Људска грешка узрок стравичне несреће у Грчкој

Путнички воз у којем је било неколико стотина људи сударио се синоћ у близини Темпе код Ларисе, а према првим индицијама, трагична несрећа са 36 мртвих изазвана тешким сударом путничког и комерцијалног воза приписује се људској грешци.

Регион 01.03.2023 | 09:33
Људска грешка узрок стравичне несреће у Грчкој

Упркос стотинама милиона утрошених у посљедњих 30 година на грчку жељезницу, одсуство модерних система сигнализације и даљинског управљања дуж цијеле дужине жељезничке осе Атина-Солун наставља да заробљава грчку жељезницу која је, само чудом, успјела да до данас нико није оплакивао толико умрлих.

Иако је прерано да се расвијетле сви аспекти кобне трагедије, прве индиције говоре да су се два воза директно сударила, вјероватно великом брзином. Процјењује се да шеф станице у Лариси није окренуо кључеве, преко којих се на чворовима механички регулише пролаз возова, шаљући два воза на исту линију.

Предсједник машиновођа ОСЕ, господин Костас Генидунијас, рекао је да је свјетлосна сигнализација функционисала, трагедија је могла да се избјегне.

"Дешавало се да се последњих година јављамо како електронски системи не раде и све се ради ручно на осовини Атина-Солун. Да су свјетла радила, возачи би видејли црвене сигнале и стали", преносе Новости.

Због тога се путем радија преносе информације од управника станице до управника станице, што доводи до кашњења и конвенционалних метода рада, који не могу да побиједе људски фактор упркос великом искуству машиновођа.

Што се тиче околности несреће, господин Генидоуниас је, говорећи раније за ЕРТ, објаснио да постоји дупла линија на тачки, један воз иде горе, један иде доле, међутим возови су пронађени на истој прузи.

ПодсЈетимо, најмање 36 особе је погинуло, а 85 повријеђено у стравичном судару возова у Грчкој, који се синоћ нешто прије поноћи догодио код места Темпеа у близини Ларисе.

(Новости) Фото: Ројтерс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Устеде

01.03.2023 10:08

Па не ради.... Узас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран 92

01.03.2023 10:21

Колико видим дупла је пруга, како машиновође нису сконтали да иду кривом пругом?? Ваљда се зна правило којом страном воз иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За ветерана 92

01.03.2023 15:17

Стварно није вријеме за сарказам, а ако ниси саркастичан онда нек ти неко објасни како функционише жељезнички саобраћај. Није машиновођа тај који одлучује којом пругом вози, зато постоји много разних занимања који учествују у саобраћају, од скретничара, диспечера, отправника, прегледача кола, маневриста... Људи задужених за сигнализацију, да би воз успешно обавио вожњу. Није сједи у машину и вози.