Позитиван примјер: Дијаспора отвара нова радна мјеста

О томе да дијаспора може бити покретач економских активности у Босни и Херцеговини се говори годинама, али конкретних инвестиција до сада није било. Потенцијал дијаспоре недовољно је искоришћен, јер власти у БиХ не стварају амбијент за инвестирање – тврде економски стручњаци. Међутим, донијећемо и причу како је једна мање развијена општина постала примјер како улагање дијаспоре може унаприједити развој локалне заједнице.

Република Српска 04.03.2023 | 21:14
Позитиван примјер: Дијаспора отвара нова радна мјеста

Дијаспора је у БиХ за само девет мјесеци послала 2,61 милијарду марака. Када се саберу подаци од 1998. до 2023, у БиХ је из дијаспоре стигло више од 60 милијарди марака, а бројка са новцем “на руке” сигурно износи и више од 100 милијарди марака.

"Више трошимо него стварамо и производимо и лгично да у таквим условима имају битан значај стране исвестиције и дознаке ових радника у иностранству", каже економиста Миленко Станић.

Општина Лопаре је била буквално пред гашењем, фабрике су се затвориле. Људи без могућности опстанка масовно су одлазили у иностранство.

Међутим, коло среће се окренуло. Иностранство је реаговало, конкренто. Сада исти ти људи коју су у отишли у бијели свијет улажу у Лопаре отварајући мале фирме и производне погоне.

"Тренутно 15 фирми постоји, а наши из дијаспоре из Швајцарске, Аустије су их отворили, а ради се о разним идејама, од пољопртивреде, прераде метала, угоститељства... То су занимљиви и одрживи пројекти и око 150 људи је запослено кроз те њихове пројекте", каже начелник општине Радо Савић.

Управо двадесеттрогодишњи Дорђо Перић из Мачковца код Лопара ради у једној од фирми које су у мајевичком крају покренули наши људи из дијаспоре.

"Радим у овој фирми годину и по дана, условима сам задовољан и платом, обављам посао заваривача", каже он.

Радници и у другим малим фабрикама кажу да су европску фирму добили на свом прагу.

"Наравно да значи, много је боље што смо ту са породицама", наводи Слађана Ђурић из Лопара.

Дијаспора ће и наредних пет година имати могућност да искористи више од 15 милиона америчких долара. Како? Уз помоћ пројекта “Дијаспора инвест” биће могуће отварање 2000 радних мјеста кроз помоћ за 600 микро, малих и средњих подузећа.

"Нормално да се подразумјева и сарадња са локалном управом, подршка око отварања фирми, транспарентност и све оно што локална заједница ради у овом случају", каже Жељко Керовић, начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Лопара.

Са добром праксом треба наставити, док нам сва омладина није, трбухом за крухом, сигурнијим животом, и већим платама отишла у свијет јер:

"Баш неколико мојих другара који су планирали одлазак у иностранство, али уз инвеститоре из дијаспоре који су уложили у наш крај и отворили фирме које послују успјешно, мислим да је њих зауставло да оду у иностранство и сада су створили породице и раде у тим фирмама", каже један од становника Лопара.

Да би анимирали дијаспору да што више инвестира у БиХ и помогне посрнулој привреди и друштву струка каже да је потребно имати стратегију и одиграти паметне потезе који би повезали искусне и успјешне пословне лидере у дијаспори са привредним, па и политичким лидерима у БиХ.

"Морало би се том питању прићи организовано", јасан је економиста Станић.

Без добре пословне климе нема ни процвата система. Ако тога не буде, изгубићемо снагу коју имамо.

