка са новим прописом гдје би учествовали сви актери који би довели ову земљу тамо гдје треба ићи. Ми смо се бавили овим питањем са свим релевантним актерима и новинарима. У коначници, ово је одлука коју морају доњети изабрани лидери БиХ у корист грађана. Ми можемо пунудити знање и помоћи у издради”, рекао је.

(Н1) Фото: ОЕБС

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xxxx

16.03.2023 19:34

Тако му бог помогао Како он нама зелис помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.03.2023 20:01

Ви сте поставили ту власт и онда закон је исто вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАНДРКАЦ

16.03.2023 20:06

Повуци га Миле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

16.03.2023 20:45

Ко један, сви ти медјународни тутори и њихови слугани, су против. А сто такве закне имају у ЕУ, е то није вазно, вазно је да они могу, а ми не. На крају крајева, нема тог закона, да конкретно нас мозе уставити да се вредјамо, блатимо, пљујемо, омаловазавамо, псујемо. То је нас фолклор, то радимо ми, то ради наса позиција и наса опозиција. Закон, закону, улози се у ормар и скупља прасину, а ми као да га има, и као да га нема, исто се понасамо и вербално цастимо. Манте се људи, цему галама, знамо ни какви смо. Бас због свега тога а и других ствари, ја волим нас. Где то јос има, на белом свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотторе

17.03.2023 16:05

Нико нема такве законе у ЕУ, не знам зашто лажеш ? Нико нема накарадан систем као што је у РС у ЕУ, такође ! Нико нема смрдљиви менталитет као Срби у Републици Српској у ЕУ, такође !