Михаило Весовић: Србија је земља потенцијала и кинески партнери то препознају

“Без обзира што Србија није на обали мора, она јесте на Дунаву. Веза Дунава и Црног мора, а тиме и прекоокеанских логистичких путева којим се данас роба креће, јесте значајна и као потенцијал и као реалност".

Свијет 06.03.2023 | 09:04
Михаило Весовић: Србија је земља потенцијала и кинески партнери то препознају

Директор Привредне коморе Србије Михаило Весовић изјавио је за Кинески међународни радио да је Србија земља потенцијала и да то кинески партнери ту чињеницу итекако препознају.

Весовић је истако да је Србија, премда је мала земља, у стретегијском смислу важна карика иницијативе “Појас и пут”.

“Без обзира што Србија није на обали мора, она јесте на Дунаву. Веза Дунава и Црног мора, а тиме и прекоокеанских логистичких путева којим се данас роба креће, јесте значајна и као потенцијал и као реалност. Без Србије, нема правог спајања тог пута ка Европској унији и западу Европе”, рекао је Весовић.

Говорећи о перспективама српско-кинеске сарадње, Весовић је истакао важност кинеских инвестиција које доприносе српском извозу у Кину.

Да би два по величини несразмерна партнера, као што су Србија и Кина, одржала дугорочно партнерство, важно је да инвестиције већег партнера доприносе извозу мањег партнера у ту земљу, у овом случају Кину, сматра Весовић, додајући да је вредност српског извоза у Кину пре десетак година износила свега неколико милиона, а данас је приближно милијарду долара.

“Иницијатива 'Појас и пут' је генератор који убрзава економско повезивање Србије и Кине. Ова иницијатива даје глобални контекст за нашу билатералну сарадњу. За Србију је важно да њене компаније буду део ланца снабдевања кинеских компанија”, каже Весовић.

Он је посебно истакао значај кинеских инвестиција у српску инфраструктуру.

“Ефикасан транспорт је предуслов сваког озбиљног пословног учешћа на тржишту. Улагања у инфраструктуру су важна, јер је користе српски грађани и привредници, али и привредници из других земаља. Њу не користе кинеске компаније”, рекао је Весовић.

Он је истакао да је за светску, па и српску економију, важно што се повратак на уобичајени стил живота, након пандемије, дочекује са извесним економским оптимизмом. У том контексту, Весовић је истакао важност успостављања летова из Београда за Пекинг и Тијенђин.

“Важно је истаћи да Кинези, дакле туристи и пословни људи, у Србију могу да допутују без визе. Успостављање ових линија је значајна вест за српске пословне људе, али је важна и за масовни туризан, тим пре што је Београд, можда, најбоље што у овом тренутку југоисточна Европа може да понуди, а број долазака кинеских туриста био је у нашој економији осетан, нарочито од 2017. године”, рекао је Весовић.

(КМГ) Фото: КМГ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Књаз

06.03.2023 08:32

А засто не казете да је Бор кинески,и циме се хвалите? Продајом Србије?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

06.03.2023 08:58

Јесул ти и кинези браца као руси па их хвалиш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

06.03.2023 10:40

Тешко оном ко се запосли код Кинеза!

ОДГОВОРИТЕ