“Путеви РС” са мапе бришу 12 црних тачака

Од 78 опасних мјеста на путевима Српске гдје су у протеклом периоду изгубљени бројни животи, предузеће “Путеви РС” је за њих 12 израдило план санације, а према ријечима саобраћајних стручњака приоритет би требало да буду локације Тутњевац и Љубогошта.

Република Српска 11.03.2023 | 08:11
“Путеви РС” са мапе бришу 12 црних тачака

На такозваним “црним тачкама”, кажу стручњаци, углавном нема заштитних ограда, пут није проширен, а на некима недостају чак и упозорења како би возачи били упозорени на опасност и како би отворили четворо очију.

Према ријечима портпаролке “Путеви РС” Наталије Кострешевић са санацијом 12 најопаснијих мјеста, за које је урађена пројектна документација, кренуће се након што ово предузеће обезбиједи финансијска средстава која су неопходна за реализацију пројеката.

"До сада је извршена трајна санација опасних мјеста, између осталог, на магистралном путу Бањалучка пијаца - Ребровац - Челинац, затим на магистралном путу Клашнице два - Шарговац у мјесту Гламочани, на укрштању у мјесту Горња Вијака", казала је Кострешевићева.

Додала је да од тих идентификованих опасних мјеста, њих 47 обиљежено додатном саобраћајном сигнализацијом, такозваном “жутом таблом”.

Вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић за “Глас Српске” је истакао да лоша путна инфраструктура и недостатак свијести о важности поштовања прописаних мјера додатно узрокују несреће које готово сваког дана односе животе.

"Кривине Тутњевац, која се налази на путу Бањалука - Прњавор, Пиљагићи, на дионици Приједор - Бањалука и Љубогошта код Пала су мјеста на којима из године у годину страда највише учесника у саобраћају због чега би те дионице требало прве да се нађу на списку за санацију", казао је Радовић.

Додао је да је у прва два мјесеца ове године на путевима у Српској погинуло десет лица, што је нешто мање у односу на исти период лани. Фебруар ове године је, истакао је он, био јако тежак, јер је током тог мјесеца на путевима Српске погинуло чак осам лица. 

"Требало би­ да сви много више радимо на томе да се ове бројке у будућности смање. Од малих ногу треба да се крене са превенцијом и едукацијом. Посебно пажњу морамо посветити младима од 17, 18 и 19 година које понесе адреналин и потреба за доказивањем у саобраћају", казао је Радовић.

Додао је да у саобраћај не треба улазити са страхом, али мора са свијешћу да вожња са собом носи опасности ако се не придржавамо саобраћајних правила. 

"Да би безбједност у саобраћају била што већа, треба много више новца да се уложи. Тако што бисмо у новинама, на порталима и телевизијама, па и друштвеним мрежама свакодневно емитовали упозорења за појас, брзину кретања", рекао је Радовић и додао да је добар примјер кампања “Кад се живот преокрене”.

Несреће

Подаци Министарства унутрашњих послова РС говоре да се у јануару и фебруару ове године догодило 1.465 саобраћајних незгода. Најчешће грешке које су утицале на настанак саобраћајних незгода током протекла два мјесеца, према подацима МУП-а, су неприлагођена и непрописна брзина кретања возила, те недржање одстојања, док се највећи број саобраћајних незгода већ годинама догађа у улицама у насељу и на магистралном путу. 

Према подацима МУП-а РС, лани се на путевима Српске догодило 9.896 саобраћајних несрећа у којима је живот изгубило 100 лица, за једно мање у односу на годину раније. Према старосној структури, највише смртно страдалих лани, односно њих 21, је старости од 21 до 30 година, а међу погинулима је и шест малољетника.

(Глас Српске)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

БЛ

11.03.2023 07:45

Ма ја. Лаксе је неодрадит посао како треба, ставит овај знак, и сад како су се људи 'навикли' на то, скинути знак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вгф

11.03.2023 07:45

Вишеград-Вардисте цијела дионица је у распаду, а веома је фреквентна. Нема заститне ограде од Добруна до Вардиста гдје пролази много бусева, пмв и тмв. Има она трула из 1965.г. Улегнуца коловоза су велика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сарајево

11.03.2023 08:54

Док је оваквих стручњака попут овог Радовића који само организује акције појас брзина и акцију освјетлај образ домаћине кад подијели 10 ротациони светала за трактор нема напретка толико ударних рупа на свим путевима а тек аутобуска стајалишта без проширења у близини кривине ...

Name

Ре

11.03.2023 11:19

Тај Милија Радовић је од рата на тој функцији, ништа од њега ,изађе годишње и нешто исприча и даље у брлог на спавање и у банку.

Name

Србо

11.03.2023 08:29

Хоћели некад бити , имамо паре и урадили смо из својих средстава, улице у БЛ и околини нема исправне а врхунац рада сам видио прије пар дана у Куљанима код БЛ ,ради се дио улице са старе Градишке цесте до улаза у центар за обуку полисије и како су радили од кружног према Градишкој цести ,тротоар је изашао у пола цесте и стручњаци су стали и тако то сад стоји а вјероватно траже неког ко је регуларно завршио школу и да нешто зна а буџет је пун ,каже наша Зорка а ако је у секти неће ни одговарати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

11.03.2023 09:04

И позиција и опозиција краду. Треба нама нека нова генерација политичара, часних и искрених, а ове све до једног у затвор, били из СНСД, СДС, ПДП…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

11.03.2023 09:25

Чуј,пут Вишеград Вардиште,како то,а ђуревић има пара да општина купи два аута.А и оно што је до сада користио ново је.Сујета је то мој брате и комплекс из младости ране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

11.03.2023 12:31

. Ма мени је битније да на појединим дионицама путева нису укинута ограничења од 60 км на сат, а да нема никаквог основа за то ограничење. То су дионице које поред пута имају добро разгранатог дрвећа, тако да полиција током љета може по читав дан да лешкари ту и радаром дочекује оне што туда возе мало преко седамдесет...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пипи

11.03.2023 14:16

Пут од БЛ до Боцца, мјесто тијесно, јако опасан пут