Лудило да престане: Ударају на слободу мисли

"Највеће афере у свијету откривали су управо новинари и заслужни су за многе помаке током претходних деценија."

Република Српска 11.03.2023 | 10:16
Лудило да престане: Ударају на слободу мисли

"Ово лудило којем свједочимо мора хитно да престане. Одузимање телефона, увреде, пријетње и  „дисциплиновање“ новинара силом, одлика је трулих и болесних система. Ова власт довела је Републику Српску до пропасти, економске и моралне, а сад ударају и на слободу. Слобода говора и мисли није неприкосновено право власти, већ Уставом загарантовано право свих грађана", рекла је Мира Пекић, генерални секретар ПДП-а и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Пекићева каже да слободни новинари и слободни медији требају Републици Српској, јер је њихова улога и да прате шта сви, посебно политичари, раде, што би требало бар код савјесних људи да повећа степен одговорности.

"Слободни медији помажу тако што мотре на све нас, да радимо у интересу Републике Српске, наших грађана и никако другачије. Систем у којем власт искључиво себи додијели право да одлучује о томе шта је слобода јавне ријечи је све осим слободан систем. У таквом систему је сасвим нормално оно што је болесно: да се против новинара води хајка, да им се шаљу поруке упозорења, оштећује лична имовина и угрожава безбједност", каже Пекићева и додаје да хајка на новинаре мора хитно да престане.

"Професионалне медије и новинаре треба чути, разговарати с њима и заједно с њима креирати оквир за медијске законе који ће заштитити и медије, али и приватност јавних личности. Наравно, заштита приватности не подразумијева ситуације у којима људи на јавним положајима или њихови сродници на било који начин повезани са јавним новцем или позицијама. Ова област може и треба бити уређена, али на начин да сви будемо одговорни за оно што кажемо или напишемо, а никако цензурисани чему води овај наопаки закон", каже Пекићева.Она подсјећа да су највеће афере у свијету откривали управо новинари и да су заслужни за многе помаке током претходних деценија.

"У Републици Српској треба много тога да се открије, а не да се гура под тепих. Док се праве мртви на ситуације када министри или директори злоупотријебе јавни новац или положај, када се појединци богате корупцијом, непотизмом и преварама, оштрица се окреће према оним који причају и пишу о свим тим злоупотребама. Из свега овога изводи се закључак да за режим није крив онај који краде, силује, убија, него онај који се усудио да о томе прича или пише", поручује Пекићева.

(БН) Фото: Принтсцреен

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Ста је рекао руски амбасадор?

11.03.2023 09:38

Ја мислим да ово стварно појасњава какав свијет и друство зеле наса браца и за ста навијају: Амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов рекао је да је Нацрт закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске којим се уводи клевета као кривичино дјело, у искључивој одговорност демократског органа власти какав је Народна скупштина Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДТИ

11.03.2023 11:41

Да, о томе причају они код којих је од почетка рата у Украјини, више руса изгинуло испадањем кроз прозор него на ратишту.

Name

Ветеран 92

11.03.2023 09:39

Све игнорисати, ништа не коментарисати, ништа не извјештавати и тачка. Врло једноставно ријешити проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаза

11.03.2023 10:15

Свака цаст Миро на износење , правих информација, све сто новинари раде је у реду, само нетреба нико ,никог приватно дирати, а сто се тице свега осталог, итекако су новинари потребни, иовако политицари сваста раде, а кад би зацепили уста новинарима, и народу који сваста зна, ста би било снама

Name

АКТИВИСТА

11.03.2023 10:04

Шта они знају шта је лудило. Па већина са шефом имају шифру. Луд не препознаје лудило, само силу, јавашлуку, бахатост и криминал. Ево у посљедњим данима, скупили се ветерани и онакви официри. Дошао лудак да купи овнове, има их свих врста. Једни лажови, други лопови, трећи малоумни до оних са вечерњим школом. И састанак у Бијељини, зашто баш ту и у ово вријеме. Осоли их дезертер ти си са нај вечим чином. Крчми месар, али биће узалуд. Семберски народ је паметан, осим оно мало ћорави и лудих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

11.03.2023 10:08

Смрт фашизму слобода народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

11.03.2023 10:41

Ви који бјесомучно лажете сте довели до лудила и зато сте се препали што нећете више моћи некажњено лагати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.03.2023 11:27

Ако лажу, у чему је проблем, када знамо да је лаж ! Мој прика, претпостављам да ће такви као ти да одлучују шта је лаж а шта истина !

Name

Милан за Ре

11.03.2023 14:07

Немаш потребе да се бојиш ако никога не клевећеш!

Name

Ре

11.03.2023 14:13

А јел реце , ономад , твој сеф да це бити формирана ВРС, агенција за лијекове РС ... Несто их бас и не видим да постоје . Ко ту онда лазе ? Како те болан није висе срамота упорно бранити неодбрањиво кад је свима овде јасно ко је лазни а ко није .

Name

Ре Милан

11.03.2023 15:34

Нема вецег лазова од тебе и рудоње.

Name

Мира за Милана

11.03.2023 20:06

Како дезертер брани дезертера. Ви само знате лагати и красти.

