Буџет на чекању, усвојен програм рада СМ

Савјет министара усвојио је данас једногласно, уз одређене корекције, програм рада за ову годину у чијем је фокусу пут БиХ према ЕУ, док ће накнадно бити разматран документ оквирног буџета за период 2023. до 2025. и нацрт буџета за 2023.

Босна и Херцеговина 10.03.2023 | 17:07
Буџет на чекању, усвојен програм рада СМ

Иако је усвајање ових аката било најављено за данас, сједница је непосредно након почетка, прекинута због ванредних обавеза појединих министара и предсједавајуће Савјета Борјане Кришто.

Буџет институција БиХ требало би да износи милијарду 315 милиона конвертибилних марака, с обзиром на то да је то максимум за финансирање заједничких институција који је претходно прихватио Фискални савјет.

У саопштењу се наводи да ће стратешки циљеви Савјета министара у овој години бити остварени посредством девет тематских и садржајних цјелина које, осим европских интеграција, укључују сарадњу са НАТО, владавину права, безбједност, реформу јавне управе, макроекономску позицију и економију у дијелу надлежности Савјета министара, спољну трговину и економске односе, промет и везе, те подручје људских права, избјеглица, младих и заштите мањина.

Истовремено су приоритети јачање регионалне, билатералне и мултилатералне сарадње, а у посебном поглављу представљене су јавне инвестиције планиране годишњим програмом рада Савјета министара, пише РТРС.

Закони и подзаконски акти планирани годишњим Програмом рада Савјета министара усмјерени су на усклађивање са законодавством ЕУ, на стварање бољег правног оквира у готово свим областима, од правосуђа, државне службе, јавних набавки, акциза, индиректног опорезивања, промета, кибернетичке безбједности, људских права, безбједности хране, тржишта вина, пољопривреде, слободе приступа информацијама, дигитализације, Јавног РТВ система, до развојне и хуманитарне помоћи и усклађивања регулативе поштанског саобраћаја.

(БН)  Фото:СМ

Коментари / 0

Оставите коментар