(БН)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Xxx

04.03.2023 21:15

Супер то су добри примјери али народ каже “први мачићи се бацају у воду” тако да нисам бас превише оптимиста ако се од пољопривредника тражи да ретроактивно ( за протекле године) Плате порез зашто се неби слично тражило и од “дијаспоре” која буде пословала успјешно пет година нешто слично том порезу ЗНАШ ТИ НАС Ј.БО ТИ НАС!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛаwАндОрдер

04.03.2023 21:37

Браво земљаци! Тачно, без правог пословног амбијента нема озбиљних улагања. Није лако организовати набавку, производњу, маркетинг, продају, плате радницима, порез држави, па на крају и радници и послидавац зараде мање него онај чинивничић у општини који често незна ни шта ради нити због чега је ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гојко

04.03.2023 21:48

Зивим у Бецу јако дуго и никада се наси људи не могу у потпуности интегрисати овдје јер смо главом увијек у својој домовини. Потребно је да сви улаземо у насу отадзбину и да се на крају вратимо јер нема среце овдје у Аустрији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Те

05.03.2023 18:44

Стара тоње прича. Људинкоји су отишли прије 15+ година сад све више иду на одморе у Цро, Грчку или Турску. Код нас проведу пар дана и иду даље. Сваки 5 година однос се мјења и ова мафија на власти ови демагозимиз опозицје трајно тјерају људе. 30 година чисте политике, сукоба и афера… готово је лхуди су дигли руке.

Name

А

04.03.2023 23:12

Питање је колика је сигурност?!!! Или локални и Дрзавне иституције и политицари цекају са свакаквим триковима !!! . А када се цовјек упусти у послове теско се мозе извуци из наметнути трикова и будаластине .!!! Ризицно улагати и повјерити се у оваквој владавини у Босни и Херцеговини.!!! Треба много закона измјенити, који бих осигурали стабилност улагања и опстанка дугороцног повратника .???? Треба добар науцњак да уведе законе повјерења за инвеститоре повратника ??

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

05.03.2023 11:59

Па ста чекаш, чика Гојко,торбицу на раме и цурик

Name

Галеб

05.03.2023 00:05

Све су то криминалци и Ронхил оплацкали 100 милијарди се могла нова БиХ цомплетно направити од Нуле зато гурају То омладину да иде вани да И’м посаље да они зиве ,да И’м је омладина паметна да протествује данима испред опстина ,цантона,ентитета и републицке владе али у свим Градовима у БиХ морали би ти плацкаси народа да оду са власти или да раде несто боље Само тако је излаз из те таме Која се надвила над БиХ РС од 1989 До Данас

ОДГОВОРИТЕ
Name

историограф

05.03.2023 09:20

додиг узима 60% тога прилива и одговара му исељавање, јер је он уништитељ Срба и РС, НАЈВЕЋИ У ХИСТОРИЈИ СРБАЉА.

Name

Да али

05.03.2023 03:01

миле рече да се дијаспора нешто дува и на њихова изнајмљена аута треба цртати мете

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е туго

05.03.2023 04:32

Моји родитељи стварно не би имали од чега да живе, да плаћају режије и купују љекове, од очеве мизерне пензије, да ја нисам слала сваки мјесец! А колико је таквих остарјелих родитеља који су за ову државу дали здравље и младост! А где је куповина станова, па изградња кућа, коју тзв дијаспора обавља! Да није дијаспоре, тешко би ова држава могла функционисати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љиља

05.03.2023 13:07

Сви смо ми дали здравље и младост за државу. Али то да ти неко лијечи, издржава и брине о родитељима, наравно да кошта. Ти од своје плате дајеш за здравство Аустрије или Њемачке а не наше земље. И још нешто се буниш.

Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

05.03.2023 15:55

РЕ Љиља А јесу њени родитељи од своје плате давали држави овдје годинама, те још на разне начине пунили буџет исте, те још многи грађани исте те државе (као она "тамо") - па ако на тај начин "тамо" лијече, зашто то не раде и овдје?!

