Србија сада може да добије и више него што је тражила

Директор Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је да је резултат јучерашње рунде дијалога у Бриселу очекиван и да, заправо, тек сада почиње озбиљан дипломатски преговарачки процес. Јањић за Косово онлајн указује да је Србија добила више маневарског простора и у вези са Заједницом српских општина, око надлежности и регионалне аутономије на северу Косова.

Србија 28.02.2023 | 22:48
Србија сада може да добије и више него што је тражила

"Добили смо оно што је требало очекивати, озбиљан искорак у добром правцу, као и што каже сам назив предлога - то је пут ка нормализацији односа Србије и Косова", рекао је Јањић за Косово онлајн.

Он је оценио и да су јучерашњи разговори били другачији у односу на оне из децембра, и да је сада на реду озбиљна политичка дебата и на Косову, и у Србији, али и на међународном нивоу.

"Почиње један озбиљан дипломатски преговарачки процес", уверен је Јањић и додаје да ће бити кључних разговора током марта, када очекује формирање тима за мониторинг, а примена предлога од априла.

Каже да је ово тежак процес, у којем ће се ићи у правцу развоја Србије и њеног чланства у ЕУ.

На питање које би кораке сада требало да предузме Влада Србије, Јањић истиче да би прво требало да се поново сазове Савет за националну безбедност, ако се до 24. марта постигне сагласност о формирању Заједнице српских општина, од стране Аљбина Куртија.

"Сада треба усвојити неке ‘оријентире’ за преговоре, са њима изаћи пред Скупштину и одлучити ко ће у том тиму за примену и имплементацију представљати Србију", казао је Јањић.

Када је у питању главни преговарач Александар Вучић, Јањић додаје да би он требало по ставу међународне заједнице, али и домаће јавности, да остане на тој позицији, али да је неопходно направити посебно тело са представницима Владе Србије, Канцеларије за КиМ и опозиције, који ће се саветовати у вези са даљим корацима.

На питање да ли се Западу жури да до договора Београда и Приштине додје пре 10. годишњице потписивања Бриселског споразума, Јањић је рекао да све стране које учествују у дијалогу имају "неке своје термине", али да се журба направила, како би се што пре изашло из фазе у којој је постојала претња од рата.

"Изашло се из фаза барикада, полиције, напада дронова пред крај децембра… Видећемо имплементациони план, видећемо рокове. Не верујем у рокове ЕУ и боље је то рашчишћавати у марту, априлу него чекати после да се око тога свађамо. Имали смо толико нереалних рокова које је одредио Лајчаков тим, да је то загушило све”, рекао је Јањић.

Наглашава да рокови нису фиксирани, али да досадашње искуство указује на то да се они одређују на основу приоритета Запада.

"За њих је и седам дана превише када некоме одређују обавезе, а кад су њихове обавезе имамо пет година да чекамо", констатује Јањић.

Коментаришући ситуацију на Косову, будући да је Курти на мети критика тамошње опозиције, Јањић каже да је познато да Курти и опозиција нису у љубави.

"Тамо је опозиција, за разлику од наше, јединствена у ставу да се треба применити споразум, сматра га пожељним, и то пре свега, као средство приближавња САД. То је оно што је за опозицију једиснтвено, па Куртија критикују са свих страна", рекао је Јањић и додао да чак и Вљора Читаку, коју види као будућу председницу Косова, добро зна да су САД промениле став и да нема међусобног признања.

Међутим, са друге стране, каже да је Србија добила више маневарског простора, управо захваљујући лошој политици и злоупотреби ЗСО и од Тачија од и Куртија.

"Члан 7 споразума о ЗСО, предвиђа да на ЗСО, онако како је договорена 2013. и 2015. године, може да се надогради озбиљна аутономија, уз самосталност и статус СПЦ. Србија је у позицји да добије нешто што није ни тражила, јер је ЗСО била уски идеолошки политички пројекат СНС и Томислава Николића", рекао је Јањић.

Када је реч о српској опозицији, каже да разуме опозицију са десне стране политичког спектра, проруску, која неће ЕУ, НАТО, неће дијалог, већ сматра да треба да се чека крај рата, да победи Русија, а Србија да буде губернија, што је њихов легитиман став, о којем ће суд дати гласачи.

"Али, видим муке Поноша и осталих који никако да признају да је то тај пут којим можемо да идемо у ЕУ, јер нема другог. И ја бих волео да га има, али га нема. Демократска странка, Понош, цео црвено-зелени блок, требало би да, по свом програму, подрже предлог. Не разумем Поношеву политику инаћења и увређености. Без тога, извући ћемо мање него што можемо", примећује Јањић.

