Приходи локалних заједница у РС су угрожени 

Приходи свих локалних заједница у Републици Српској у овој години су значајно умањени и угрожени због смањења прихода од ПДВ и раста трошкова за уличну расвјету изазваног поскупљењем рачуна за електричну енергију.

Република Српска 09.03.2023 | 16:05
Приходи локалних заједница у РС су угрожени 

Поручили су ово данас у Бијељини начелник општине Теслић Милан Миличевић и градоначелник  Бијељине Љубиша Петровић, након сусрета делегација ових градова.

Миличевић је поручио да локалне заједнице морају имати приходе како би биле ефикасне и на услузи грађанима, истичући да су оне одговорне да пруже грађанима услуге и пројекте и да су оне прва линија контаката између грађана и осталих нивоа власти.

„Све локалне заједнице у Српској су истом проблему, али оне у којима су на власти људи из странака власти не смију да реагују из страха. Ми смо тражили да се због новонасталих проблема одржи ванредна сједница Савеза општина и градова РС, али је она дочекана на нож од стране предсједника Савеза Љубише Ћосића“, казао је Миличевић и поручио да ће он и остали људи којима је стало да локалних заједница које воде истрајати у намјери да се омогући финансирање локалних заједница како би могле бити на услузи грађанима.

Говорећи о референдуму о опозиву градоначелника Бијељине Миличевић, који је и вршилац дужности предсједника СДС, је казао да је увјерен да ће Љубиша Петровић из њега изаћи као побједник.

„Ми идемо на побједу, а да би се то остварило потребно је обезбиједити услове. Апелујемо на грађане у Бијељини да искористе своје право и изађу да гласају. Други услов је да се заштити материјал у кутијама. Ми знамо са киме имамо посла, а знамо и како да то одбранимо праве резултате гласања како би све било транспарентно и поштено“, категоричан је Миличевић. 

Љубиша Петровић је упитао да ли је логично да локалне заједнице враћају спољни дуг који је направљен од стране виших нивоа власти. 

„Због тог држава умањује средства локалним заједницама по основу ПДВ и очигледан је пад прихода по том основу у овој години“, каже Петровић. 

Он упозорава да ће због новогодишњег поскупљења електричне трошкови уличне расвјете порасти за 30 одсто и да ће Бијељина умјесто 1,2 милиона, колико је за ту намјену морала издвојити прошле године у овој морати да плати 1,6.

Он је рекао да је ова власт наставља да грађане обасипа поскупљењима и да су сада порасле цијене и регистрације возила.
„Петровић поручује да преко Савеза општина и градова РС треба упутити захтјеве да се дио прихода од регистрације возила преусмјери и локалним заједницама за намјене одражавања локалних саобраћајница. Нелогично је да Бијељина, гдје се годишње региструје 40 хиљада возила, на основу тога има приход од нула КМ“, истакао Петровић.

Коментаришући напад на имовину новинара Николе Мораче и уредника портала Бука Александра Трифуновића, Милан Миличевић је апеловао да се починиоци открију и процесуирају.

Поручио је да се мора створити атмосфера у којој нико неће моћи да угрожава слободан рад новинара и да гдје нико неће моћи да их вријеђа.

„Ако имамо ситуацију да је предсједник Републике Српске или неки други функционер у стању да својим одлукама и дјеловањем и вријеђа новинаре, ако се новинари хапсе и одузимају им се телефони, ако их тај неко назива погрдним именом он им апсолутно ставља мету на леђа. То никада није безазлено ни пријатно“, рекао је Миличевић. 

Он наводи да људи јавне личности стално гледају и да оне, хтјеле то или не, морају да носе  терет да  буду примјер свим онима који их виде. 

„Ако су они позитиван промјер имаћемо и позитивну атмосферу  међу људима, ако су негативан  примјер онда се то епидемијски шири“, упозорио је Миличевић. 

Он је своје и лично име и испред СДС упутио подршку свим слободним грађанима и њиховом праву на слободу мисли, ријечи и дјела. 

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Апис

09.03.2023 15:26

дижите народ, само ДРЕЧИТЕ а додиговци краду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљин

09.03.2023 15:30

Додиг има плаћене саветнике за вани и за унутра свих струка, а све да пљачка уз подршку страних криминалаца, који узимају државна добра кроз кредите и друге трансакције, а успут домаће хијене деру. Ово се не може промјенити, и да се промени силом додигов режим, ко год би дошао био би купљен тако што би радио као додиг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

09.03.2023 17:57

Није тако,може се,само да честити људи имају подршку градјана,ако је нема онда модај каблове гаси свјетло.

Name

Крајина

09.03.2023 15:31

Цијела република Српска постаје приватна имовина породице додик

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апис

09.03.2023 16:21

На демонстрације- револуцију...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

09.03.2023 18:02

Полако, али сигурно иде у том смјеру. Па ако се народ РСа већ угледао на Србију, како каже предсједник, онда треба и да протестују као у Србији. Ово полако прелази границе доброг укуса!

Name

Татар

09.03.2023 16:31

Оде све у три лепе материне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

09.03.2023 17:04

Додик воли само малене људе, Кошарац, Ћосић али кад сам прије пар дана видио у БЛ Константна Васића он је врх , на се личи само на човјека не личи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рви

09.03.2023 17:11

Господо угасите улицну расвјету,на подруцју теслица босњацка села сијају ко лас вегас а сбрска села немају ни макадамског пута цеститог срамота гдје се паре тросе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

09.03.2023 17:59

Само буџет Милорада Додика није угрожен ,он је најбољи и нај паметнији и владаће докад он хоће и неће са власти отићи без да се деси народ и он по својим поступцима изгледа и да тражи и ово са изазвањем рата и том причом ,за наше политичаре изгледа то није проблем као за нас обичне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Др

09.03.2023 17:59

Требало би несто да радите и зарадите новац. Сједите по канцелријама ниста не радите и хоцете да вам новац падне са неба Радници у опстинској управи висе не раде него сто долазе на посао. За било који папир треба 7 дана муке да их надјес на послу све

ОДГОВОРИТЕ
Name

АТЛАНТИДА

09.03.2023 18:00

Зар народ РС није свјестан да најскупља глава данас у РС је Додикова,све мора да ради шта странци траже,а то је нестанак српског народа због једног човјека.Толико је направио проблема и то се треба дебело платити Страни фактор то искористава и поставља своје услове,а услови су тешки,претешки.....Додик мора на све пристати и крај свега ће бити тежак за РС!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

09.03.2023 20:18

Како некад давно један генерал реце својим војницима 'Многи од вас це гинут у овој битци, али ја сам спреман платит ту цијену'.

Name

Ре србо

09.03.2023 18:42

Констандин васић,онај ћосић љубиша из И.Сарајева и овај јад од начелника Вишеграда,младена ђуревића као да су враћа рођена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сyднеy

10.03.2023 06:21

Све је угрозено и за све нема се пара у бидзету града због смањењих прихода али се увјек мора имати довољно пара да се исплате плате функционерима града које су као да су функционери у Берлину, За насих 8500-9000КМ грос плате мора се имат па макар сви бијељанци поцркали од глади,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антиполитичар

10.03.2023 07:24

Чуј општинари се буне, па мање ви крадите. Превише сте се угледали на републичку власт, сви локални властодршци су све само не сиромашни...

ОДГОВОРИТЕ