Бивши и садашњи студенти забринути: Како ће се афера одразити на њихове дипломе?

Из неформалне групе грађана “Акредитоване високошколске установе – признате дипоме” кажу да је тешко за повјеровати да било ко из власти, укључујући и новоименованог министра Жељка Будимира, није био упознат са издавањем лажних диплома у Републици Српској, подсјећајући на изјаву његовог претходника, дату још прије двије године, поводом формирања Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Републици Српској.

Република Српска 06.03.2023 | 09:40
Бивши и садашњи студенти забринути: Како ће се афера одразити на њихове дипломе?

 – Ово је почетак краја приче о лажним дипломама и свега што се у области високог образовања у Српској појављује у негативном контексту.

Док надлежни за област високог образовања у Републици Српској невјешто перу руке од одговорности за највећу послијератну аферу у овој области, високошколске установе из овог ентитета обухваћене акцијом “Кластер” суочавају се са опасношћу од ускраћивања акредитација, па и забраном даљнег рада.

С тим у вези, појавила се и бојазан њихових бивших и садашњих студената за статус њихових диплома, односно наставак школовања.

Конкретне мјере заправо су надлежни већ и најавили.

С једне стране, из Агенције за високо образовање РС (АВОРС) је најављено да би могли обуставити процес реакредитације за установе које су у том процесу, а са друге је министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Жељко Будимир изјавио да је затражено од Инспектората Републике Српске да поступа након полицијске акције спроведене у дијелу високошколских установа, како би се извршила провјера и предузеле законске мјере, па ако је потребно и одузимање дозвола за рад одређеним установама.

 – Неће бити повлаштених и од Инспектората се очекује да се оштро обрачуна са свим негативним појавама у високом образовању, изјавио је Будимир.

На овај развој догађаја, када је афера “Кластер” у питању, реаговали су студентски активисти окупљени око иницијативе “Акредитоване високошколске установе – признате дипоме”, који већ трећу годину указују на проблем не само издавања лажних диплома, него и издавања диплома од установа које немају акредитацију, па чак нису ни уписане у регистар АВОРС и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ (ХЕА БиХ).

Из ове неформалне групе грађана кажу да је тешко за повјеровати да било ко из власти, укључујући и новоименованог министра Жељка Будимира није био упознат са издавањем лажних диплома у Републици Српској, подсјећајући на изјаву његовог претходника, дату непосредно по формирању Комисије за борбу против негативних појава у високом образовању у Републици Српској, још прије двије године.

 – Република Српска ће пружити одлучан одговор на све негативне појаве у области високог образовања. Контролисаћемо издавање диплома, рад и ангажман наставника и сарадника, испуњеност услова за обављање дјелатности, а посебан акцент је сарадња са надлежним органима у Брчко Дистрикту и Федерацији БиХ. Уочено је да сарадња инспекција није на задовољавајућем нивоу, а то је предуслов да би оперативно дјеловали по овим питањима.

Ово је почетак краја приче о лажним дипломама и свега што се у области високог образовања у Српској појављује у негативном контексту, изјава је од 17.02.2021. године тадашњег министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђана Рајчевића, која је заправо потврда да су надлежни за високо образовање знали за те појаве.

Као што је познато, у акцији Тужилаштва БиХ и СИПЕ, на мети истраге су декани и професори високошколских установа Зоран Калинић, Васо Пајић, Владимир Стојановић, Војислав Шкрбић, Денис Працић, Драган Илић, Горан Лаловић, Душан Перић и Љубиша Тодоровић.

Медији су пренијели да су акцијом из Републике Српске обухваћени Паневропски универзитет “Апеирон”, Независни универзитет Бањалука, Универзитет за пословне студије, Висока школа за примјењене и правне науке ”Прометеј” Бања Лука и Универзитет за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука.

На основу изјава званичника из ресорног Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС и АВОРС, а према истраживању НГГ “Акредитоване високошколске установе – признате дипоме”, најближи опцији обуставе процеса реакредитације и ускраћивања дозволе за рад, покаже ли се истрагом основаност сумњи о издавању лажних диплома у њима, су двије високошколске установе из Бања Луке – Паневропски универзитет “Апеирон” и Висока школа за примјењене и правне науке ”Прометеј”.

Продужени рок за нову акредитацију истиче им у овом и идућем мјесецу, односно “Апеирону” је претходна важећа истекла 24.3.2021. године, а Допунским рјешење Агенције продужена је до 24.3.2023. године. “Прометеју” је акредитација истекла 18.4.2021. године, а Допунским рјешењењем АВОРС сматра се акредитованим најдуже до 18.4.2023. године.

Универзитету за пословни инжењеринг и менаџмент Бања Лука акредитација је истекла 4.10.2022. године, а како у том року није завршен поступак реакредитације, одређен је нови, најдужи рок за обезбјеђење нове акредитације до 3.4.2024. године. Универзитет за пословне студије Бања Лука акредитован је 20.12.2019. године са роком важења акредитације до 19.10.2024. године.

За најчешче помињани у акцији “Кластер”, Независни универзитет Бања Лука, Агенција за високо образовање РС је 12.8.2019. године упутила допис Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета у БиХ којим је затражила препоруку за акредитацију НУБЛ и његових студијских програма.

Како није добила одговор АВОРС је 15.10.2019. године издала Рјешење о акредитацији ове установе и пет студијских програма на пет година, а 14.6.2021. године и рјешење о акредитацији још једног студијског програма. Накнадно је 5.8.2021. године НУБЛ у Државни регистар високошколских установа уписала и ХЕА БиХ, са роком важења акредитације до 15.10.2024. године.

У поменутој неформалној групи грађана имају резерву у погледу најава министра Будимира да је затражено од Инспектората Републике Српске да поступа након полицијске акције спроведене у дијелу високошколских установа, како би се извршила провјера и предузеле законске мјере.

 – У више случајева смо тражили ванредни инспекцијски преглед, али су одговори које смо добијали од Просвјетне инспекције били неодређени и без конкретних реакција. Раније за “Слобомир П Универзитет”, који је готово двије деценије радио и издавао дипломе, а да није био уписан у Државни регистар високошколских установа у БиХ, а затим за Високу школу за туризам и хотелијерсто Требиње, која још увијек није уписана, а издала је више од 400 диплома.

Конкретно смо недавно тражили провјеру и да ли Висока медицинска школа здравства Добој има само акредитацију установе и једног студијског програма, а уписује студенте и изводи наставу чак на седам студијских програма.

У свим поступањима Просвјетне инспекције су накнадни одговори били увијени и по нама намјерно непотпуни и без конкретних информација, кажу из НГГ, додајући да више то неће толерисати и да ће се убудуће, по таквим реаговањима, директно обраћати Тужилаштву БиХ и истражним органима, са расположивим конкретним подацима.

(<стронг>Антикорупција) Фото: И.М.Н.

Коментари / 85

Оставите коментар
Name

Лажне дипломе

06.03.2023 08:56

90% ових данас минстара и разноразних снсд ухљеба има дипломе које су стекли куповином на бензинским пумпама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Увијек по несто

06.03.2023 10:56

Раније вецерње сколе сад факултети.

Name

Радана БЛ

06.03.2023 11:10

Па како би другације досли на све те позиције полуписмени министри?

Name

ре

06.03.2023 11:16

Забринути су за своје купљене дипломе и лажна радна места по државним предузећима и радна места која су отели нама са дипломама БГ универзитета пре Болоње. И треба да буду забринути, доста је шљам и олош овде одузимао право на рад свих нас поштених студената и запошљавао се преко везе са купљеном дипломом.

Name

реакција

06.03.2023 11:21

Од како су измишљени ти приватни факултети, уништени су и државни и оно нешто мало што су учили на БЛ и СА универзитету и то је све срозано, што болоњским системом, што легализовањем куповине диплома на приватним факултетима, што је срозало и оно мало критеријума на државном. Сад је разлика између првиатног и државном у томе што се на приватном купује диплома а на државном студира по критеријумима и на нивоу некадашњих средњих школа.

Name

оља

06.03.2023 12:04

ово сто нас воде имају те дипломе

Name

Ре

06.03.2023 12:10

Лазне дипломе , лазне патриоте , и лазни предсједник . Све је лаз.

Name

Дудуцење по кукурузима

06.03.2023 17:00

Све дипломе пц-а су једва добре за гузице... Све до посљедње, дрзавне, приватне, те папирцине нико нормалан не признаје!

Name

ре

07.03.2023 16:26

Државни факултету су због недостатка студената принуђени да купе све са улице без икавог критеријума, кад неме заинтересованих за студирање неких факултета, онда може да буде примљено све редом, не постоје критеријуми приликом пријема, нити се тражи икакво знање. Отуда је јасно какви су постали државни факултету у БиХ и РС због легализовања куповине диплома на приватним универзитетима којих у БиХ има 20. Државни факултети се боре за опстанак и одржавање радних места којекаквих кадрова који су звања професора факултета стицали у странкама од рата па све до данас. у СДС-у, у ПДП-у, и СНСД-у, СП-у, ДНС-у итд. Државни факултети у БиХ су тренутно на нивоу средње школе и то се више нигде у Европи не признаје. Ко хоће да студира нека што даље бјежи од РС и Босне.

Name

Стање ствари

09.03.2023 10:18

Вјестацка дрзава се растоцила као трула диња..

Name

Кики

06.03.2023 08:58

Мала дигресија, нису то студенти, то су купци лажних диплома. Разлика је велика.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

06.03.2023 10:41

Додји Ви на дрзавни факултет па да видите ста је просвјетна мафија. Од педера и рекетаса до педофила. Нема цега нема, а ви се ухватили приватних скола

Name

Ре кики

06.03.2023 11:19

Тацно тако, то је огромна разлика.

Name

Вуче

06.03.2023 12:33

Управо тако! Ко гарантује да нема на државним свега и свачега. Оштетили мб{ге студенте " продајом" .

Name

Бијељина

06.03.2023 09:01

Шта је са УПС у Бијељини и власником Перицом Глигић? Експерт за дипломе само тражите која вам треба основан, средња или факултет: А о докторским да не причате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Бијељина

06.03.2023 13:41

Перица Глигић све може и секретар ЦК да завара траг а он једини стоји иза кавази диплома.

Name

0

07.03.2023 06:59

Акциска понуда ДИПЛОМА .Градјани кои имају новац брзо у куповину јос мало се продају.

Name

Лакташи

06.03.2023 09:03

Сад главни удар на приватне факултете а афера тону и на државним.Уосталом Баја је је јасно рекао дзаба индекс ако немаш секташку књижицу.То је јад и чемер а народ и даље шути?

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

06.03.2023 09:05

Има ли одговора за дипломе у Бијељини УПС факултет, власник Перица Глигић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

06.03.2023 09:06

То режим тренира строгоћу, зато што није добио довољно гласова на протеклим изборима, да би добили посао са таквим дипломама морали су гласати а нису , ове ће бити једно извјесно војеме па онда појео вук магарца , јел су високи функционери власници приватни факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре перо

06.03.2023 13:40

Има пола државних институција са перичиним квази дипломама. Јавна тајна. Перица Глигић ректор.

Name

Семберија

06.03.2023 09:06

Пола Бијељине са дипломама власника Перице Глигић , хитно провјерити све па и његову диплома доктората?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

06.03.2023 09:10

ПА МОРА ДА СУ ОВИ ДЕКАНИ САМИ СЕБИ ПРОДАВАЛИ ДИПЛОМЕ ...ОВИ КУПЦИ СЕ МНОГО БЛЕСАВИ ПРАВЕ . НАЖАЛОСТ, НЕЋЕ БИТИ НИШТА,СА КУПОВНИМ ДИПЛОМАМА СЕ РАДИ У ДРЖАВНИМ ИНСТИТУЦИЈАМА ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додикова политика

06.03.2023 09:13

Даје резултате. Све пропада

ОДГОВОРИТЕ
Name

танго

06.03.2023 09:18

Нека кажу којима политичарима су продали дипломе и ослободити их оптужбе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма немој

06.03.2023 14:14

Ова земља се распада због таквих "интелектуалаца". Ваљда знаш шта су наводници и зашто сам их ставио. Сва паметна и образована дјеца одоше,а овде капу кроји шљам са купљеним папирићима. Шта мислиш докле ће то моћи тако?

Name

Рт

06.03.2023 09:19

Који имају те дипломе нека се запитајубста су науцилибибста знају а они који студирају нека прекину на вријеме и не тросе паре, који мисле да могу нека изволе на дрзавни факултет и нека показу да могу. Сви који ту додју знају да су доси да лако добију диплому. Неки су прицали да код куце ураде семинарски некакав и да је то као полозен испит

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пролазник

06.03.2023 09:26

Зао ми дјеце која се труде а неко на овај нацин доведе у питање њихов труд.Али дјецо не брините само два ресења имају. 1.Да це све то политицари испеглати и затајити, јер њих има ту у великој мјери са лазним дипломама.2Да це се све разоткрити и сколство довести у ред, сто бих одговарало и студетима.Сумњам у ово друго, али ко зна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Овако

06.03.2023 10:42

ова дјеца на приватним се бас труде хаххаах

Name

...м

06.03.2023 09:29

Хахаха.... нека се и они за несто забрину кад већ нису бринули за учење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

06.03.2023 10:42

Ако је студент зарадио диплому без обзира где не треба га дирати а оне лупезе који су то на било који други начин стекли треба избрисати из система и нека кривично одговарају

Name

Дарко

06.03.2023 09:35

Цуј стаце бити са дипломом!!?Диплому у ватру и у затвор, свјесно сте куповали лазну диплому

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

06.03.2023 15:32

Ај' не дипр.

Name

Лаз правио се будала

06.03.2023 09:37

Тај министар Зељко Будимир је бас радио на Нубл као асистент па послије преко политике која је створила И верификовала Нубл пресао на дрзавни УНИБЛ ,Који је опет гори од Нубла, уцрствовао у издавању лазних диплома а сада се правио будала. Када је досао из СМоста крува није имао а тадасњи ректор Нубла Зоран Калиниц му је прузио руку спаса. Срам га било

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има их још

06.03.2023 09:45

А Синергија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.03.2023 10:50

То је посебна прица.

Name

Зекс

06.03.2023 09:45

Заврсио сам дрзавни Факултет. Ста је са корупцијом и купивином диплома на дрзавном Универзитету? О томе цути власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ.

06.03.2023 12:27

Из искуства? Ја имам завршен ЕТФ и не знам никога са државним факултетом да је шта купио.На приватним је градиво нула.

Name

Злочин над народом

06.03.2023 09:45

Бивши студенти су већ министри, а нови тек требају постати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

06.03.2023 12:04

Тако је брате, да видите ста се тамо ради и како се заврсава факултет

Name

XXЛ

06.03.2023 09:47

А ста на то каже Лондонски студент, морате господо прво кренути од себе самих па скроз по дубини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

06.03.2023 09:50

Само апеирон затворите, да вас не би лијечили аматери и незналице!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

17.03.2023 14:57

Таквих има и на државним факултетима, тамо је ситуација још гора, али су они некако заштићени!!! Да кренемо од дипломе Изетбеговићке? Колико их је само са државног изашло без икаквог знања!!!

Name

Напредак

06.03.2023 09:55

Све је то сада сјело на своје: лазне дипломе, лазни предсједник.. друствене иновације папакланд-а из цаса у цас..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

06.03.2023 10:04

Већина људи са приватним сега мега дипломама су чланови секте, тако да је за њих лако.Страшно је шта је Бурлина власт за 17 година урадила високом образовању.И даље тврдим да нема купљених приватних диплома свако са државном би се могао запослити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

06.03.2023 10:05

Код бурле је увјек било све тако да се човјек забрине у његовом хаос криминалу, како да се преживи са његовим аферама и у његовом режиму РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

06.03.2023 10:11

АКО СТЕ КОКЕТИРАЛИ СА ОВИМА И СНАЛАЗИЛИ СЕ НА РАЗНЕ НАЧИНЕ. УСПУТ СТЕ ОБИШЛИ ВРУЋУ СТОЛИЦУ И НЕПРОСПАВАНЕ НОЋИ, НАРАВНО ДА ЋЕ СЕ ОДРАЗИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛОНДОНСКИ ? ЂАК

06.03.2023 10:11

ЛОНДОНСКИ ДАК У СВОМ МИНИСТСРСТВУ.. СВИ СУ ПОКУЛОВАЛИ ФАЛС ДИПЛОМЕ.. КОНОБАРИЦЕ ПЈЕВАЦИЦР... ? ? ? ? ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

06.03.2023 10:14

У Српској треба позатварати све приватне али и тзв државне факултете. Све је то иста багра. До јуче копао септичке јане а данас доктор наука. На Палама окрене бика на ражњу и добије докторску дипломе. Поништити и све дипломе из Србије осим Београдског и Новосадског универзитета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сва поента је

06.03.2023 10:15

Они паре за лазне дипломе а све су само куповне а од њих паре за акредитације и отале "папир" мантре.... Знање, уцење, урусени образовни систем, сам неквалитет образовања у тим установама није никада ни био предмет ни контроле и забринутости а самим тиме ни урусавања друства....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драганупс

06.03.2023 10:16

Сад ће горе поменути "универзитети"јел те Мало масније искеширати пара, па ће се то све лијепо заташкати. А ови професори даље могу само предавати негдје на фарми прасићима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лака

06.03.2023 10:17

Одговорно тврдим да ниједна диплома на приватним факултетима није валидна. Све ама баш све су купљене и ниво знања је чиста нула. Проблем је што су се са таквим дипломама запослили у државним органима преко 95 посто њих...муп предњачи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам

06.03.2023 11:07

Ни јwдна једина. Нема уцења самим тиме ни икаквог знања цекас звање.... Тј. само је ствар да ли се на брзаке купило или цекало редован истек рока за сколовање....

Name

Коле

06.03.2023 10:17

Знају сви који су уписивали те лажне фамултете да купују диплому. Тако да не знам ста имају бити забринути. Нису могли завршит нити један државни факултет па хајде ове добро познате танге франге школице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједор

06.03.2023 10:25

Све понисити, од поцетка се зна да су ри факултети за муљање. И они сто су исли на легалан су нацин куповали као исли на предавања. Само су се појављивали и уписиване су овјене. Крива је власт сто је дозволила отварање у свакон селу факултета! Све у затвор и смјенити људе са приватним факултетима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вања

06.03.2023 10:28

Требало је све те приватне факултете позатварат и поништит дипломе. Или не поништит, али да се не признају у државним институцијама и јавним предузећима. Вратит их на средњу стручну спрему, а те послове да раде људи са редовних државних факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

06.03.2023 10:30

Стишаће се ово јер пола државних службеника је са купљеним дипломама, тако да није никоме у интересу да се ситуација расчисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

06.03.2023 10:36

Имате ли Ви драга господо икаквих других тема осим диплома. Вама су дипломе поресд свих прогблема у дрзави једини проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Полетарац

06.03.2023 11:16

Радоване, те дипломе су узрок вецине проблема у дрзави... распадамо се као друство јер смо допустили да нас воде људи који не знају апсолутно ниста. Сто је најгоре, убједјени су да знају све или да су толико паметни да це се "снаци", па им не пада на памет цак ни да питају некога ко зна ста да раде. Како да имамо здраву економију и добро образовање када ови на власти једноставно не знају како да то остваре? Дипломе су узрок свих проблема!

Name

Истина

06.03.2023 10:39

Бања Лука је центар региона за куповину диплома,то знају сви осим оних који су то давно требало спријечити. Штета је највећа за праве студенте који стварно уче!

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Истину,

06.03.2023 10:53

Са наше стране Републике је то ипак Широки Бријег.

Name

Ре Истина

06.03.2023 17:15

Травник води испред свих... Срамота је ста се десавало И треба затворити све те факултете. Стета је уцињена али не морамо трпити зло неструцности И даље..

Name

бб

06.03.2023 11:19

Све ове дипломе поништити и ето 50 000 нових радних мјеста

ОДГОВОРИТЕ
Name

дотт

06.03.2023 11:37

И Додик је после трогодишње средње месарске школе уписао факултет, како је то могуће. Значи он је био фалсификатор и у Титово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма опустено

06.03.2023 12:18

Нема везе нек вам одмузму дипломе ал немогу вам узети знање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трта

06.03.2023 14:16

Наравно. Моје знање и вишегодишње искуство које имам са радом у приватним фирмама нико не може одузети. Срео сам многе студенте са државним дипломама који знају мање од обичног радника али те се не задрже дуго, углавном оду на буџет. Није битно гдје си стекао диплому већ како.

Name

Дриглер

06.03.2023 12:33

Па ми имамо лажног предсједника значи све је овдје ЛАЖ???????? Осим истине да од и због тог лажног предсједника све и почиње….

ОДГОВОРИТЕ
Name

Росуље

06.03.2023 12:43

Диплому ми могу узети, али знање не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

.

06.03.2023 13:55

Хаха, управ тако

Name

+

06.03.2023 13:28

ПА НИ ДОДИК НИЈЕ МОГАО УПИСАТИ СА ТРОГОДИШЊОМ СРЕДЊОМ ФАКУЛТЕТ. АЛИ ВЕЋ КОД ТИТЕ СЕ ОН ПОЧЕО СНАЛАЗИТИ. АКО СИ РАДИО МНОГО,И КОД ТИТЕ ЈЕ СМАТРАНО ГЛУПО. ВЕЋ ОД 80 СУ САМО МЛАТИЛИ ДИПЛОМАМА. И ТО ЈЕ БИЛО ДОВОЉНО А ПОСЛИЈЕ КОД ДОДЕ СУ ОНИ, ПРОЦИЈЕНИТЕЉИ У ПРИВАТИЗАЦИЈИ, СТЕЧАЈНИ ИТД. СНАЛАЖЉИВИ, КАО И ДОДО И СВИ У СНСД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усмјерено образовање

06.03.2023 18:49

Је омогуцавало једно кратко вријеме....

Name

Реалиста

06.03.2023 13:38

Све предходне државне фирме послије рата су уништили људи са државним дипломама. Као неко ко је студирао на државном факултету могу рећи да је далеко гора ситуација али је мало "суптилније" него на приватним. Ко жели студирати и учити и радити тај посао он сигурно неће куповати диплому. Многи студенти са државних факултета имају знање као са приватних а то је или равно нули или знају нешто основно,част изузецима али нажалост ти изузетци, ти примјерни студенти углавном прије него добију диплому нађу посао у иностранству.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре реалиста

07.03.2023 10:26

Све си рекао како јесте, овде нема шта ни одузети ни додати!

