БиХ назадује када је у питању борба против корупције

- У БиХ постоји правни вакуум кад је у питању борба против корупције, а правила о сукобу интереса нису добро ријешена, наведено је у извјештају Групе земаља за борбу против корупције Савјета Европе (ГРЕЦО).

Босна и Херцеговина 10.03.2023 | 08:06
БиХ назадује када је у питању борба против корупције

Како је истакнуто, БиХ је назадовала у испуњавању обавеза кад је у питању транспарентност и борба против корупције, илуструјући ту тврдњу подацима да је БиХ у првом кругу евалуације ГРЕЦО-а испунила 83,3 одсто препорука, а да је у трећој рунди испунила тек 43,7 одсто препорука, чиме је потврђен тренд погоршања. 

"Антикорупцијска стратегија 2020-2024. и Акциони план још нису усвојени. Недостаје употпуњен приступ антикорупционим политикама на државном нивоу. Не постоји специфична стратегија за највише државне институције у БиХ", истакнуто је у овом документу који је објављен јуче. 

У ГРЕЦО-у упозоравају да су усвојене само ограничене мјере како би се БиХ ускладила с обавезама које још нису испуњене. 

"У 2022. години Фреедом Хоусе је БиХ дао оцјену јединицу од могуће оцјене четири по ефикасности заштитних мјера против корупције, указујући да је корупција и даље раширене и системска, а антикорупцијски закони се лоше примјењују. Примијећено је и селективно процесуирање случајева корупције који су имали одјек у јавности од стране правосуђа", наглашено је. 

Када је ријеч о транспарентности у приступу информацијама, ГРЕЦО препоручује да независно тијело провјери све проблеме у вези с недостатком слања одговора власти новинарима који траже информације. 

Истиче се да су институције у БиХ углавном парализоване, а да се закони готово и не доносе због сталних блокада. 

"Реформе, укључујући оне које су неопходне за напредак ка чланству у ЕУ, су стале, на примјер, кад је ријеч о Нацрту закона о превенцији сукоба интереса", наглашено је у овом документу. 

ГРЕЦО препоручује да се донесу правила о провјерама интегритета јавних званичника који долазе на највише функције, попут чланова Предсједништва БиХ, предсједавајућег Савјета министара БиХ, министара и замјеника министара како би се идентификовали сви потенцијални ризици када је у питању сукоб интереса. 

"ГРЕЦО препоручује да савјетници чланова Предсједништва БиХ, шефови Кабинета предсједавајућег Савјета министара БиХ, у министарствима и када су у питању замјеници прођу провјере интегритета као дио њиховог запошљавања како би се избјегао сукоб интереса", наглашено је у овом документу. 

Посебно се тражи регулисање антикорупцијских мјера када су у питању полицијске агенције, с потребом да се, како су истакли, идентификују ризици и спољна процјена њихових успјеха.

"Постојећа етичка правила Граничне полиције и СИПА морају бити допуњена практичним смјерницама које укључују сва питања и ризике уз навођење конкретних примјера. Тренинге у области етике и интегритета за регруте требало би базирати на практичним смјерницама које треба усвојити у етичким кодексима и који би требало да буду обавезни за све", наглашено је. 

Истакнуто је да функционери треба да испуњавају формуларе о декларацији имовине њих и њихових чланова породица, али да не постоји обавеза да се подаци допуњавају ако у међувремену дође до значајне промјене имовинског стања. 

(Независне) Фото:  Пиxабаy

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Милорад Додик

10.03.2023 07:25

Ма само ви пишите.Па договорили смо се прошле године у Бриселу и ја ћу одрадити што тражите само ме оставите на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

10.03.2023 07:39

Није тачно за РС, полиција све боља, постављени поуздани на чело, судије и тужиоци исто поуздани , политичари све богатији и нико не одговара за превару, што значи да нису криви и још када се уведе закон да се не смију погрдно оптужити је ће они монтирати процесе против тих, гдје ће нам бити ктај, мислим по европским државама свих до 40 година, овдје ће само остати странке на власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

10.03.2023 07:40

Мора назадовати за све категорије становништва, када криминалци на власти имају све полуге за свој криминал у цијелој БиХ и свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ујко Вукасин

10.03.2023 07:47

Не назадују него узимају залет..

ОДГОВОРИТЕ
Name

секи

10.03.2023 07:51

како се борити против корупције када у тузиластвима сједе највеци криминалци, примјер Брцко Дистрикт на целу са Зеканом Мујкановуцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

10.03.2023 08:11

Све је то у договору са страним менторима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

10.03.2023 08:11

Од РС и БиХ послије свега неце остати ни камен на камену..... Ако је то био крајњи циљ онда је остварен.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

10.03.2023 08:25

Наравно да назадује, јер власт је базирана на коруптивним активностима - како онда да се исте сузбију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

10.03.2023 08:31

Да, БиХ назадује захваљујуци РСу. Корупција овдје је незапамцена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАРАВНО!

10.03.2023 09:15

Али,ту само поштени грађани назадују,власт никако!!!Тако нам и треба,кад смо себи дозволили да нас подијеле нови Хитлери,Брозови,и остале ФУКАРЕ,па,брат на брата удара!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све се види

10.03.2023 10:49

Па људи изадјите из куће и стојте пола сата па гледајте. Нигдје никог на улици, нема граје дјеце, мртва тисина. Све нам оде и не само ту него знам поуздано и у Србији, Македонији, косову па и Хрватској. Младеж одлази непримјерно и све више старих тумара градовима а поготову села умиру на наше очи. Нико од политичара о томе не говори јер се сви боје својих водја у свим овим државама и забијају главу у пијесак да сачувају имовину а и да се не замјере својим Партијским водјама. Ужас људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорцанин М.

10.03.2023 13:19

Овај Сатлер представник ЕУ је без везе у БиХ.ништа не подузима и не ради у интересу интеграција зашто је овдје и џаба прима плату.

Name

Еди

10.03.2023 11:41

БиХ назадује то је евидентно а како и неби.!!! Кад је вец 30 година пљацкају и растурају 3 групе олигарха и самозваних поглавица тзв. бранитеља народа, од кога од тобозе других народа. У такву дрзаву нико нормалан неце ни да улазе и да ризикује. А и гласаци су криви ја сад питам јели у Босни има толико ненормалних људи или мозда корумпираних, да Бакира гласа 200 000, Додика 300 000 и Цовицеву страну 180 000, па то је готово половина Босне. Е јадна је ова земља..... овдје треба јос веца криза, да људи једном поцну размисљати из стомака а не из телевизора...!!!!

ОДГОВОРИТЕ