Нова тужба против министарства у Влади Српске

Од Министарства се легитимно очекује да суспендује све активности у вези овог пројекта док његова реализација, евентуално, не буде подведена под законски оквир.

Република Српска 06.03.2023 | 09:47
Нова тужба против министарства у Влади Српске

Центар за животну средину поднио је тужбу против рјешења којим Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске одобрава Допуњену коначну верзију Студије утицаја на животну средину, израђену за пројекат изградње и кориштење хидролектране “Мрсово” снаге 36,8 МW, планиране на ријеци Лим, општина Рудо.

Ово је друга тужба коју Центар подноси против Министарства због преурањеног одобравања Студије утицаја за овај приватни пројекат.

Подсјећамо да је пресудом Окружног суда у Бања Луци из децембра 2022. године, поништено рјешење којим се одобравала коначна Студија утицаја, а која је претходила Допуњеној верзији, која се сада оспорава.

Наиме, наведена пресуда је донесена у поступку који је Центар покренуо крајем децембра 2021. године, када је поднио тужбу против Министарства због одобравања Студије утицаја на захтјев инвеститора “Цомсар Енергy Хyдро” д.о.о., из разлога што је поступак израде и одобравања студије обиловао процедуралним и другим недостацима.

Између осталог, цијенећи наводе тужбе, суд је као основни разлог за поништење претходне Студије нашао чињеницу да у истој нису јасно и прецизно представљени сви утицаји на животну средину, тј. конкретно, није било јасно и прецизно утврђено “нулто стање” животне средине — а што је била обавеза Министарства, јер је неспорно да би пројекат могао изазвати значајан негативан утицај на животну средину, односно у знатној мјери угрозити животну средину.

Међутим, иако је суд закључио да се оправданост објекта са еколошког аспекта мора цијенити већ при првом одлучивању о одобравању Студије, Министарство је у поновљеном управном поступку, у којем је наложена допуна спорне Студије, ипак поново пропустило да обезбједи адекватно утврђивање нултног стања биодиверзитета, конкретно, стања ихтиофауне у ријеци Лим.

Напротив, умјесто обезбјеђивања адекватног утврђивања и познавања нултог стања, прије одлучивања, и то примарно строго заштићених и заштићених врста, израђивач у сврху допуне Студије тек наративно износи појединости о врстама које обитавају у ријеци Лим, реферишући се при том на резултате истраживања и улова из 1987. године, те литерарне изворе из 1971. године.

Додатно, а усљед чега је евидентно да уопште нису вршена истраживања ихтиофауне, упућује и констатација израђивача да у ријеци Лим постоје станишта 12 врста риба из пет породица (Салмонидае, Тхyмаллидае, Цyпринидае, Цобитидае и Цоттидае), те да, упркос томе, закључује да је потребно извршити додатна истраживања ихтиофауне. Усљед очигледног пропуста таквог истраживања, а које је неопходно за адекватну допуну Студије, те утврђивања нултог стања на основу података и литерарних извора старих преко пет деценија, јасно је да адекватне мјере заштите и очувања ових врста у оквиру допуњене Студије нису нити могле бити прописане — а што је Министарство очигледно прихватило.

Овај приватни пројекат ће имати и прекогранични утицај, те, иако још увијек није у фази изградње, у јануару 2022. године, Министарство се постарало да инвеститору изда и еколошку дозволу упркос процедуралним препрекама за то, односно неправоснажности Студије утицаја, што представља претходно питање за које је искључиво надлежан суд.

Стога, од Министарства се легитимно очекује да суспендује све активности у вези овог пројекта док његова реализација, евентуално, не буде подведена под законски оквир.

(Антикорупција) Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Увијек исто

06.03.2023 09:40

Нажалост, министарства у Влади РС умјесто да заштите ово што је остало од природе у РС, урушавају исту константним незаконитим поступањима а ради личног богаћења појединаца (читај: Ђокић и др.). Тако су дозволили и екоцид у селу Медна код Мркоњић Града јер су дозволили отварање рудника угља без било какве контроле и незаконито у свим сегментима? Нажалост доживили смо да министри у Влади РС раде на уништењу наше Републике Српске и то нажалост бахато и отворено, тако да су за народ дефинитивно гори од Османлија, Аустроугара и других ранијих окупатора?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.03.2023 10:45

Сва министарства су под чизмом нашег генерала а он ће све али баш све дати за један грам власти

Name

Дај,

06.03.2023 10:55

Одлучите се зашто је Додик крив или зато што Мрсова није изграђено или што су укинуте те разне еколошке дозволе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стварност

06.03.2023 11:51

Министарство за прост.уређ.грађ.и екологију је зло овог друштва. Дозволе које издају зависе од тога који је тајкун у питању, а не на основу закона. Само се надам да ће једног дана одговарати за сва загађења која су свјесно дозволили, а самим тим су и највећи кривци за масовно обољење становништва. Страшно, страшно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 16:10

А Ви сте струцњак па сте сте горе наведено неспорно утврдили уз помоц адекватних доказа,анализа, процјена,истразивања?

Name

БОБ РОЦК

07.03.2023 06:53

Претвориш све ријеке у баре

ОДГОВОРИТЕ