Премијер Словеније има кључне поруке за грађане БиХ

Премијер Републике Словеније Роберт Голоб данас борави у званичној посјети Босни и Херцеговини.

Босна и Херцеговина 13.03.2023 | 13:35
Премијер Словеније има кључне поруке за грађане БиХ

Ово је уједно његова прва званична посјета иностранству, а у Сарајеву га је угостила предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто. На конференцији за медије Голоб је нагласио како су недавно услиједиле промјене у Словенији, али и у Бриселу, срцу Европске уније. Стога, истакнуо је своје двије поруке грађанима Босне и Херцеговине, а које су важне у новонасталим околностима.

– Данас сам ту јер се у Словенији догодила важна промјена, укључујући и ону у спољњој политици. Интензивирао се принцип солидарности и политичке сарадње међу народима, јер само ћемо тако доћи до привредног напретка земаља. Гдје друго – него управо у БИХ да се ти принципи имплементирају. То желимо и због наших економских односа, наши напори су логични и нема скривених порука – истакнуо је словеначки премијер, говорећи о односима двије земље.

Грађанима Босне и Херцеговине се обратио са двије кључне поруке.

Прва се односи на средиште Европске уније, Брисел, гдје Голоб истиче да влада другачија атмосфера него раније, те да је сада присутна историјска шанса коју БиХ треба искористити. У принципу, нове околности подразумијевају чињеницу да су бројни скептици и противници даљњег ширења Уније, након руско-украјинског сукоба, постали отворенији и спремнији по овом питању.

Друга порука словеначког премијера је да његова земља не жели бити само пријатељска држава, него највећи савезник Босне и Херцеговине.

– На том путу нудимо сву могућу помоћ – од техничке, административне, стручне, па све до финансијске – саопштио је данас Голоб.

Додао је да је кроз разговоре са предсједавајућом Вијећа министара БиХ Борјаном Кришто посебно нагласио став Словеније о економском потенцијалу БиХ, као и њихову спремност за улагањем у обновљиве изворе енергије

(Н1)  Фото: Н1

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Приједорцанин М.

13.03.2023 12:56

И птице на грани знају да властодршцима у БиХ не одговара напредак ка ЕУ јер се морају спроводити и поштовати закони а то њима никако не одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјук

13.03.2023 13:18

Твоја порука стварања и разарања југославије је довољна, никад висе с вама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелде

13.03.2023 17:32

Било је добро док сте водили главну ријеци наредјивали другима ста и како и музли деуге републике. Цовјек нуди сарадњу ниста висе.

Name

Корослав

13.03.2023 18:44

Ви почели ,остали довршили.

Name

Мила

13.03.2023 17:40

Јефтина радна снага, раде људи на норму, за минималац у њиховим фабрикама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

11111112

15.03.2023 00:37

Имали сте прилику у прошлом вијеку. Љубљанска банка је вјечна опомена.

ОДГОВОРИТЕ