Према његовим речима, следи тежак посао, али додаје да СНС мора да промени начин комуникације, да медији престану да производе грађански рат, јер Србији та врста атмосфере није потребна, већ је потребан договор.

"Да имамо тим који ради, преговараче, да се редовно иде пред скупштину, да постоје уже тела за обавештавање посланичких клубова. Па ко хоће – хоће, ко неће нека иде на улицу. Имамо начин да постигнемо максимум, а простор је велики", понавља Јањић.

Србија, закључује, може да направи Заједницу српских општина као кооординацију општина по свим надлежностима, уз заштиту културног наслеђа сарадњом са СПЦ, и може да оствари регионалну аутономију на северу.

"То ови нису ни сањали, Тадић је то и одбио 2009. године. А, не знам да ли има боље заштићене мањинске заједнице од тога, по документима. Србија може да захвати пуну корпу, али бојим се да политчке рсасправе не изазову изборе. Ако избори буду одложени за почетак следеће године, онда можемо много да урадимо", рекао је Јањић.

(<стронг>Косово онлине) Фото: БН/Архива

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Горан

28.02.2023 23:16

Печат,таблице,царина......Шта ти дијете није јасно!!!!!!!?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сека

01.03.2023 11:17

И ја се питам, ко је у свему овоме луд

Name

Татар

01.03.2023 05:03

Ја донекле разумем опозицију али не разумем да јој није стало до стабилности и просперитета државе него свим силама као и овде гура ту исту државу у суноврат не марећи за жртве посљедице и остале негативне ставке које неминовно му рају доћи након тога а сутра би да воде државу.Овакву опозицију сигурно нико нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

01.03.2023 07:45

Тако је! Овакву опозицију као у Републици Српској нико нема. Десет пута заредом губе изборе и није им доста. А сто се тице опозиције у Србији и мене цуди сто се боре против предаје КосМета сиптарским терористима?!

Name

Истина

01.03.2023 08:29

Треба рећи народу отворено да од повратка Косова нема ништа и да треба мислити о народу који доле хоће да живи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јањиц

01.03.2023 17:10

Јањићу , српски народ не смије да се задовољи само стварањем српски општина . Косово је срце Србије и нема тога обостраног признања којег , курти са својим менторима призељкује . Зна се како су се албанци населили на косово и ко им је дао широку аутономију са факултетом на албанском језику . Тако право ни једна мањина нигдје у свијету није имала . Временом су они хтјели све висе , вршили насиље над србским зивљем који је постао угротен у својој сопственој дрзави . Од титове власти све им је толерисано . И гле чуда у Србији двије покрајине а у Хрватској гдје су зивјели срби вјековима и били своји на своме , ни једна покрајина . Зато вјерујем у Гп. Вучића и његову мудру и разумну политику . Знам имаће снаге да се бори за медународно право И суверенитет Србије на читавој својој територији. ! —.

Name

Мани се тих мантри

01.03.2023 10:17

Ста има ту да се добије КиМ је свакако Србија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аман

01.03.2023 11:05

Овај Јањић везе са везом нема, јел он добије неке паре кад га позовете да булазни? Албанци нису глупи, прво признаје и онда можеш добити ту неку заједницу којој ће опет приштина доносити законе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

01.03.2023 13:59

Може добити више ако Вучић буде као ти Јањићу ишао на пријем у канцеларију Косова на пријем поводом независности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мафија

01.03.2023 17:21

Плаца сто мафијаеке творевине сто мафијаса твораца те исте..... Фуј.....

Name

+

01.03.2023 13:59

КИМ ЈЕ СРБИЈА. НЕКА УРЕЂУЈУ ЖИВОТ У ЊЕМУ, КАО И СВАКИ ОКРУГ И ОПШТИНА. НИКО ИМ НЕ БРАНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Признања узајамна!

01.03.2023 14:48

Русија це признати Косово а Косово це признати нове територије које су освојили Руси и узели од Украјине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маки

01.03.2023 18:37

Ста це Србија у ЕУ кад се она распада они само зеле да порусе односе са Русијом сто би било фатално за Србе ,ВУЧИЧУ НЕ ПОТПИСУЈ НИСТА " КОСОВО ЈЕ СРБИЈА "пс.ја сам хрватица ал знам истоеију

ОДГОВОРИТЕ