Кинески парламент нагласио јачање народне демократије

Највиши кинески законодавац позвао је у уторак Свекинески народни конгрес да подржи и унапреди конгресни систем народа и континуирано унапређује свеобухватну народну демократију.

Свијет 08.03.2023 | 09:00
Кинески парламент нагласио јачање народне демократије

Ли Жаншу, председник 13. сазива Свекинеског народног конгреса, изнео је извештај посланицима, током 14. сазива, који је у току.

Свеобухватна народна демократија је модел социјалистичке демократије који покрива све аспекте демократског процеса и свих сектора друштва, наводи се у белом папиру под насловом "Кина: Демократија која функционише", који је објавила канцеларија за информисање Државног савета Кине 2021. године.

Конгрес и његов управни одбор остали су посвећени руководству Партије, позицији народа као господара земље и управљању заснованом на закону, наводи се у извештају.

У Пекингу је 2021. одржана централна конференција о раду везана за народне конгресе. Кинески председник Си Ђинпинг, такође генерални секретар Централног комитета Комунистичке партије Кине (КПК) рекао је на састанку да свеобухватна народна демократија у Кини "не само да има комплетан низ институција и процедура већ и пуно учешће и праксу".

"То је најшира, најискренија и најефикаснија социјалистичка демократија", рекао је.

У међувремену, у извештају о раду наводи се да је 13. Конгрес осигурао пуну имплементацију Устава и помогао властима током претходног петогодишњег периода.

Конгрес је посебно усвојио Уставни амандман, којим је јасно одређеним ставио до знања да је руководство Комунистичке партије Кине дефинисано карактеристика социјализма са кинеским карактеристикама. Уставним амандманом установљена је и главна улога Мисли Си Ђинпинга о социјализму са кинеским карактеристикама за нову еру у политичким и друштвеним активностима Кине.  

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Корослав

08.03.2023 08:38

Чим наглашавају демокрацију ,одма се зна да иду према диктатури .Сјеверна Кореја је исто Демократска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ниси у праву

08.03.2023 09:18

Демократија на Западу никада није ни лицила на демократију.... Ако је демократија то обухвата ситок појам народне воље за добробит друства а не лазне изборе и бас некога брига ста народ мисли док се све ради против интереса народа....

Name

И Америка наглашава

08.03.2023 09:23

Демократију, само је тамо диктатура крупног капитала, и шта сад? Запад је био алтернатива истоку кад се од плате могао купити стан, сад ти треба кредит од 40 година, а ни сталног запослења нема, тако да, шта је ту демократско?

Name

Хахахах

08.03.2023 11:25

Демократија као у Титовој Југославији или Стаљиновом Совјетском савезу.

ОДГОВОРИТЕ