Данас велике демонстрације због несреће

- Хиљаде радника у Грчкој придружиц́е се данас великом штрајку у знак протеста због трагичне жељезничке несреће, у којој је погинуло 57 људи, а очекује се да ц́е масовне демонстрације кулминирати испред парламента у Атини.

Свијет 08.03.2023 | 07:30
Данас велике демонстрације због несреће

Путнички воз са 350 путника сударио се у близини Ларисе са теретним возом  који је саобраћао истим колосеком у супротном смеру. Након судара избио је пожар.

Несрец́а која се догодила 28. фебруара изазвала је незадовољство јавности због катастрофалног стања грчке железничке мреже, а радници штрајкачи поручују да су за то криве године занемаривања, недовољног улагања и броја запослених, што је све последица деценијске дужничке кризе у земљи, преноси Ројтерс.

Катастрофа је изазвала протесте широм Грчке, а више од 10.000 људи окупило се у недељу у Атини, пуштајуц́и стотине црних балона у небо.

Железнички радници су од четвртка организовали непрекидне, 24-часовне штрајкове, чиме је мрежа заустављена, а они кажу да њихове захтеве за побољшањем безбедносних протокола годинама нико не  чује.

Очекује се да ц́е данашњи штрајк, коме ц́е се придружити и други радници јавног сектора, пореметити и метро, трамвајски и аутобуски саобраћај, а и трајекти ће остати усидрени пошто су и поморски и лучки радници најавили да ће се придружити протесту.

„Направићемо безбедну железницу тако да нико више никада не доживи трагичну несрец́у попут ове у Темпију“, наводи се у саопштењу главног синдиката железничара.

Кровни синдикат који окупља стотине хиљада радника јавног сектора, такође је позвао на целодневни штрајк и протест због "смртоносног злочина", а бројни ученици и групе наставника су рекли да ц́е се придружити митинзима.

Грчка је приватизовала железницу 2017.године продајом италијанској државној компаниј "Ферровие делло Стато Италиане" и она сада послује под именом "Хеллениц Траин".

Очекивања су била да ће наредних година у железничку инфраструктуру, за коју је уз италијанску, одговрна и грчка компанија ОСЕ под државном контролом, бити уложено стотине милиона евра, али се то није десило.

Председник грчке владе Кирјакос Мицотакис рекао је у обраћању нацији да „све указује на трагичну људску грешку“, али је прихватио неке од критика, признајуц́и да су деценије занемаривања могле допринети катастрофи.

(Тањуг) Фото: Тањуг/АП

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

+

08.03.2023 07:30

ТАКО ВАЖАН ПОСАО, ДАТ ТАЛИЈАНИМА. КАДА ДРЖАВА ОСЛАБИ. НЕРАД СВУДА И ХАОС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лос народ

08.03.2023 10:53

Сви протестују само насе овце куцама лезе

ОДГОВОРИТЕ