“БиХ се налази у зони високог сигурносног ризика”

Огроман пад страних инвестиција у прошлој години и одлазак великих компанија је увело Босну и Херцеговину тренутно у зону високог сигурносног ризика, става је економски стручњак Драшко Аћимовић. Шта то значи?

Босна и Херцеговина 06.03.2023 | 12:26
“БиХ се налази у зони високог сигурносног ризика”

“Земље које инвестирају на одређеном страном подручју труде се да то подручје остане мирно. Ми то немамо – постајемо све рањивији и долазимо у све опаснију ситуацију”, наглашава Аћимовић, додајући да је оваква неспремност нарочито опасна и због тренутних геополитичких околности насталих почетком агресије на Украјину. Другим ријечима, док се спрема нови круг пакла, БиХ остаје без заштите појединих великих компанија.

Нашу земљу су у посљедње вријеме напустиле неке од највећих свјетских фармацеутских компанија, Глаxо, Астразенеца и Санофи.

“То је страшан сигнал, то је можда и посљедњи удар био у задњем периоду”, истиче Аћимовић.

Наравно, ту је и МцДоналдс, који је БиХ напустио прошле године, остављајући је као једну од ријетких европских земља без овог ланца брзе хране.

“МцДоналдс није само трговачки ланац, то је специфична категорија за мјерење статистичких података у цијелом свијету. Када изгубите таквог инвеститора и друге фармацеутске компаније, а без да сте разговарали с њима, они ће отићи у друге земље, попут Србије, гдје ће запослити хиљаде људи и од државе добити субвенције помоћи и сва документа која су им потребна. Ми то не дозвољавамо и увлачимо се само у још већи проблем”, става је Аћимовић.

Оваква дешавања за посљедицу ће имати и ограничавање утицаја на цијене и квалитет производа.

“Онда је то зачарани круг, вама се кроз квалитет живота повећава смртност и болести. Да имамо статистику видјели бисмо колико је порастао пораст на здравствени систем јер су људи сиромашни и немају шта да једу”, додао је Аћимовић.

Поред бројних примјера властитих напора везаних за довођење инвеститора, а који су уништени недостатком воље, Аћимовић напомиње и на свој разговор са једним од политичких лидера. Како каже, лидер једне од политичких партија кроз разговор с њим није показао ни најмању вољу за отварање великих фирми у Кантону Сарајево – конкретно, било је ријечи о фирми из Белгије која се бави прерадом отпадних вода.

(Н1)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

словенац

06.03.2023 12:19

отјерат це додик све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 13:42

Ко це доци на овакву реторику и понасање да улози новац. Са овом политиком и незнањем само криминал успјева

Name

Јоја

06.03.2023 21:29

Само нека иду доци це неко други мозда кинези ,руси ко зна ...

Name

Илија цворовиц

06.03.2023 12:28

Па добро,јесу то знацајни показатељи,али нису неминовно из тог разлога о ком он говори.Има ту хиљаду других цињеница због којих ино фирме напустају одредјено трзисте.То су озбиљне фирме,озбиљне анализе,логистика...

ОДГОВОРИТЕ
Name

лила

06.03.2023 12:29

Кад аналитичари не прочитају дневне новине и баљезгају о одласку МцДоналдса, а немају појма зашто је то тако испало. За 2мј. 500мил. више прихода у држави, а он прича о одлазећим инвеститорима. Ал нека је само све црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

06.03.2023 13:25

Отишао ти је "Пепси" из Лакташа, и то у Србију, замисли ! Фирме из Србије, које имају преставништва у БИХ, сва су у Ф.БИХ ! Наравно, није све црно, тамно је,можда и у твом Селу изграде "кружни ток", па вам буде још свјетлије!

Name

радник

06.03.2023 13:33

таквима као ти треба укинути и хљеб.

Name

Ре

06.03.2023 14:50

Када би ти знао-знала, од чега су ти приходи, вјероватно неби написао-написала такву глупост ! Ти приходи су остварени захваљујући инфлацији и сталним поскупљењима, а никако благостањем и успјешним пословањм !

Name

Миле

06.03.2023 12:32

Не вриједи причати паметно глувим лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.03.2023 14:10

Наше власти су весто искористиле рат Украјине на свим пољима направили огромна неоправдана поскупљења.

Name

паљанин

06.03.2023 13:31

Налази него ста, док рујо буде гадјао из бих даље циљеве бас цемо бити без ризика а мсм да су великом ризику. Е моје лазне водје лазни народе дизи устанак против лопова црно нам се писе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.03.2023 14:40

Овај Аћимовић, да је иоле озбиљан економски стурчњак или пословни човјек, не би се из иностранства вратио код нас... Класичан продавач магле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гедзо

06.03.2023 15:02

Који инвеститор це улозит новац у БиХ ако њен вјерски лидер Кавазовиц позива Босњаке да спреме орузје. Позива на рат..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 18:09

Твоје двориште је пуно смеца. Прво њега цисти па онда гледај код комисије.

Name

Приједорцанин М.

06.03.2023 18:14

Еее мој Аћимовићу.зар мислиш да ће ђокић или клошарац привући или довести стране компаније.дошли би они али док постоји титин и комунистички систем,приче о отцепљењу референдуми итд.неће ни кокошињац правити.наступила летаргија а млађи одлазе а подмладак сања о одласку.овом простору и народу нема спаса док ови владају.