Криминализација клевете назадак гаранцији слободе

Квалификовање клевете као кривичног дјела се сматра застарјелим приступом, а декриминализација клевете у БиХ 2002. године је била значајно достигнуће за ову земљу.

Република Српска 03.03.2023 | 19:15
Криминализација клевете назадак гаранцији слободе

Портпарол Делегације Европске уније и Уреда специјалног представника Европске уније у Босни и Херцеговини, Фердинанд Коениг за Буку је прокоментарисао Нацрт закона о клевети који је данас представљен јавности:

Слобода изражавања је осносно право. У кључном приоритету бр. 12 из Мишљења Европске комисије о захтјеву Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, Босна и Херцеговина се позива да подузме конкретне кораке у гарантовању слободе изражавања и слободе медија и заштити новинара.

Штавише, када је Европска комисија у октобру 2022. дала препоруку за додјелу кандидатског статуса Босни и Херцеговини, направљено је то с очекивањем да ће одређене реформе бити проведене без даљег одлагања. Једна од њих је и јачање слободе изражавања и слободе медија.

Уред ЕУ у Босни и Херцеговини сматра да би криминализација клевете представљала назадак у смислу гаранција слободе изражавања као темељног људског права. Притом, квалификовање клевете као кривичног дјела се сматра застарјелим приступом, а декриминализација клевете у БиХ 2002. године је била значајно достигнуће за ову земљу.

Недавно објављени Извјештај Европске комисије за Босну и Херцеговину истиче тенденцију политичара и јавних званичника у овој земљи да упорно користе могућност тужби како би застрашили новинаре и приморали их на аутоцензуру. У овом контексту, криминализација клевете има потенцијал да погорша, умјесто да ојача слободу изражавања и слободу медија.

(Бука) Фото: Илустрација

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РОМАНИЈА

03.03.2023 18:31

Ово није Хитлер радио , нама је најбоље да се колективно иселимо из РС, нема овдје зивота , ко год је отисао ал му вјера, нека је, оцито је мета БН ТВ , једини медиј у Републици Српској који није под контролом Додика, па би да и то угуси, то је циљ, једноумље, Стаљин би се постидио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

03.03.2023 18:32

Овде је већ све речено и о политичарима и о систему тако да овај закон не значи ништа , ако суд хоће да ради може да има пуне руке посла али опет и суд је корумпиран , тако да на крају шта рећи ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супер

03.03.2023 19:11

Овим "законом" не идемо ка Е.У., остајемо "Нагорно Карабах", док нас "Азербејџан" не научи памети , или је све ово смишљено да се управо то деси !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

03.03.2023 19:16

Ви сте и помогли болесном идиоту да уз помоћ своје слијепе пјешадије покраде изборе и настави терор и гушење слободе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МеНАГЕР

03.03.2023 20:10

Издрзи Букејловицу Ма то је јос само дан два

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новаковицх-Бурсацх

04.03.2023 07:11

Предсједник не само да је лазни него је и криминални! Без куке и мотике нема нам даље!

ОДГОВОРИТЕ