Кинески економски развој у функцији опоравка светске привреде

Услед високе инфлације, агресивног заоштравања монетарне политике и повец́ане неизвесности, темпо економског опоравка после пандемије на глобалном нивоу успорава, а  рецесија све више прети како развијеним земљама тако и онима у развоју.

Свијет 28.02.2023 | 10:59
Кинески економски развој у функцији опоравка светске привреде

пише: Др Ивона Лађевац, заменица директора Института за међународну политику и привреду

Управо због тога је, прошлог месеца објављен податак о кинеском расту, дао основа за глобални оптимизам.

Наиме, Уједињене нације су, у свом извештају објављеном у јануару 2023. године, предвиделе да ц́е се раст светске производње успорити са процењених 3,0 одсто у 2022. на 1,9 одсто у 2023, док ће се кинески економски раст ове године убрзати на 4,8 одсто.

Овај извештај отвара могућност дубљег тумачења најновијег извештаја Светске банке који је показао да је, у периоду од 2013. до 2021. године, просечна стопа доприноса Кине светском економском расту износила чак 38,6 одсто, што је учинило покретачком  снагом број један.

Задивљујуће је да је Кина, без обзира на деценијски изазован период, а посебно у последње три године, успела да постигне огроман успех који је потврђен позитивним показатељима попут оних  које је навела Светска банка.

Кинески национални биро за статистику је недавно објавио податке за трец́и квартал 2022. године. Објављени резултати показују да је привреда земље порасла за 3,9 одсто на годишњем нивоу.  Поређења ради, за САД је у 2022. години процењен раст од 1.8 одсто, док је пројекција за 2023. 0,4 одсто.

Допринос Кине глобалном расту биц́е више од три пута вец́и од Сједињених Држава. Иако је Америка и даље највец́а светска економија, Међународни монетарни фонд (ММФ) очекује да ц́е се њен раст кретати само око 1 одсто, док ц́е у еврозони  бити још нижи – 0,5 одсто.

Када је о Кини реч, иако је ММФ смањио своје прогнозе, очекује да ц́е њен привредни раст у 2023. години бити 4,4 одсто. Уколико се ово предвиђање потврди као тачно, Кина ц́е у 2023. години имати удео од  30 одсто у укупном глобалном расту, док ће се светска економија увећати за 2,7 одсто.

Будући да је кинеска привреда показала виталност и отпорност чак и у условима пандемије, са отварањем Кине, односно укидањем свих медицинских мера везаних за пандемију вируса ЦОВИД-19, може се очекивати да ће Кина наставити са снажном политиком улагања.

Инфраструктурни пројекти, попут оних који се спроводе у Иницијативи Појас и пут, даће додатни замах светској економији.

Ништа мање значајна неће бити ни чињеница да ће, са порастом унутрашње потрошње на огромном кинеском тржишту, доћи до подстицаја за различите привредне гране, такође у светским оквирима. Туризам је само један од могућих бројних примера.

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар