Пет лоших навика које носе озбиљан здравствени ризик и њихове боље алтернативе 

Размислите о тренутном животном стилу и примијетит ћете како је лако постати плијен неким лошим навикама које могу бити пријетња вашем здрављу. Већину ових навика сте, можда, усвојили несвјесно из досаде или стреса, па остављање тих навика може на прву изгледати врло изазовно.

Вијести 28.02.2023 | 12:02
Пет лоших навика које носе озбиљан здравствени ризик и њихове боље алтернативе 

На срећу, постоје алтернативе које вам могу понудити једнаку врсту задовољства уз смањење негативних учинака. У овом чланку, нудимо вам информације о алтернативама за неке од најчешћих лоших навика. Наставите читати да бисте сазнали више!

Брза храна

Да, тешко је одолити пориву да покупите бургер из фаст фоод на повратку кући или чак теже одолити јунк фоод која нуди експлозију укуса! Нажалост, сви предобро знамо да ова храна задовољава само језик, али не и тијело.

Превише шећера и масти у јунк фоод-у могу бити примарни фактор за озбиљна здравствена стања као што су гојазност, дијабетес и срчана обољења. То је разлог зашто многи појединци који воде бригу о свом здрављу одабиру здравије алтернативе као што су:

• Бургери и пизе у кућној радиности

• Јогурт са мање шећера умјесто сладоледа

• Печени ораси умјесто чипса

Пијење много кафе дневно

Многима од нас је потребна свјеже припремљена кафа како бисмо започели дан. Међутим, ако пијете четири шоље кафе дневно и даље осјећате умор, вријеме је да смањите унос кафе, јер несаница, дијареја, висок крвни притисак и анксиозност само су неки од негативних ефеката које изазива превише уноса кофеина!

Како би контролисали унос кофеина, можете почети или са једном шољом кафе дневно или размислити о томе да пијете безкофеинску варијанту. Преласком на децафф, загрижени љубитељи кафе могу побољшати квалитет сна, и смањити ниво анксиозности без да се одрекну свог омиљеног напитка!

Пушење

Сагоријевање духана у цигаретама производи дим који садржи штетне материје које могу изазвати болести повезане с пушењем као што су канцер, срчана обољења и ударе. Ове емисије могу такође пријетити и здрављу непушача који су изложени пасивном пушењу. 

Пушачи који нису спремни да се у потпуности одрекну духана и никотина, али желе пронаћи мање штетну алтернативу цигаретама могу размотрити прелазак на бездимне производе, као што су уређаји који загријавају духан умјесто да га сагоријевају.

Ослањање на енергетска пића 

Потребно вам је мало енергy боост-а? Немојте одмах посегнути за енергетским пићем! Ова пића садрже висок ниво кофеина и шећера, чији претјеран унос може бити пријетња нашем здрављу. 

Стога, здравија пића као протеински шејк и смутији могу бити боља алтернатива. Ова пића су богата аминокиселинама, које нашем тијелу дају рафале енергије. Осим тога, можете додати неког зеленила, воћа и ораха у ваше протеинско пиће за додатне храњиве материје.

Проводити превише времена на гадгетима

Од смартпхоне до ТВ и лаптопа, многи од нас су постали неодвојиви од наших дигиталних уређаја. И док ови гадгети непобитно доносе лакоћу и угодност, превише времена на екрану може водити ка гојазности, депресији, редуцираном квалитети спавања, и боловима у врату!

Умјесто погледа заљепљеног за екран, проводите више времена у природи! Не само да ће вам се вид поправити, већ ћете искусити и смањење стреса и повећану физичку активност! У наставку доносимо неколико савјета како да престанете бити заљепљени за свој гадгет:

• Шетајте по парку на паузи

• Нађите хоби (е.г. вртларство)

• Планирајте пут у природу (е.г. кампирање, шетња, роњење), саопштено је из Зи Публиц Релатионс Цонсултанцy.

(ПР)  Фото: Фреепик