Нови премијер Кине са новинарима: Кина додатно проширује отварање

Нови премијер Кине Ли Ц́ијанг састао се са новинарима јуче по затварању Првог заседања 14. Свекинеског народног конгреса, највишег законодавног тела Кине.

Босна и Херцеговина 14.03.2023 | 10:06
Нови премијер Кине са новинарима: Кина додатно проширује отварање

Изложени циљеви и приоритети Владе

Кинески премијер је изнео циљеве и приоритете Владе, рекавши да је задатак у наредних пет година спровођење важних одлука и планова донетих на 20. Националном конгресу Комунистичке партије Кине (КПК).

Ли је изразио пуно поверење у изгледе кинеске економије и истакао важност филозофије развоја у чијем су центру људи. Нови кинески премијер је обец́ао да ц́е усредсредити напоре на промовисање развоја високог квалитета.

Крајњи циљ је побољшање благостања људи, рекао је он, појашњавајуц́и да влада мора да делује у складу са осец́ањима људи, јер за вец́ину људи није од посебног значаја статистика која се односи на бруто домац́и производ (БДП), већ су забринути за ствари попут становања, запошљавања, прихода и образовања.

Премијер је такође рекао да ц́е Кина у будуц́ности дати приоритет отварању, рекавши да је то од суштинског значаја за унапређење кинеске модернизације и постизање циља друге стогодишњице.
 
Циљ БДП-а од око 5% захтева двоструко веће напоре

Одговарајуц́и на питање у вези са циљем раста кинеског БДП-а у 2023. години од око 5 одсто, Ли је рекао да је потребно удвостручити напоре како би се дошло до тог циља и признао да то „није лак задатак“.

Ли је рекао да економски учинак у прва два месеца 2023. показује да се кинеска економија стабилизује и поново опоравља и напоменуо да су међународне организације вец́ ревидирале пројекције раста кинеске привреде навише ове године.

„Кинеска економија ц́е разбити ветрове и таласе и запловити ка светлој будуц́ности. Имам пуно поверење у то“, додао је он.
 
Загарантована безбедност хране у Кини

Кинеска прехрамбена безбедност је у потпуности загарантована, рекао је Ли Ц́ијанг. Он  је то сликовито описао речима да ће се Кина постарати да чинија пиринча увек буде чврсто у рукама сваког од 1,4 милијарде Кинеза.
 
Кина додатно проширује отварање

Кина ће ове године додатно проширити отварање у складу са правилима међународне трговине високог стандарда и отвориће шире своја врата према свету бољим пословним окружењем и услугама, рекао је премијер Ли.

Отварање је основна државна политика Кине и земља ће наставити да је промовише без обзира на промене у спољном окружењу, рекао је Ли.

Напомињући да се ове године навршава 45 година од покретања политика реформи и отварања у Кини, чија је појава утицала не само на Кину већ и на читав свет, Ли је рекао да је већина страних компанија оптимистична у погледу развојних перспектива у Кини

Он је истакао да је стварна искоришћеност страних улагања у Кини достигла рекордан ниво од више од 189 милијарди америчких долара прошле године, готово 50 милијарди више него пре три године, што је, како је рекао, показало да је Кина и даље популарна дестинација за глобална улагања.

Нови премијер је такође истакао важну улогу коју има Кинески међународни сајам увоза (ЦИИЕ) у настојањима Кине да се отвори и подели своје развојне могућности.

Прошле године је чак 2800 предузећа из 127 земаља и региона учествовало на ЦИИЕ, који је одржан пету годину заредом у Шангају, рекао је он.

Кина ће се само ширити према свету и поздравља инвеститоре из целог света, додао је премијер.
 
Кина и САД могу и морају да сарађују

Одговарајући на питање о кинеско-америчким односима, Ли је рекао да су неки у САД трубили о идеји раздвајања од Кине, али поставља се питање колико би људи заиста имало користи од ове врсте помпе.

Напоменувши да је билатерална трговина износила преко 760 милијарди америчких долара у 2022. години, он је рекао да су две земље уско економски испреплетене и да имају узајамну корист од развоја сваке понаособ.

Кина и САД могу и морају да сарађују и могу много да постигну заједничким радом, додао је Ли.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар