Закон опаснији уз корумпирано правосуђе

Потпредсједник ПДП и шеф Клуба посланика ове странке у Народној скупштини Републике Српске, Игор Црнадак поручио је да диктатура у Српској већ објективно постоји, јер је немогуће навести једну институцију која неће добити позив из СНСД и налог тачно шта да уради или не уради.

Република Српска 11.03.2023 | 13:19
Закон опаснији уз корумпирано правосуђе

Сада је јасно да је намјера режима да у овај систем, који већ држи у својим канџама, уведе још ригидније законе када су у питању криминализација клевете и увреде, рекао је Црнадак.

Он каже да из нацрта измјена Кривичног закона Републике Српске произилази немир и велика несигурност код грађана Републике Српске.

"До 30 хиљада КМ можете платити казну ако испричате неки неугодан виц о неком функционеру СНСД на слави. Може се лако десити да вас неко пријави. Овдје се практично уводи вербални деликт у наш систем. Али морамо посебно подвући чињеницу да је окупирано правосуђе. Ригидан закон је хиљаду пута опаснији када га прати правосуђе које је под шапом власти. Када то двоје комбинујете добијате стварни терор", рекао је Црнадак.

Он каже да велику одговорност, за недостатак слобода и мрак у Републици Српској, осјећај бесперспективности носи Европска унија.

На једном од састанака са највишим представницима ЕУ у БиХ, одржаном у ПДП, Црнадак каже да су им поручили да су више новинари, НВО сектор и опозиција урадили за европски пут БиХ него они из ЕУ.

"Они су направили дилове са власти. Не могу да вјерујем да представници Делегације ЕУ нису дошли у Бањалуку и састали се са људима који су директно нападнути, Морачом, Трифуновићем и Вукелићем, подржали их и поручили да се овај закон мора повући, јер није у складу са Европском конвенцијом о људским правима", истиче Црнадак.

Упитао је грађане да ли знају шта је радила екипа из врха Делегације ЕУ док су ови људи доживљавали пријетње и пријављивали уништавање возила?

"Они су били са студентима у Сарајеву на дискусији о значају културног туризма у Кантону Сарајево и БиХ. Не могу се ни насмијати колико ми је то одвратно и колико показује да њих апсолутно не занима живот овдје", рекао је Црнадак.

Он каже да је изјава Милорада Додика да постоје индиције да су новинари сами себи уништили аутомобиле чисто зло и дно дна.

"И то показује опет да институције не раде свој посао. Ако Додик има индиције, ваљда је логично да буде позван у МУП да би дао изјаву и постао дио истраге. Наравно да се то није десило", рекао је Црнадак.

Говорећи о најављеном закону о НВО, Црнадак је рекао да је жеља режима да се произведу исти ефекти као са криминализацијом увреде и клевете, те да направи исту стегу и пресију у невладином сектору.

"Рад невладиних организација је већ дефинисан законом. Дужни су да подносе финансијске извјештаје, све донације морају бити транспарентне, као и програми и пројекти, дужни су да поштују законе Републике Српске и БиХ. Режим се понаша као да те организације тек треба да се оснивају, али јасно је да желе да се обрачунају са организацијама које су већ ту и проводе активности на приближавању БиХ Европској унији. Прича да ће доћи неке организације и тобоже радити нешто против Републике Српске не пије воду, јер и по садашњим законима имамо институције које се могу томе одупријети", рекао је Црнадак.

Поручио је да има још слободних људи, новинара, активиста, опозиције који се неће повући, а да је очигледно да режим није очекивао овако снажне реакције. 

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Па

11.03.2023 13:02

Правосудје и све институције су заробљене од корумпираних квази политицара лазних националиста партијассс партија тј група лопова великих и малих партијица које раде за великее умретени у криминалну хоботницу харају од рата лопивска приватизација пљацка у рату и постратнооо за гинисаа !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

11.03.2023 13:30

Наравно.Да имамо независно судство ово практично не би ништа значило јер треба доказати да је нешто клевета,али овако кад газда назове и каже каква мора бити пресуда све је јасно.Ми у ствари немамо проблем са законом него са корумпираним правосуђем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добрица Хуманитаров-Садаков

11.03.2023 13:55

Благо "држави", у којој је Трач кривично дјело, и у којој су газде кладионица и коцкарница "угледне особе, хуманитарци и патриоте" !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.03.2023 14:05

Пусти се болан закона јер има ко о томе да мисли, већ се ухвати посла у својој партији која је у расулу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милан

11.03.2023 19:07

Магаре цега се ти дрзис?

Name

реалност

11.03.2023 15:11

БиХ-Тузиалство је одаво у стецајном поступку! Задњи стецајни упрвник је господин Кајганиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.03.2023 16:06

Ма сви сте ви мање више корумпирани само кога је више запало тај је корумпиранији По тој основи никакве разлике нема медју вама

Name

Ако ћемо право

11.03.2023 18:57

Права сврха ових измјена и допуна кривичног закона је хармонизација законодавства са евроазијом, са земљама које се сврставају под тај геополитички појам. Да 'нас' не затекне, да 'нам' партнерске земље не замјерају што се касни и не критикују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.03.2023 12:02

ТУЖИЛАШТВО И СУДСТВО ПРЕВИШЕ КОРУМПИРАНО. ИЛИ БОЉЕ РЕЋИ, ЈАЧИ СУ ОНИ КОЈИ ЈЕСУ КОРУМПИРАНИ. ЧИМ СЕ СВЕ ОВО ДОГАЂА И НЕ МОЖЕ НИШТА ПРОМИЈЕНИТИ. РС ОПУСТОШЕНА И РАСЕЉЕНА. КОЈЕ СНАГЕ ЋЕ КОЛА ОКРЕНИТИ У ПРАВОМ СМИЈЕРУ.

ОДГОВОРИТЕ