Name

Све је могуце

05.03.2023 07:07

Кад би опстина обезбедила инрфаструктуру,смањен порез првих пар година,брзу и једноставну"папирологију" и сто је највазније "не уградјивање" појединаца. Тако се постаје економски слон,тигар би био мала маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

05.03.2023 07:08

БРАВО. У ТОМЕ НАМ ЈЕ СПАС. ОСТАТИ ОВДЈЕ СА ПОРОДИЦАМА. НЕТРЕБА ПЛАТА ОНОЛИКО ЕУРА, КАО У ЕУ. ОСТАНАК МЛАДИХ ЈЕ НАЈВЕЋА ВРИЈЕДНОСТ. СРЕЋНО .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Татар

05.03.2023 07:27

Ето тако нас "уништава" наша мрска дијаспора која ништа не ради него овдје додје месец дана у изнајмљену ауту и расипа се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

05.03.2023 07:37

Само будала може нешто отворити у нарко држави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДИЈАСПОРА МУНЦХЕН

05.03.2023 07:58

ДРЗАВА НАМА САМО ОТЕЗАВА.. А НЕ ПОМАЗЕ ДА ЛАКСЕ ФУНКИЦИОНИСЕМО.. ДРЗАВА НИСТА НИЈЕ УРАДИЛА ПОЗИТИВНО ЗА ДИЈАСПОРУ... ЈОС НАС МАЛТРЕТИРА СА ЋИРИЛИЦОМ... ТРЕБАМ ЈА ПУНО ПАПИРА ИЗ РС.. ЈЕР УЗДЗАВАМ РОДИТЕЉЕ.. И СВЕ МИ ТЕ ПАПИРЕ ИЗДАЈУ НА ЋИРИЛИЦИ.. И МОРАМ ПРЕВОДИТИ НА ЛАТИНИЦУ ПА ОНДА НА ЊЕМАЦКИ.. А ПОСТОЈИ ЗАКОН ДА ЗА ДИЈАСПОРУ МОРАЈУ ИНТЕРКОН.. ПИСАТИ ЛАТИНИЦОМ ИЗДАВАТИ ПАПИРОЛОГИЈУ.. кад пресједник се са нама шпота.. ?. Из дијаспоре.. А ЈА ЛИЦНО ЗА 35 ГОД ПОСЛАО САМ 300 000 ЕУРА.. ФАМИЛИЈИ... У Б ЛУКУ.. АЛ И ФАМИЛИЈА ФАФОРИЗУЈЕ РУСИЈУ И ПУТИНА... А ЊЕМАЦКУ СТО НАС ХРАНИ И ЕУ.. ПРЕЗИРУ.. ТО ЈЕ ТАЈ ПАТРИОТИЗАМ СТО ЈЕ 30 ГОД УНИСТИО НАРОД РС... ? ЗАЛОСНО ГЛУПИ БОСАНЦИ И У 21 ВЈЕКУ ОСТАЈУ НАЈ ГЛУПЉИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Данке Деутсцхланд

05.03.2023 12:24

Од свега набројаног ово задње вам је најбоље и супер се може применити на вас лично.

Name

А

05.03.2023 08:31

Ха ха ха ! Има она стара пословица , ко са Даволима тикве сади њему се од главу лупају.!!! А тако и Диаспора треба добро да зна ским има посла и са каквом владавином институција у Босни и Херцеговини !!! Дасте били добри небих народ побјего из Босне!!! Ваљда који су остали њих сте вец оцепутали ! сада требају нови да улазу да имате ста цепутати и ха ха ха какве навлакусе .?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

05.03.2023 11:45

И та дијаспора ако отвори овде неку занатску радионицу ће се уклопити у лоповлук наш, да му људи раде сваки дан по 12 сати,и више, да умјесто радника доприносе плаћају баби или ђеду, ако су тако способни што немају тамо велике фирме, тако да не сери те и ви

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ппр

05.03.2023 16:56

Па кад би се и дијаспора као власници понасала као у тренутној земљи гдје раде сад онда би и било и људима у бих добро па се и мозда врацали у свој град а неда да се дијаспора понаса робовласницки као сад или до сада ,ако је власник фирме није бог па бар мозе реци д9бар дан како си,,,ццццц

ОДГОВОРИТЕ