Name

Мирослав

06.03.2023 14:04

Истекле акредитације, а они раде? Неко је одговоран у институцијама, да "факултети" раде без акредитације? Дрзава ако хоце мозе све ресити, затворити тз факултете, и истерати тз фрофесоре, доценте и асистенте. И докторате треба прегледати, цини ми се да имамо у изобиљу др.наука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колико знамо

06.03.2023 15:33

У БиХ има 8 јавних универзитета и 18 приватних универзитет (односно 29 свеукупно за високо образовање) ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

06.03.2023 15:58

Критерији на државним су за неке исти као на приватним, само су методи суптилнији, што би данас казали софистициранији. Ту на првом мјесту мислим на дјецу политичара, универ. професора,....Међутим острашченост форумаша је невјероватна. Неки иду до граница гдје тврде да је паљански универз. јачи од Бг и Нс универзитета, што је апсурд јер не знам никога из Срб да студира на Палама и у БЛ, а обрнуто на стотине. Даље, знам много људи који су осуђивали приват. универзитете као злочин да би им дјеца на крају након неуспјеха на држ. универз. завршавали приватне које су послије хвалили, језиком народа на сва уста. Равноправност капитала је Уставом загарантована тако да приватне универз. нико не може забранити али се мора критериј контролисати. У том смислу прив. су добро дошли као конкуранција државним, јер професори на државним себе некада поистовјећују са боговима мада их је добра вечина до катедре дошла путем политике. Част изузецима. Ово тврдим из разлога што својим иступима у медијима потврђују моју тезу на начин да не владају ни материјом која им је ужа специјалност. На крају најјачи свјетски универзитети у САД, ВБ, дијелом Јапану, Ј. Кореји су приватни али са јаким критеријима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За "неке"

06.03.2023 18:24

Има и тога, увијек је и било....

Name

Драги мој

06.03.2023 18:47

Одавно ти набројани универзитети немају никакав критериј.... Поставља се питање да ли су икада и имали, јер све је новац,добра реклама о лазној вриједности и ниста друго...На једном од тих је било и предавање "Имас право бити луд".... Толико

Name

Рајко

07.03.2023 05:50

Тако је, дрзавни факултети су легло проституције и корупције. Само сто тамо не смије да иде никаква контрола. Тацно је да су дрзаву и привреду јос давно унистили ови са ДРЗАВНИХ факултета па нико ниста.

Name

питам се

06.03.2023 19:57

Није ли лично баш тај Будимир био професор на једном од тих осумњичених приватних факултета?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

06.03.2023 21:01

Какви стденти? То су обични пијачари, лопуже, купци лажних диплома. И њих треба у прдекану заједно са овима који су им продавали дипломе, Васом Пајићем Лопујдром и Зораном Калинићем Лопужом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.03.2023 00:49

Истрага се водила 3 године. Имају докази. Знају се имена оних који су куповали и ових што су продавали дипломе. У затвор. Ако је власник приватног факултета продавао дипломе у затвор и забранити рад установе. Дакле, постоје имена и одговорна лица па у затвор са њима. Ширење приче је непотребно, јер се сваки случај злоупотребе мора доказати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.03.2023 00:56

Шта се сви правимо луди? Нема дјеце. Отишло све вани. Професор Електротехничке школе у Приједору у посјети основној школи каже "Упишите нашу школу и пролазите 100%". У Гиманзију у Приједору су уписани ученици који су се код нас у основној школи провлачили са двојком или поправним и наравно успјешно завршили Гимназију. Треба ли да причамо о приватним установама након ове бруталне истине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

"Паметни" се боје ?

08.03.2023 07:11

Па што сте забринути, кад сте одлучили да упишете партијске - приватне факултетре? Сјетите се Додикове изјаве: Џаба вам што сте млади,лијепи, паметни , са дипломом, ако немате партијску књижицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

08.03.2023 19:39

Читава градска организација СДА Мостар има дипломе овог Апериона, читава све до једног, један за другим, сви који нису имали диплому овдје су је набавили, случајност?

ОДГОВОРИТЕ