Ко лови у мутном рибу у рибњаку "Саничани"?!

"Ако Град Приједор нема намјеру да стане у заштиту рибњака и сагледа шта се догађа, стаћемо ми.  Позивамо Скупштину акционара да стане пред стечајног управника и разјасни ситуацију. Уколико до тога убрзо не дође,  ми, бивши радници и мјештани Саничана, бићемо приморани да станемо у крај крчмењу добра, које може да буде плодоносно за будуће генерације у Приједору", поручили су бивши радници рибњака "Саничани".

Република Српска 12.03.2023 | 10:20
Ко лови у мутном рибу у рибњаку "Саничани"?!

- Рибњак „Саничани“ у Приједору некад је важио за гиганта, носиоца рибарске производње,али је усљед приватизације и куповине од стране Радојице Ратковца довучен до руба пропасти.

Ово пише допису бивших радникаи поменутог рибњака, који подсјећају да је марта 2011. године покренут стечај над рибњаком и до данас је, како наводе, ситуација „ статус кво“ .

Наводе да су градске структуре Приједора у протеклих годину дана неколико пута исказали заинтересованост да Влада Републике Српске купи рибњак „Саничани“ и исти пребаци у власништво града, како би била покренута производња и запослени људи, али се, према том допису, чека на завршетак неколико имовинских судских спорова како би се, како је неколико пута истицано из локалне заједнице, рибњак купио у цјелини.

Међутим, бивши радници кажу да лични интереси по питању „Саничана“ су очигледно различити у Приједору!

"Нико са сигурношћу не може да гарантује колико рибе тренутно има у базенима рибњака, ради се о тонама, тачно  - нико одговора нема", наводе они и додаје да за то вријеме стечајни управник Мирко Марчета организује излове рибе, без контроле.

"Тако ће Марчета, након јесењег излова, поново у „мутном“ ловити и на прољеће, јер и тада планира излов рибе. О количинама, дистрибуцији, као ни цијени, података прецизних и истинитих нико нема.Риба је можда и мањи проблем рибњака! 

Док се базени празне истовремено се пуне поједини џепови.

У протеклом периоду дрвне сјечке од стране једног приједорског приватника, са територије рибњака, извезено је преко 1.000 тона. Ко је, по чијем налогу и коме то дозволио и ко то уопште контролише – одговора нико нема, ни акционарима, ни  радницима рибњака у стечају, ни грађанима Приједора", констатују бивши радници тог рибњака.

Шта је интерес?!

Према мишљењу бивших радника, интерес је уништити у потпуности рибњак и такав да дође у руке Града?

"Скупштини акционара рибњака „Саничани“ су потпуно везане руке, јер када је у неколико наврата био покушај да се сазове и поравнају рачуни, стечајни управник Мирко Марчета се увијек напрасно разболи, па многи доводе у питање тачност тих информација, тврдећи да је Марчетина дијагноза „ лов рибе у мутном“ , наводи се у допису и додаје да Мирко Марчета не може самостално да дјелује у рибњаку.

"У Саничанима се јавно говори, да је за мандата стечајног управника Марчета  „ухљебио“ и кћерку, ни мање ни више у ИРБ РС, преко в.д. директора Дражена Врховца. Који је интерес Врховца да запошљава кћерку стечајног управника рибњака, осим, ако га Марчета нечим није задужио?

Очигледно да у рибњаку још једна риба „лови у мутном“.Врховац, запослио кћерку стечајног управника Рибњака „Саничани“ у ИРБ Али, ако се узме у обзир шта је све у власништву в.д. директора ИРБ, његове уже и шире породице, о чему се увелико прича у Приједору, отуд онда и заинтересованост Врховца за рибњак", констатују бивши радници и поручују да још увијек има и људи и радника, који неће дозволити додатно пљачкање рибњака.

Како се наводи у допису, укупна површина рибњака је 1300 ха, од чега је у производњи (под водом) 1160 ха, подијељених у 34 рибњака.