Name

Жељко

11.03.2023 11:25

Ама људи моји схватите, ако хоћете, па нема нико ништа против објективног новинарства али да постоје лажи и клевете, у нашем медијском простору је чињеница.Углавном те лажи и клевете износе појединци, желећи да напакосте онима на које се лаж или клевета односе,не размишљајући о последицама таквих иступања. Е због тога се доноси закон који треба да санкционише такве појаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ду

11.03.2023 11:51

А додик који стално лаже и његови сви чине штету и упропашћују друштво, има ли закон о кажњавању лагања чији је производ штета а не корист, као кад срушиш кућу а не изградиш, нијр исто, зашто на суду траже истину, па опет вјештаци лажу, ником казна

Name

Медо

11.03.2023 13:24

Браво гдјо Пекиц искрено и отворено као и увијек

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реду

11.03.2023 14:02

Додик це сасути у оци сваком, коме хоце, и тузиластво це поднети кривицну, суд осудити, и бице наслов Дидик платио казну, а лако је платити, надохнадице себи из будзета, немозе народ томе уци украј

Name

Срб

11.03.2023 13:57

Трла бана лан. То је укратко и стратегија и учинак пдпа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

11.03.2023 15:10

Слобода мисли и слобода лажи ко земља и небо. Таман ко наша позиција и опозиција. Додуше ови наши сви лажу али опет се некако много разликују. Е ту је проблем а не Закон

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

11.03.2023 16:11

Ја мислим да РС првенствено треба нормално становништво а након тога све остало само од себе долази

Name

Н Н

11.03.2023 18:26

Е сада ви нама уз опозиције одговорите ста це да буде ако се усвоји тај закон јел народ опет да слуса васе критике кије ниста не помазу народу него све у вецу дубиозу народ бацате имате ли ви икакво друго рјесење или само да гледамо и слусамо како у јавности пред народом критикујете власт а власт све усвоји сто зацрта и засто само критике или предузмите несто коректније или цутите покрите се усима доста смо вас слусали а ниста нисте уцинили за народ срам вас било не гурајте нас висе у катастрофу

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.03.2023 13:24

НОВИНАРИ СУ НАЈПАМЕТНИЈИ И НАЈИСКРЕНИЈИ ДИО ДРУШТВА. СВЕ ПРОНАЂУ И СЕРВИРАЈУ НАРОДУ. ЊИМА ТРЕБА ДАТИ ОРДЕЊЕ. А НЕ ТУЖИЛАШТВУ, ПОЛИЦИЈИ И СУДСТВУ. НОВУНАРИ СУ И АМБУЦИОЗНИ. ЛАДОЛЕЖ ЈЕ ДРЖАВНОЈ УПРАВИ, У ПРАВОСУЂУ. СТОП РЕПРЕСИЈИ НА НАРОД И НОВИНАРЕ, НА НАЈПОФЛИЈИ НАЧИН. ЧУЈ ХИТНО. ДА ИМ СЕ НЕСМИЈЕ РЕЋИ, ДА СУ СВЕ ПОКРАЛИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.03.2023 13:27

НОВИНАРИ РАДЕ ПО СВОЈОЈ САВИЈЕСТИ. И НАЈЗАСЛУЖНИЈИ СУ ЗА ПРАВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ. КОД НЕЗАВИСНИХ МЕДИЈА. А НЕ КОД РТРС И АТВ. БАЦИЛИ СУ ПРОФЕСИЈУ. КОС, АРЛОВ, НЕНАД СУ ПОТКУПКЈЕНИ, ЈЕ НЕКАД СУ БИЛИ РЕАЛНИ. БАЦИЛИ ЖИВОТ. СВЕМУ ТРАГ ОСТАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРАЉ

12.03.2023 13:33

НОВИНАРИ, А ПИСЕБНО СПОСОБНИЈИ, ЗАСЛУЖУЈУ ОРДЕЊЕ. НИШТА ПРЕЧЕ ЗА НАРОД, НЕГО ДА ЗНА ИСТИНУ. ИВА ВЛАСТ ПРЕКО РТРС И АТВ, ДЕЗИНФОМИШЕ НАРОД. 3ОО.ООО ПЕНИЗИОНЕРА СУ МЕ РАЗОЧАРАЛИ. ЗАР НИСУ ВЕЋ НА ТЕНКУ 1.997 ПРОЧИТАЛИ ДОДИКА. КО ЈЕ. БИО СА ДВА ПОСЛАНИКА. РЕСУРСИМА РЕПУБЛИКЕ ПОТКУПИО ОЛОШЕ. ЊЕГОВЕ ВЕЋИНЕ СЕ БОЈЕ: ТУЖИОЦИ, РЕВИЗОРИ, СУДСТВО, ИНСПЕКЦИЈЕ, ИТД. НЕПРАВДА ЈЕ ПРЕВЛАДАЛА У РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.03.2023 16:44

АКО ЈЕ КАЛАБУХОВ РЕКАО. ДА ЈЕ КРИВИЧНИ ЗАКОН У НАДЛЕЖНОСТИ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ. ЗНАЧИ СНСД ИМА ВЕЋИНУ И ТО ПРОЛАЗИ. И ВИ КОЈИ СТЕ ГЛАСАЛИ ЗА НЕСТРУЧЊАКЕ И БОГАТЕ ИЗ СНСД, САДА СТЕ СРЕЋНИ. А ДОК ВАША ДИЈЕЦА ПОРАСТУ, СТИДИЋЕ СЕ ЗА ВАС. ЈЕР. МОРАЈУ ДОЋИ БОЉИ ЉУДИ И ВРИЈЕМЕ.

ОДГОВОРИТЕ