Кинески туристи су више него добродошли у СРБ

„Кинески туристи су више него добродошли у Србију. Позивамо их да дођу у Србију ове године и свих наредних година“, рекла је директорка Туристичке организације Србије (ТОС) Марија Лабовић у интервјуу датом Кинеској медијској групи (КМГ).

Србија 09.03.2023 | 10:04
Кинески туристи су више него добродошли у СРБ

Подсетивши да Србију и Кину спајају изузетно добри билатерални односи, да је сарадња две земље успешна у многим областима укјучујући и ону у туризму, Лабовићева је казала да помно прати актуелне важне догађаје у Кини, као што су прво заседање 14. Свекинеског народног конгреса и прво заседање 14. Националног комитета Кинеске народне политичке консултативне конференције.

Сајам туризма у Београду важна прилика да кинески партнери виде опоравак туристичког тржишта у Србији

Недавно је одржан 44. Међународни сајам туризма у Београду, на коме је Кина била почасни гост. Ово је прва међународна промоција кинеског туризма, коју је организовао град Пекинг, након што је Кина укинула сваки вид ограничења. „То је посебно важно за Србију, с обзиром да су 2019. године, која је била претходна рекордна година за српски туризам, туристи из Кине били на првом месту по броју долазака иностраних туриста, а други по броју реализованих ноћења“, оценила је Лабовићева за КМГ.

„Пандемија је зауставила позитиван тренд (долазака кинеских туриста) који смо ми имали и ја морам напоменути да је прошла година била година опоравка када је српски туризам у питању. Имали смо рекордни број долазака туриста, рекордни број ноћења и рекордни број девизног прилива од туризма, чиме смо превазишли ту рекордну 2019. и потпуно се опоравили када је туризам у питању.

И зато нам је било важно да то наши партнери из Кине виде и имали су прилике да се упознају са тим за време трајања сајма, а како се поклопило да се НР Кина ове године отворила за путовања у иностранство, за нас је то такође добра прилика да управо позовемо наше драге туристе из Кине да дођу поново у Србију“, навела је директорка ТОС-а, говорећи о очекивањима од туристичке размене између Кине и Србије.

„Верујемо да ће ово бити година када ћемо имати кинеских туриста у оном броју у ком смо их имали 2019. године“,  додала је она.

Директни летови ће довести више кинеских туриста у Србију

Између две земље од 2017. године важи безвизни режим, а у току прошле године су успостављене две директне авионске линије, које повезују Београд и Пекинг, односно Београд и Тијенђин. Лабовић то види као велику шансу за туристичку размену између две пријатељске земље.

„Сви знамо да је за туризам директна конекција један од главних услова раста долазака туриста и туристичке размене (између) две земље… С обзиром на те рекорде које смо имали пре пандемије, а нисмо имали директан лет, с правом очекујемо да ће се кинески туристи одлучити за одмор у Србији у још већем броју. И сигурни смо да ће у складу са нашим слоганом ‘Доживи Србију’, доћи и понети одавде заиста позитивне утиске“, каже Лабовићева за КМГ.

Иницијатива „Појас и пут“ изузетно важна за Србију

Ове године се обележава десет година од покретања иницијативе „Појас и пут“, која је, пре свега, посвећена јачању међусобне повезаности земаља широм планете.

Лабовићева оцењује да је та иницијатива веома важна и да додатно јача чврсте везе између Кине и Србије.

Србија је једна од земаља која је врло активна у овој иницијативи. „Ми видимо да је то за Србију изузетно важно и са економског, али и сваког другог аспекта јер додатно јача наше заиста чврсте везе и конекције, али утиче и додатно на економско оснаживање Србије“, закључила је директорка ТОС-а.

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Рега

09.03.2023 10:54

Само да не доносе вирусе !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

09.03.2023 11:41

Ста ако се сукобе кинези и нато на балкану, неце ратовати у својо него у тудјој куци

Name

Илија цворовиц

09.03.2023 11:43

Па сто их нисте позивали претходне 2-3 год,у цему је разлика.Као,тад је било вируса а сад га нема.Има,има,итекако га има,само вам сад не пуне главу с тим...

ОДГОВОРИТЕ