Годишња производња рибе је од 1200 до 1500 тона. У рибњаку се узгајају: шаран, амур, толстолобик, сом, смуђ, штука. Вриједност рибњака се процијењује на око 18 милиона марака.

"Ако Град Приједор нема намјеру да стане у заштиту рибњака и сагледа шта се догађа, стаћемо ми.  Позивамо Скупштину акционара да стане пред стечајног управника и разјасни ситуацију. Уколико до тога убрзо не дође,  ми, бивши радници и мјештани Саничана, бићемо приморани да станемо у крај крчмењу добра, које може да буде плодоносно за будуће генерације у Приједору", поручили су бивши радници приједорског рибњака "Саничани".

(БН)  Фото:Илустрација 

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Приједор

12.03.2023 10:51

Народ је гласао за црвену секту. Само плајцка, нерад, неумастина, корупција и непотизам је огледало насег друства. Туга сви цемо отици, распасцемо се. Црно нам се писе. Упали yмо у понор да никад нецемо изаци из њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖикаЖ

12.03.2023 14:33

Свака част за власт, уништила је све и у води, и у земљи и на земљи. Додо мајсторе.

Name

СНСДе

12.03.2023 14:37

МИ ЛОВИМО У МУТНОМ, ШТА НАМ КО МОЖЕ.

Name

ВАјатЕрп

12.03.2023 14:40

Све истина свака цаст

Name

Ре

12.03.2023 14:49

Погрешно опет. Није гласао народ. Избори су купљени и покрадени. Имамо лажног предсједника. Не можемо тако легализовати резултате причом да је народ гласао.

Name

Милко

12.03.2023 15:18

Какав народ таква власт. Већина има мозак као те рибе у рибњаку.

Name

БОБА

12.03.2023 11:09

НИјЕ БИТНО КО ЛОВИ ГДЈЕ У МУТНОМ ТО ЈЕ ПОЗНАТО АЛИ КО СУ ДИРЕКТОРИ У НИЗУ ОД ТИХ КОЈИ СУ ПРЕБОГАТИ.ТО ЈЕ МНОГО БИТНИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвени

12.03.2023 11:48

ГЛАСАЛИ СТЕ ЗА СВОГ ГРАДОНАЦЕЛНИКА,УЗИВАЈТЕ БАГРО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црвени црвени

12.03.2023 13:42

Додик у Бијељини слијеце хеликоптером и порука његовим црвеним “све је средјено покрио сам све” у вези опозива Градонацелника Петровића. Паре иду преко Аграрног фонда и нико не контролише ништа а даје се и 100€ ако треба за глас. Ужас у шта су претворили свако гласање, сваке изборе. Сигурни гласови, пријетње послом, пријетње коалиционим партијама, пријетње директорима а овај онда радницима. Народе Семберије устај на ноге и гласај ПРОТИВ опозива и не дај секти да зароби град и буџет. Живио Љубиса Петровић и зато ПРОТИВ заокружи.

Name

Мирко

12.03.2023 15:31

Није тацно сто пису ови који су крали рибу док је било рибе у рибњаку.Послије приватизације је купио рибњак Мирко Рисојевиц- власник Тропика и руководио тим рибњском пар година.Посртање рибњака је кренуло када је смијењен директор Бозо Тимарац а на његово мјесто именован Испред нових акцијонара Момо Травар .Он је руководио са рибњаком уз сагласност Мирака Рисојевица и рибњак је поцео лагано да пропада.Послије је продао акције Раси.Рибњак вец дузе вријеме није у функцији нити има производњу.Незнам које стецајни управник али знам дасу највеци лопови ти сто критикују стецајног.Знајули ти вајни радници да није то једини рибњак који је угасио производњу.Тосу урадили рибњаци у Броду Прњавору Бардаци па тако и у Саницанима.Потребе за том рибом у БиХ су на годисњем нивоу 150 т. А некада су та 4. рибњака производила 3.000 т. Коме да продају рибу мозете је једино извести у Србију.У Србији јефтиније су зитарице и сама храна.Субвенције у Хрватској и Мадарској су од 1€ до 1.5€ и како мислите даби могли производити рибу и коме је продати ако ове две земље имају виска рибе и толике субвенције.Али овдје углавном радници и новинари пису теме о којима немају појма па тако и о рибњаку.

