Социјална карта у Гацку се ради на иницијативу СДС-а

Овим је Гацко међу првим општинама, које су предузеле конкретне потезе на изради социјалне карте становништва о чему Влада Републике Српске прича годинама уназад. Иницијатор израде социјалне карте општине је Клуб одборника СДС-а.

Република Српска 05.03.2023 | 11:17
Социјална карта у Гацку се ради на иницијативу СДС-а

Гатачка скупштина усвојила је одлуку о изради социјалне карте те општине и то на приједлог опозиционог Клуба одборника Српске демократске  странке.

Иако Гацко спада у развијене општине, циљ израде социјалне карте, како је објаснио СДС, а што су прихватиле и друге странке у гатачкој општини, укључујући и владајући СНСД, је да се утврди да ли има становника у стању социјалне потребе, односно за које категорије друштва треба обезбиједити најосновније егзистенцијалне услове, како би задовољили и ојачали свој социјални статус у тој локалној заједници.

Тако је Скупштина општине Гацко задужила начелника општине Гацко да предузме све адекватне радње како би се омогућили сви потребни услови Јавној установи Центар за социјални рад Гацко која ће бити носилац израде социјалне карте.  

Комплетна база података, како стоји у одлуци, која ће се формирати током истраживања за потребе израде социјалне карте општине Гацко биће у искључивом власништву ЈУ Центарза социјални рад Гацко.

Извршилац услуга анкетирања нема право употријебити или користити било који податак добијен приликом наведеног анкетирања што подразумијева   да ће сви резултати истраживања бити достављени ЈУ Центар за социјални рад Гацко.

ЈУ Центар за социјални рад ће уз предходно обављене консултације са надлежним инститицијама установити јединствену методологију на основу које ће бити израђена социјална карта општине Гацко.

Скупштина општине Гацко задужила је начелника општине Гацко да обезбиједи потребна финансијска средства у сврху израде социјалне карте из буџета општине и да у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове одлуке поднесе извјештај локалној скупштини о изради социјалне карте како би се усвојио приједлог мјера за побољшање материјалног статуса социјално угроженог становништва на подручју те општине.

Овим је Гацко међу првим општинама, које су предузеле конкретне потезе на изради социјалне карте становништва о чему Влада Републике Српске прича годинама уназад.

О изради социјалне карте у Републици Српској се одавно говори али се Влада, из њима познатих разлога, није до сада усудила да то и реализује.

Недавно је поново предсједник Владе Радован Вишковић најавио израду социјалне карте у Републици Српској и то у сарадњи са Свјетском банком, која би требало да буде готова до половине ове године.

(БН) Фото: Агенције

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

И треба,

05.03.2023 10:24

Да се ради на иницијативу било које странке, а и остали треба да подрже сваку иницијативу која народу можда може помоћи, да на било који начин лакше преброде ову кризу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Процитао само наслов

05.03.2023 10:35

Ови или не знају ста је,цему слузи и ко је измислио ту "социјалну карту" или се праве невести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

05.03.2023 10:50

Најбоља би била шут-карта за многе политичке паразите који су на сцени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

05.03.2023 11:24

Браво СДС.А овај опозвани начелник ђуревић из Вишеграда купује двоје нових аута за општину,по граду рупа до рупе,а не запита се колико вишеграђана легне увече да спава гладно.И опет ови његоји бранитељи имају образа да га бране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Вишеград,

05.03.2023 12:29

Начелник није опозван, и нисмо бранитељи, није српска ријеч, а многи нека изваде руке из џепова, нека изађу из кафане и кладионице можда тада нешто и зараде.

Name

ВУК

05.03.2023 12:35

МА СТОКА !

Name

Мита Пантић

05.03.2023 13:22

СДС је и направио социјалне разлике. СДС је почео са малим криминалом, Снсд је усавршио, докторирао на криминалу. Социјалисти су увијек имали свој удио у масним залогајима. Можете ви необјавити овај коментар. Не можете сакрити истину!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мита

05.03.2023 19:47

Објасни

Name

БОБ РОЦК

06.03.2023 07:20

Колико би били још развијенији, ко да сте општина у Словенији да не морате сав ваш приход давати главном граду, а онда вам он врати "нешто", колико може, ако шта остане

ОДГОВОРИТЕ