Вучић: Разговарали смо у Бриселу и нисмо се договорили

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да су у Бриселу у понедељак вођени разговори, али да није постигнут договор, као и да ће бити још много разговора.

Србија 28.02.2023 | 21:37
Вучић: Разговарали смо у Бриселу и нисмо се договорили

"Желим да кажем шта се збива већ неколико месеци, да људи разумеју свеукупну слику, јер то није питање једног члана, папира и једног састанка.

Јуче у Бриселу је био разговор, нисмо се договорили, разговарали смо, наставићемо и биће још много разговора, ништа више од тога", рекао је Вучић у емисији Таковска 10 на РТС.

Каже да што се тиче саме ситуације људи треба да знају, иако у Србији завереничке теорије имају посебну прођу, да се ништа није тајно преговарало по питању КиМ.

"Људи говоре да се тајно нешто ради и преговара. Никада нисмо тајно преговарали, сваки пут сам говорио истину и никада ништа нисмо крили", нагласио је Вучић. 

Председник је говорећи о тексту предлога плана ЕУ рекао да је то данас француско-немачки план, јер су га усвојиле све чланице ЕУ и на седници министара спољних послова и на седници Европског савета.

"Дакле, тај план ЕУ је дошао као идеја Емануела Макрона и Олафа Шолца и они су дошли у Београд, донели су папир, никога нису питали, није било уопште могућности за преговоре, рекли су - узмите или оставите. Свако ко има било какву емоцију и најмање поноса, рекао би - склањајте се одавде. Али, када водите државу не можете само тиме да се руководите, већ морате да размишљате, а они су ми јасно саопштили шта су последице директног одбијања плана", навео је Вучић.

Каже да су му рекли да те последице подразумевају заустављање европских интеграција и повлачење инвестиција.

"Многи ће рећи - вау, али заборављају да то значи и престанак даљих инвестиција и значајно смањивање нивоа запослености, односно повећање незапослености и рекли су директно повлачење инвестиција. Нама само данас у фабрикама где су Немци власници ради 80.000 људи, а тамо где су француске, италијанске, америчке, аустријске и многе друге западне компаније око 300.000 људи директно, а индиректно значајно више.

Долази и низ других свеобухватних мера, укључујући и то да би наша земља постала 'парија' односно да би била излована од света", навео је Вучић.

Дао сам одговор на предлог на 6 страница, веома озбиљан и темељан

- Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је на први европски предлог дао одговор на шест густо куцаних страница, односно на 9,5 шлајфни, који је прецизан и темељан нон пејпер заснован на међународном праву.

Он је то рекао за РТС, говорећи о примедбама да Србија није реаговала на предлог и није упутила замерке.

"Србија је озбиљна држава која се 1999. године успртоставила противправној акцији, а шта год Приштина да уради морају да их чувају. Требало је јуче да изађу са саопштењем, део мог тима је очекивао дс ће изаћи са саопштењем и рећи да Курти није спреман на ЗСО. Ја сам знао да се то неће догодити, већ да ће дати добро балансирану поруку", рекао је Вучић. 

Према његовим речима, нон пејпер Србије предат је међународним представницима, а након тога направљене су неке козметичке измене.

"То ће ући у историју да се зна да смо доставили и да се зна на шта смо указали и против чега смо били'', рекао је председник.

"Хоћу свим људима у Србији и свим Србима да кажем да је важно да разговарамо. Када сте за преговарачким столом не може да се без вас о вама одлучује о вашој кожи. Да нисмо за преговарачким столом били бисмо избачени. Дакле или то да останемо у разговорима или да све напустимо, трпимо тешке последице као 90-их уз резултате који су били најгори у 2000-им уз потпуну економску пропаст из које се не би извукли", рекао је Вучић.

Он је казао да је тада саопштио веома прецизно, јер води рачуна о сваком слову, да је Србија спремна да ради на имплементацији многих ствари из плана, али је тада и изнета једна јасна и велика примедба.

"Рекао сам то и Макрону и Шолцу у Минхену и Борељ је то поновио, реч је да не желим и да не може да се преговара о међународном признању и уласку КиМ у УН. О свему осталом сам отворен за разговоре, јер је добро за европски пут Србије и односе Срба и Албанаца", рекао је Вучић.

Како је појаснио, треба да се договоримо да мирно живимо и да нико не пуца на нашу децу.

"Али кључна питања која се тичу Устава Србије и државе Србије недвосмислено и на сваком месту, и у Минхену и Бриселу, и сваком другом месту сам јавно и јасно рекао. Снага позиције Србије је управо у томе. А сви су говорили да иде Вучић да потпише", рекао је он.

(Тањуг) Фото: Принтскрин/РТС

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србо

28.02.2023 20:55

Баш данас добишмо 610 милиона од запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.02.2023 21:15

Јасно је да је споразум прихваћен Сад се само тражи изговор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То уопсте и назвати

01.03.2023 10:36

Инвестицијама је веома проблематицно.... Ресурси су српски а раднике плаца Србија, а највецу корист има ко најмање улози....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква

01.03.2023 11:12

Глупост, шта се ту има преговарати кад се никад нећете договорити?Србија неће признати Косово, Косово неће дати ЗСО и тачка

ОДГОВОРИТЕ