Name

потоп

12.03.2023 13:58

проблем је сто тај рибњак навлачи маглу па је читава приједорска општина , села под маглом, угроженост воћарске производње цветање итд, навлачење болести којима погодује влага, болешљивост стоке усљед мочварног краја, крај је погодан за пољопривреду много уносније него што је тај рибњак који треба затрпати јер цијеоа котлину приједора на два дела. Рибњаци су данас много модернији, бетонирани рекао бих па нека улажу ако и затворени или мини, а не на толикој површини да се испољава штета другим сегментима, то је нешто слично као лијевче поље, опет било би нормалније у лијевчу око бардаче направити рибњак него у планинама међеном приједору где се ствара водени лонац, па људи до поднева редовно имају маглу, а и због рудника оно има своје још језеро и уништавања те општине, моја препорука је сеоба људи у мирнија подручја мање насељена,...замислите и тај рудник који буком угрожава читава села и људе бе накнаде , који тјера људе са огњишта у истој цени без накнаде, а добит умјесто народу, људима, држави иде у џепове оних чији новац ће иструлити на гомили јер га немају на шта потрошити ни на ауте ни на курве ни на дрогу, а неће да га дају другому кому треба, што би био божји благослов и добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

пп

13.03.2023 10:19

још једна ствар, рудник који површински уништава земљу и затрпава је неупотребљива, и да би се довела у нову употребу потребно је стотине година и ко зна колико, као што арапи на пијеску праве плодну земљу, штета је немјерљива јер добит кроз пољопривреду у десетини и стотинама година би била већа, тако да тај рудник и тај рибњак су моментално исисавање новца од неког лица а на штету читавог друштва, људи и народа

Name

yyy

12.03.2023 14:26

мала бара пуна крокодила

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин П.

12.03.2023 14:34

1970-1980 -их година 70% сарана и амура из рибњака Саницани се извозило у Њемацку и Пољску ,а осталих 30 % на домаце трзисте Југославије.Данас килограм оцисценог сарана коста 26 км .Која смо ми стока од народа кад смо дозволили да се овакав ресурс унисти . Засто не објавите да "Мућак" са својом фирмом Марјановиц нискоградња пајса дрвеце око рибњака и као сјецку продаје градској топлани .А сто се тице Врховца из ИРБ ,то је лик са којим би истразни органи требали посебно да се позабаве ,од стицања својих диплома па до некретнина које има у Приједору ,све лако доказиво ,само воља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

12.03.2023 15:33

Рибњак и треба да узму мјестани то је најпостенине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

12.03.2023 15:59

За вријеме избора у великом броју сте дочекали доду гдје сте заједно кркали печење и пили и гласали за њега.сад дурајте и муку гледајте очима.да ли се стидите своје дјеце и унучића.

Name

Мирослав

12.03.2023 20:35

Нека акцјонари и радници уставе лопова, ко други то мозе напра осим њих? А сто је дрзава продала златну коку? И коме је продала златну коку, какав је то политицки и економски интерес? Храна у целом свету је све скупља, треба ли бити посебно паметан, да се лопову омогуци пљацка без последица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томо

10.01.2024 08:24

Тренутни проблем поред стецајног су и радници који врсе излов рибе за своје потребе и потребе управника и на црно продају рибу приватницима који као покрице имају своје рибњаке као (од којих ниједан није у функцији него су само маска)! Пред сваку Славу која је посна, врси се излов и трпају се паре у дзепове. Радници (тзв. цувари) то покривају и стите. Само погледајте огласе ко све из Саницана и Ракелица продаје рибу и све це вам бити јасно! А тузиластво наравно цути!!!

ОДГОВОРИТЕ