Компанија Мета укида још 10.000 радних мјеста

Мета, матична компанија друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм, укинуће ове године још 10.000 радних места, после првог таласа од 11.000 отпуштања почетком новембра, најавио је у уторак, 14. марта извршни директор те групе, Марк Закерберг (Зуцкерберг).

Свијет 14.03.2023 | 18:15
Компанија Мета укида још 10.000 радних мјеста

"Ово ће бити тешко и нема начина да се заобиђе. То значи да се опраштамо од талентованих и страствених колега који су били део нашег успеха", рекао је Закерберг и додао да је одлука била тешка, али неопходна.

Списак радних места за укидање биће саопштен крајем априла, а реструктурирање ц́е бити обављено до краја године, јављају агенције Франс прес (АФП) и Асошијејтед прес (АП) и додају да ће бити смањен број чланова у тиму за менаџмент људских ресурса.

На крају та два таласа укидања радних места, Мета ц́е смањити своју радну снагу за 24 одсто, што је нагла промена за ту групу која током готово 20 година постојања никада није покретала план социјалне подршке.

"Од Мете желимо да направимо бољу технолошку компанију и да побољшамо наше финансијске перформансе у тешким условима да бисмо могли да остваримо своју дугорочну визију", рекао је Закерберг.

По његовим речима, поред укидања радних места, компанија ц́е успорити темпо запошљавања, и планира да "откаже неприоритетне пројекте".

Група је вец́ најавила замрзавање запошљавања до краја марта 2023. године.

После великог раста од свог настанка, Фејсбук, који је крајем 2021. постао Мета, од прошле године трпи последице смањења онлајн оглашавања.

Мета је, као и цела технолошка индустрија, суочена с порастом каматних стопа, чиме је угрожен тај сектор којем је потребна велика количина готовог новца за финансирање развоја.

Приходи Мете су се прошле године смањили за један одсто, на 116,6 милијарди долара.

Поред тога, Фејсбук и Инстаграм имају све јачу конкуренцију, посебно са видео платформом ТикТок, која смањује тржишно пословање Мете.

(<стронг>РСЕ) Фото: Схуттерстоцк 

Коментари / 0

Оставите коментар