Јапан милијарде долара улаже на војно опремање

Земља излазећег сунца, која је прошле године и формално донијела одлуку да удвостручи своје издвајање за одбрану, почиње интензиван рад на опремању својих оружаних снага крстарећим пројектилима средњег домета и новим антиракетним системима.

Свијет 07.03.2023 | 21:35
Јапан милијарде долара улаже на војно опремање

Прошле године јапанска влада објавила је да ће до 2027. године удвостручити издвајање за одбрану. Детаљи тог плана посљедњих недјеља полако излазе на свјетло дана, па је сада извјесно да ће добар дио тог новца уложити у куповину и развој ракетног наоружања.

Премијер Фумио Кишида у обраћању пред парламентом саопштио је да ће Јапан за потребе армије купити до 400 америчких крстарећих пројектила Томахаwк, који ће бити уведени у наоружање до 2026. године.

Ријеч је о најновијој верзији ракете из те породице, која има домет преко 1.600 километара и чије је кориштење у оружаним снагама САД почело 2021. године.

Јапан ће радити и на преради домаће противбродске ракете кратког домета од око 100 километара тип 12 како би стекла способност да гађа противникове носаче авиона даље од своје обале, па и циља ракетне лансере у обалском појасу азијског континента.

Ту офанзивну моћ Јапан није до сада посједовао, јер је званично тумачење његовог устава из 1947, у народу познатог као "устав мира", налагало да се земља уздржи од набавке и производње оружја као што су ракете средњег и великог домета или носачи авиона и стратешки бомбардери, које омогућава дејство далеко од своје територије.

Ријеч је о заокрету у безбједносној политици Јапана због тога што су сусједи Кина и Сјеверна Кореја далеко одмакли у развоју и масовној производњи свих типова ракетног наоружања и нуклеарних бомби, те да пасивна одбрана која се састоји у настојању да се пресретну њихови пројектили више није довољна, већ да су неопходна офанзивна средства за удар по ракетним базама на противничкој територији.

Јапан је још 2017. тражио од САД да им размотре продају Томахаwка, што је одбијено, јер је у Вашингтону оцијењено да би било ризично да савремена и тајна америчка војна технологија доспије у стране руке.

Након почетка рата у Украјини и реизбора кинеског предсједника Си Ђинпинга, а с циљем убрзаног јачања кинеских ракетних снага и морнарице, у Вашингтону је, чини се, превладало мишљење да је амерички доминантни геополитички положај у свијету угрожен и војна премоћ САД и њених савезника у Источној Азији на издисају, па сада трансфер убојитих Томахаwка Јапану више није табу.

Влада у Токију је након почетка рата у Украјини саопштила је да ће прихватити амерички захтјев да, слично чланицама НАТОа, своје издвајање за одбрану повећа на два одсто бруто друштвеног производа.

Јапан је до тада годишње усмјеравао око један одсто свог БДПа на војску, што је у зависности од промјењивог курса јена, прерачунато у доларе, углавном износило између 35 и 49 милијарди америчких долара.

Поред куповине америчког наоружања, пуно финансијских средстава биће уложено и у домаће капацитете, нарочито у развој пројектила који могу да пресретну балистичке и хиперсоничне ракете.

Корисник владиних давања биће компанија "Митсубисхи Елецтриц". Она производи противавионску ракету средњег домета познату под ознаком тип 03, која би кроз усавршавање софтвера за праћење објеката у ваздуху требало да буде прилагођена за обарање противничких пројектила и тако употпуни моћ јапанске армије, која већ посједује америчке системе сличне функције ПАЦ3, који су унапријеђени Патриот. Рад на томе треба почети ове године.

Војска планира да антиракетне системе уведе у наоружање 14 јединица, од чега би највећи број њих, како преноси јапанска штампа, чак половина, био распоређен на крајњем југу земље, у близини Тајвана.

Преостали антиракетни системи који користе ову ракету били би постављени тако да штите нуклеарне централе и другу виталну инфраструктуру.

Тип 03 има домет од око 100 километара и слично ПАЦ3, чији је домет око 40 километара и који је ефикасан на висинама до 20 километара, моћи ће да гађа балистичке ракете након њиховог поновног уласка у Земљину атмосферу.

Поред ових система који се стационирају на копну, Јапан посједује антибалистичке пројектиле СМ3, који противничке ракете лове у орбити након што су напустили атмосферу.

Јапан ће дио пакета од неколико десетина милијарди долара додатног новца за одбрану усмјерити на отварање нових касарни на својим острвима у близини Тајвана

(РТС)  Фото: ЕПА/WО2 МАX БРЕЕ/АУСТРАЛИАН ДОД ХАНДОУТ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Са стране

07.03.2023 21:17

Наоружава се Немачка, наоружава се Јапан... Мислим да ће овај пут морати темељитије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

07.03.2023 21:24

Кад имас болесне русе у близини онда ти треба јос висе за наорузање и одбрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

08.03.2023 00:08

Живјела Русија !

Name

Хау бица

07.03.2023 21:33

Ето бизниса, сад је већа потражња за наоружањем него икада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево вам,

07.03.2023 21:51

Демократе међу собом уопште немају потребу за наоружањем јер постоји повјерење између њих и пријатељство, и немају уопште функционалну ни армију ни оружје. Једини разлог наоружавања у задње вријеме су ови тоталитарни режими као што су Русија, нападачки рат на Украјину а послије остала Европа, Кина, с. Кореја итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

08.03.2023 04:58

Да, да, Руси сједили и размишљали, те донијели одлуку 'ајмо напаст Украјину, онако из чиста мира.

Name

Путин хујло

08.03.2023 07:25

А ста су руси урадили? Анектовали Крим у фебруару 2014 референдумон под својим орузјем, Наорузали Донецк и Луганск у марту а у јуну 2014 војно усла у истоцни дио Украјине. Заврсница тог руског " неразмисљања о нападу на Украјину" десава се опстим нападом из 3 смјера сјевер - југ - исток 23 фебруара 2022 . Волити русију безувјетно мозе само ретардирана особа !

Name

Не, нису сједили

08.03.2023 08:18

20 година раде на томе, Путин на челу, да обнове СССР , империју, и да униште демократије. Демократија, то значи нема власти до 2036, доживотне. Јел ти јасно?

Name

+

08.03.2023 07:38

БОЖЕ. САЧУВАЈ НАС. СВИ ЕКСПЛОАТИШУ НАРОД, А УЛАЖУ У ОРУЖЈЕ. УНИШТИЋЕ ЗЕМЉУ. ТЕШКО ЈЕ РАДИТИ ЗА ЖИВОТ, ПО БОЖИЈИМ ЗАКОНИМА. ОНДА СЕ НЕКИ ЗАБАВЉАЈУ, НА ОВАКО ЗСО НАЧИН.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дража

08.03.2023 11:03

Америчке колоније морају сви да купују оружије од америке Да би њихова војна индустрија стварала профит А они наставили по свијету да изазивају ратове , То је систем који користи америка

ОДГОВОРИТЕ