Данијела Ђуровић за КМГ: Црна Гора и Кина могу да остваре квалитетну сарадњу упркос различитим системима демократије

„Кина је традиционално пријатељска земља Црној Гори, тако да ћемо са дужном пажњом пратити засједања Свекинеског народног конгреса 14. сазива и засједање Кинеске народне политичке консултативне конференције 14. сазива који ће бити отворени почетком марта у Пекингу“, казала је у ексклузивном интервјуу за Кинеску медијску групу (КМГ), председница црногорског парламента Данијела Ђуровић. 

Свијет 03.03.2023 | 08:19
Данијела Ђуровић за КМГ: Црна Гора и Кина могу да остваре квалитетну сарадњу упркос различитим системима демократије

Уз констатацију да су овогодишња заседања у Кини по много чему важна, Ђуровић је казала да су њена очекивања од Свекинеског народног конгреса 14. сазива, поред тога што ће изабрати ново руководство које ће Кину водити у наредном петогодишњем периоду, да ће то новоизабрано руководство у духу одлука 20.

Националног конгреса Комунистичке партије Кине све зацртане циљеве и задатке свог највећег партијског тела предочити у стратегију развоја Кине за наредни период.

„Такође, очекујем и доношење бројних закона који ће наставити реформски курс земље и додатно оснажити економију друге по величини економске силе у свијету и учврстити њен, ионако јак међународни положај“, казала је Ђуровић.

Она је оценила да је кинески систем народног конгреса важно институционално средство за остваривање народне демократије, као и платформа за гарантовање широког учешћа грађана у друштвеним процесима.

„Намера је да овај модел интегрише демократске изборе, демократске консултације, демократско доношење одлука и демократски надзор. По оцени руководства Народне Републике Кине овај модел демократије дао је видљиве резултате, што може да послужи као инспирација осталима.

Очекујем да цјелокупан процес народне демократије штити фундаменталне интересе огромне већине људи, узимајући у обзир све аспекте друштвених токова и јавног расположења“.

Она је изразила уверење да Црна Гора и Кина, без обзира на различите системе демократије, кроз парламентарну размену могу да поделе међусобна искуства и добре праксе и институционално остваре квалитетну сарадњу.

„Црна Гора и Кина су развијале пријатељске односе на основама међусобног уважавања, поштовања суверенитета и територијалног интегритета, на принципима равноправности и међусобно обостране користи. Традиционално пријатељство се континуирано продубљује, а економска и културна сарадња настављају да се још више развијају.

Иако је Црна Гора мала земља она има своје јединствене развојне предности и велики потенцијал за сарадњу између наше две државе. Када је реч о парламентарној сарадњи, надам се да ће она пратити укупно добре и пријатељске односе између наше две земље.“

Она је подсетила да је Црна Гора, у сарадњи са Кином остварила добре резултате у многим областима, поготово захваљујући заједничкој реализацији иницијативе „Појас и пут“, која ове године обележава десет година од свог лансирања. 

„Црна Гора је 15. маја 2017. године потписала Меморандум о сарадњи у оквиру ове иницијативе, као важан механизам сарадње између наших држава. Након протеклог периода имплементације ове иницијативе може се рећи да је постигнут добар резултат, прије свега у областима изградње инфраструктуре и енергетике, као и научно-технолошке, образовне и културне сарадње.

Круна те сарадње је изградња приоритетне дионице аутопута Подгорица – Матешево, која је пуштена у саобраћај у јулу прошле године. Овај пројекат је значајно промијенио развојне могућности Црне Горе, унаприједио инвестициони амбијент и не само повезао сјевер и југ, већ је по нашем виђењу то пут просперитета Црне Горе и повезивања са Европом и свијетом.

Али ово је и пут пријатељства и наставак сарадње са Кином из којих ће се, надам се, остварити могућности за реализацију и других пројеката. Нарочито очекујем улагање нових потенцијала за сарадњу у областима туризма, инфраструктуре, обновљиве енергије, пољопривреде, заштите животне средине и инвестиција“, подвукла је Данијела Ђуровић.

Када је замољена да прокоментарише Идеју о заједници заједничке будућности човечанства, коју је председник Кине Си Ђинпинг објавио, такође, пре тачно десет година, председница Скупштине Црне Горе је рекла да Сијеву идеју доживљава као кинеско решење са којим се реагује на спољашње историјске промене и процесе у свету.

„Свједоци смо да је данас свијет суочен са континуираним глобалним изазовима, трајним тензијама и геополитичким сукобима. Забрињавајуће је угрожавање претпоставки за развој и економски опоравак као и растући изазови уз подјеле и конфронтације. Прије свега ову иницијативу Кине доживљавам као искрену намјеру да ће се кроз дипломатске политике очувања свјетског мира и безбједности и унапређење заједничког развоја, залагати и за изградњу заједничке будућности човјечанства.

Ова идеја је у протеклој децениији све више прихваћена у свијету и показује све већу снагу, али ово није идеја која се може остварити преко ноћи него је велики и дуготрајни процес који захтјева трајно унапријеђење и сарадњу свих актера. Црна Гора је спремна и отворена за такву сарадњу“, закључила је Ђуровићева.

(БН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сви системи

03.03.2023 11:00

Су јефинствени ма како се лазно зели представити било гдје под лазним именом.... Демократија у ЦГ не постоји ни у траговима, а на Западу ни 4%.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.03.2023 12:18

Нека у Кини цвијета демократија. ??

Name

Јоја

03.03.2023 13:04

"Демократија у Црној Гори " хаххаахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сретан пут!

03.03.2023 15:00

Црногорци на европском путу, ха, ха..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Пелегрино

03.03.2023 17:23

Ха, ха, ха... Нас црногораца и кинеза, милијарду људи.

ОДГОВОРИТЕ