Нема договора о повећању плата просвјетарима

На састанку представника Синдиката образовања науке и културе са надлежним министром нису постигнути обавезујући закључци. Синдикат тражи изједначавање платних коефицијената за запослене у области образовања, науке и културе са осталим буџетским корисницима, министар пребацује одговорност. 

Република Српска 07.03.2023 | 15:50
Нема договора о повећању плата просвјетарима

Умјесто преговора и обавезујућих закључака, ипак само разговори и пребацивање одговорности на Владу. Тако је министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојчић окарактерисала састанак са представницима Синдиката образовања, науке и културе, који траже поштовање Меморандума потписаног 2017. године. 

„Ми смо годинама уназад тражили од ресорних министарстава и Владе Републике Српске да ставе на дневни ред овај проблем и да испоштују Меморандум који смо потписали још 2017. године, који је требао бити испуњен крајем 2022. године.

Будући да кроз буџет и Закон о платама нема тог уједначавања плата, ми настављамо нашу синдикалну борбу и тражимо да се одредбе потписаног Меморандума што прије испоштују.

Тиме би ова неправда која траје годинама коначно била ријешена, да просвјетни радници, радници у образовању науци и култури, на позицијама високе стручне спреме, добију оно што апсолутно заслужују, а то су изједначене плате са осталим корисницима буџета на позицијама високе стручне спреме“, каже Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске.

Синдикалци истичу да запослени у области образовања, науке и културе са високом стручном спремом, којих по подацима Синдиката има између 16 и 17 хиљада, имају до 300 КМ мање плате од колега запослених у органима јавне управе. 

„Сва ова неправда која се годинама вуче угрожава тај дигнитет просвјетног радника и да не кажем да испадамо смијешни пред тим ученицима, родитељима и осталима са својим упорним понављањем нечега што треба да се подразумијева.

Требали би ми да учимо те ученике своје, да сарађујемо са родитељима, са заједницом, на фер и коректан начин, а на тај начин претпостављам и да би требали и наши представници, односно наши надлежни, министарство и сви остали да се опходе и разговарају са нама“, поручује Милош Колунџија, члан преговарачког тима.

Из Синдиката кажу да ће Влади и ресорним министарствима пружити још неколико дана за преговоре, након чега ће предузети све облике синдикалне борбе, укључујући и оне радикалне. 

(БН)  Фото:БН

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Профа

07.03.2023 15:05

Ништа ново у земљи чуда. Никад нисмо ни имали министра кога интересују просвјета. Увијек су тај ресор добијали људи из ситних странака које интересују само фотеље и ништа више. Образовање је дефинитивно на маргини друштва и биће док је свијета и вијека. Обећања и лажи слушамо само пред изборе. У памет се народе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

07.03.2023 19:19

Тразите веце плате а директор у Дворовима врси мобинг на запосленима,да морају гласати против Петровица.

Name

Дјода

07.03.2023 15:07

Представа за јавност. Које радикалне борбе. 50% просвјетара и сви директори примњени преко Снсда и Уједињене Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уцитељ

07.03.2023 15:19

родитељу,ајд да се кладимо у 500 € да мали неце на поправни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сомеоне

07.03.2023 15:32

подрска просвети, радио сам у просвети око 7 година, сада сам на послу који траје дупло висе дневно и не би никад се висе вратио у просвету, дзаба и распусти и дневно 4-5х посла, то је један јако тезак посао, и заслузују да имају веце плате

ОДГОВОРИТЕ
Name

Земо

07.03.2023 16:45

Сви незадовољни , а нико не сме на улицу . Погледајте Срби , како то раде Французи , Грци . Нема шале са народом.

Name

ре сомеоне

07.03.2023 17:21

Радим 30 година у просвјети,када одузмем топли оброк који не примамо и минули рад моја плата је 1300 км са ВСС.Толико о просвјети и понизењу

Name

Доротеа

07.03.2023 16:26

Никад гори кадар. Показали су се у корони. Били су недоступни,нису држали предавања онлине,обављали своје приватне послове. Трајно су уништили генерације одличних ученика,који су ускраћени за знање.Она ћурка од министарке се није снашла уопште.Радили шта су хтјели и данас исто. Просвјетна багра која се није могла нигдје уписати,па дошли у просвјету. Част изузецима,али су у мањини.Да буде професор неко ко је ишао на поправни.У великом смо проблему. Нису заслужили ни минималац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

07.03.2023 20:57

Док је на примјер сав кадар у органима јавне управе и прешколован, све одликаши са дипломама са државних факултета. Умрли радници, раде прековремено никад не користе боловање и као такви и заслужују плате које имају.

Name

Суки

07.03.2023 21:21

Цурка министарка се,напротив,снасла.Досла до дипломе доктора,бивса конобарица,купила стан да ти памет стане и бога питај ста јос.Није она сјела у фотељу ради просвјетних радника вец ради себе.

Name

Само да јавим

07.03.2023 17:18

У Федерацији ускоро увецање накнада за борацке категорије. Исплата за јануар и фебруар ретроактивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЧО

07.03.2023 20:00

Сједи јединица из гласања. У октобру си изабрао и добио, што си и тражио. Ништа вам не треба дати, а и не учите дјецу ничемо што је добро и корисно. Има ли вас са фалш и купљеним дипломама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

08.03.2023 09:24

Ал зато полицајац са средњом стручном спремом у дежурани и двадесетак година радног стажа има око 2.000,ооКМ.Сви у полицију јер и онај који је скоро почео радити има1.600 као и професор.Овом ентитету није ни стало до школства а то се види по изабраним министрима до сада као и приватним факултетима гдје ухљеби исте завршавају.Овим на власти и није стало да м кадар буде школован и паметан јер су им потребни глупи са било каквим факултетом и они добију посао, а они са државним, мало паметнији нису потребни јер могу постављат овим на власти питања на која они не могу нити знају одговорити јер и њих има доста са тима назови факултетима.Тако људи полако одлазе и продају своју памет вани дје их једва чекају да додју, а овдје ће остати глупи и неспособни за рад а како чика Додо рече да ће увест радну снагу уз вана (албанце,пакистанце и др.) па нек га они опслужују и његове.Једино ми је жао што су борци толико глупи да власт млати са њима како хоће.Џаба ратовали а на власти они који су шверцовали и били дезертери.Ј... овакудржаву у којој смо ми "С", јер нам и не треба са оваквим понашањем.

ОДГОВОРИТЕ